Първите задачи на комисиите в НС: Хартиената бюлетина и военната помощ за Украйна

Депутатите ще разгледат още и цените на горивата и тока, проектозакона за КПКОНПИ и проекторешението за вторите 8 изтребители F-16

Йорданка Веселинова 31 октомври 2022 в 17:25 3657 2

Архив

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Гласуване в комисия

Първите задачи на парламентарните комисии са връщането на хартиената бюлетина, изпращането на военна помощ за Украйна, закупуването на нови осем изтребители F-16 и приемането на решения за цените на горива и ток.

Това стана ясно от публикувания днес следобед дневен ред. Тази седмица ще се проведат първите заседания на новосформираните комисии.

Парламентарната правна комисия, оглавена от Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, ще се занимава първо с промените в Изборния кодекс и по-конкретно - връщането на хартиената бюлетина. Още в първия ден на 48-ото НС БСП внесе стария си законопроект за връщане на хартиения вот във всички секции. 

Приоритетна битка: В първия ден на парламента БСП поиска връщане на хартиената бюлетина

От дневния ред става ясно, че и групата на ГЕРБ-СДС припознава бързането на левицата за промяна на изборното законодателство. Към момента подкрепа за хартиената бюлетина са декларирали от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Трите групи образуват т.нар. "мнозинство хартиена бюлетина". Формациите събират общо 128 гласа, които са достатъчни, за да прокарат промените.

В първото заседание на правната комисия тази сряда ще се разглежда още и законопроектът за КПКОНПИ на "Продължаваме промяната", който не мина в 47-ото НС. Антикорупционният закон е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, като от приемането му зависи дали ще получим втория транш от ЕС. Все пак е малко вероятно версията на ПП да събере подкрепа. На този фон Министерството на правосъдието изработи свой проектозакон.

Зарков представи своя версия на проектозакона за КПКОНПИ

Комисията по енергетика, оглавена от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, ще разглежда четири проекторешения - всичките внесени от Добрев. Депутатите трябва да решат за компенсациите за небитовите потребители на ток, оставането на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулирания пазар до януари 2026 г., изработването на механизъм за намаляване на цените на горивата (от ГЕРБ предлагат мита или допълнителен данък) и решение за разработване и провеждане на тръжна процедура за дългосрочна доставка на неруски природен газ.

Комисията по външна политика пък ще разгледа внесеното от "Демократична България" в първия ден на 48-ото НС проекторешение за изпращане на военна помощ на Украйна. Ще се разгледа и сходното предложение на ГЕРБ-СДС.

Комисията по отбрана пък ще разгледа проекта на решение за закупуването на вторите 8 изтребители F-16. Проекторешението е внесено от Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

2

Того

01.11 2022 в 05:13

ГЕРБ, ДПС и червените кхмери видяха, че с ограничено купуване на гласове, народната любов е слаба, друго си е да му дадеш бюлетината в ръката на човека.
 
X

Да помогнем на украинските деца!