Пълен списък на новоизбраните евродепутати

Кристина Минчева 13 юни 2024 в 10:25 13760 0

ЕП

Снимка Пресцентър на ЕП

Късно снощи Централната избирателна комисия обяви окончателно мандатите за евровота и публикува списък А (след разместванията с преференции и отказалите се от място в ЕП, б.р) и списък Б (останалите под прага -б.р). Бяха гласувани и заявленията на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова от листата на ДПС и на Росен Желязков от ГЕРБ, които се отказват да са евродепутати и така отстъпват място на следващите в списъка. 

България ще има общо 17 мандата в ЕП.

Партията на Бойко Борисов ще изпрати най-много евродепутати в Брюксел - 5. Росен Желязков беше водач на листата както за евровота, така и за народни представители в Благоевград, където ГЕРБ получи 31.21% подкрепа. Той се отказа от мястото си в Европейския парламент и остава депутат в 50-ото Народно събрание. Така отстъпва място на Илия Лазаров, който е главен секретар на СДС. 

ГЕРБ изпраща още досегашните си евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел. Те са част от ЕНП.

Втората политическа сила на евровота е ДПС, която получава 3 мандата. Вчера заявления за отказ от ЕП подадоха водачът на листата Джевдет Чакъров и досегашният евродепутат Искра Михайлова. Така става окончателно ясно, че ДПС изпраща Илхан Кючук, Танер Кабилов и Елена Йончева в ЕП. По информация на OFFNews Йончева е имала уверение от ръководството на партията, че както и да се разпределят гласовете - ще стане евродепутат. 

В предишния Европарламент тя беше издигната от БСП, но малко преди предсрочните избори за НС и ЕП получи покана от председателя на ДПС Делян Пеевски да отиде в Европарламента от квотата на ДПС.  

Евродепутатите от ДПС са част от "Обнови Европа".

Трети са ПП-ДБ, като техните места също са три. При тях има и силен преференциален вот. В Брюксел заминават водачът на листата и бивш председател на Народното събрание Никола Минчев, който е получил достатъчно лични преференции, Радан Кънев и Христо Петров (Ицо Хазарта), които с преференции изместват Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова. Така "Да, България" остава без представител в Европейския парламент.

До момента Радан Кънев беше част от групата на ЕНП и тъй като ДСБ е част от ЕНП, би трябвало отново да отиде там. Никола Минчев и Христо Петров са от "Продължаваме промяната". Партията е декларирала желание да бъдат част от Либералите ("Обнови Европа"), където са и ДПС, и вероятно двамата евродепутати ще отидат към тази група.

Три места в Европарламента печели и "Възраждане". Там отиват Станислав Стоянов, досегашният журналист от БНР Петър Волгин и Рада Лайкова. Проруската партия за първи път изпраща евродепутати и все още не е ясно към кое политическо семейство ще се присъединят те.

До сега БСП имаше петима представители в ЕП, но те вече ще бъдат само двама. Водач на листата е Кристиян Вигенин, който отива в Брюксел заедно с Цветелина Пенкова, която беше евродепутат до момента и с преференции измества професор Румен Гечев от второто място. Пенкова и Вигенин ще се присъединят към групата на Социалистите и демократите.

И ИТН за първи път изпращат представител в ЕП. Партията на Слави Трифонов получава един мандат и така евродепутат ще бъде водачът на листата Ивайло Вълчев.

Ето пълния списък с новите български евродепутати:

ГЕРБ-СДС

1. Андрей Андреев Ковачев
2. Андрей Гришев Новаков
3. Емил Йорданов Радев
4. Ева Константинова Майдел

ДПС

1. Илхан Ахмет Кючюк
2. Танер Нихатов Кабилов
3. Елена Николова Йончева

ПП-ДБ

1.Никола Георгиев Минчев

2. Радан Миленов Кънев

3. Христо Христов Петров

"Възраждане"

1. Петър Петров Волгин
2. Станислав Добринов Стоянов
3. Рада Стефанова Лайкова

БСП

1. Кристиан Иванов Вигенин
2. Цветелина Маринова Пенкова

ИТН

1. Ивайло Ванев Вълчев

Днес ЦИК трябва обяви официално и получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите в изборите за народни представители. До неделя трябва да станат ясни и имената на всички 240 депутати от 50-ото Народно събрание.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II