БСП заложи на генерали, защото те спазват принципите и закона

OFFNews 03 ноември 2016 в 12:00 2679 2

Георги Свиленски е депутат от 24-и МИР в София от групата на БСП Лява България. Преди да влезе в парламента, той е бил общински съветник в София. Георги Свиленски коментира привършващата предизборна кампания за президент и за кмет на район "Младост" в столицата. 

Г-н Свиленски, кампанията за кмет на "Младост" протече доста бурно. Стигна се чак до вандалски прояви. Какво е Вашето обяснение?

Предполагам, че всичко това е следствие от резултатите от социологическите проучвания в последните дни. Данните недвусмислено показват ръст в доверието към БСП. Това няма как да не се отрази и на изборите за кмет на "Младост". Опонентите са изнервени, трудно се контролират и прибягват до такива грозни действия като това да почупят и свалят всички хоругви на ген. Стефан Стефанов по бул. "Александър Малинов". Този вид анти агитация ни връща във времето преди 25 години, когато активистите на различните политически сили стигаха даже до физически сблъсъци. Надявам се, че поне до такива крайности няма да стигнем сега до 13-и ноември!

БСП заложи на генерали и в двете битки. Защо? Ще я изведат ли те до победите?

Мисля, че не сгрешихме, като заложихме на генералите. През последните 26 години хората се умориха на всички избори да им предлагат кандидатури на лица, които след като бъдат избрани, не отговарят на очакванията им. А за военните е ясно, че спазват принципите и закона. Може би заради това доверието към тях все още е голямо. Затова мисля, че шансовете ни с генералите са доста добри. Доверете се на №13 за президент и на № 25 за кмет на "Младост" и сами ще се уверите.

Ако ген. Стефанов стане кмет на "Младост", ще трябва да работи с мнозинство на ГЕРБ в СОС. Ще се получи ли? 

Факт е, че районните кметове са с доста ограничени правомощия. Но от кмета зависи просперитетът на района. Ако кметът е работещ, инициативен, ако е активен, ако се бори за разрешаването на проблемите в интерес на гражданите и ги поставя пред СОС, няма причина да не намери разбиране от страна на столичната общинска администрация. Едва ли някой ще тръгне да саботира инициативи на кмет, който работи в интерес на гражданите. Това дори от ГЕРБ не биха си го позволили. Мога да дам пример с един друг наш бивш кмет - Панайот Бончев, на "Изгрев". Той беше кмет на БСП, но направи много за района и беше в отлична комуникация и със СОС и с ръководството на Столична община. Това са факти.

Вие сте депутат, скандалите в парламента не засенчиха ли в някаква степен кампанията за изборите на президент и на кмет на "Младост"?

Изглежда точно това беше целта на ГЕРБ. Какво друго може да целят тези регистрирания и отказ от регистриране, започване на пленарни заседания, прекъсване на пленарни заседания, искания за неоснователни ваканции, заформянето на скандали в енергетиката, създаването на парламентарни комисии, които до ден-днешен не са започнали да работят... Очевидно е, че управляващите ги е страх по време на кампания да се говори както за кандидатите им, така и за политиките им. Така е, защото знаят, че лесно може да бъдат разобличени за действията им в последните години, през които управляват.

Премиерът се закани да хвърли оставка, ако резултатите от първия тур не са добри за ГЕРБ.
При не добри резултати за ГЕРБ на тези избори, пътят е един и няма нужда от много мислене в този случай - оставка и предсрочни парламентарни избори! Съвсем очевидно е, че правителството и парламентарното мнозинство нямат доверието на българските избиратели. Единственият начин да се пренареди парламентът е избори. Всякакви други коалиции в рамките на този парламент ще бъдат безпринципни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!