Quantcast

Синът на Райко Алексиев и финансист са първите независими кандидати в евровота

OFFNews Последна промяна на 03 април 2014 в 15:24 8096 9

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев и Виктор Папазов са първите двама независими кандидати в европейските избори.

Алекс Алексиев е председател на неправителствената организация Център за балкански и черноморски проучвания. 

Той е син на поета, художника и издателя Райко Алексиев, убит през 1944 г.

За първи път от Втората световна война, преди две седмици границите на една европейска държава бяха променени с въоръжена сила. Голата агресия на Русия в Крим беше осъдена като флагрантно нарушение на международното право от целия свят. С изключение на България, където управляващите официално говорят двусмислици, но истеричните проруски брътвежи на базата на БСП и „Атака” показват съвсем ясно на коя страна са. Вредата, която тези хора причиняват на страната, е трудно измерима. Достатъчно е да кажем, че отговорни немски политици вече открито говорят, че приемането на България в ЕС е било грешка, заяви пред агенция "Фокус" Алексиев.

Още по-тревожен е фактът, че на политическата сцена днес няма ясна алтернатива. БСП, ДПС и „Атака” са възможно най-продажното и антибългарско управление на страната от прехода насам. ГЕРБ продължава да защитава „Южен Поток”, който е един открито антиукраински, антибългарски и антиевропейски проект. С други думи, те също защищават интересите на Москва. Остават реформаторите, в чиито редове се намира партия, която възхвалява човек, който управлява със забрана на „Туитър” и „Ютюб’”, допълни Алекс Алексиев.

Виктор Папазов е основател на Българската Фондова Борса. В периода 1992-1998 година той е изпълнителен директор на Българската Фондова Борса. Завършил е Advanced Management Program в Harvard Business School през 2005 година. От 2000 година Папазов е съветник на председателя на Комисията по икономическата политика. В свободното си време преподава в областта на капиталовите пазари в УНСС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2014 в 10:26

Правоверните талибани могат да кликат минусчета на Иван 02, но той е прав: имаше специалности, за които трябваше да имаш правилен произход. Бащата на едно семейство от рода на баба ми е бил ликвидиран около деветосептемврийските събития, защото не е бил угоден някому. Най-големият син, по това време семестриално завършил право, лежа дълги години в лагер и на практика животът му беше съсипан. Нито едно останалите 4 деца не беше допуснато до висше образование. Голямата сестра буташе вагонетки в мината, останалите бяха ниско платени работници. Само най-малката сестра можа да завърши техникум, вече през 60те. Така че не ми обяснявайте как се влиза английска филология през 62ра.

04.04 2014 в 10:03


Още един "демократ", активен борец против комунизма.
Баща му, убит от комунистите като "враг на народа".
Синето шейсет, и втора година в най-мракобесния период на комунизма го приемат английска филология в Софийския университет!??????
После, когато хората не ги пускаха да отидат до Трън, той избягал във ФРГ. Интересно КАК?

За сравнение:
на неговата възраст , през 82 г. ме изключиха от комсомола. Не ми разрешаваха да кандидатствам за висше учебно заведение. Не бях враг, просто бях устат. Хватката на комунистите се разхлаби когато почна горбачовата перестройка.

Аман от "демократи" като този и Прецедента Чехльов.

04.04 2014 в 09:43

Браво на Алекс Алексиев най-сетне смислен кандидат за който да гласуваш. А за Папазов мога само да кажа- който от борсата иска да мине в политиката или е некадърен на борсата или има нещо друго зад него.

04.04 2014 в 00:05

Биография

Александър Алексиев е роден на 11.20.1941 в София в семейството на бележития български писател, художник и карикатурист Райко Алексиев. Потомък е на известни български революционери, възрожденци и родолюбци. От бащина страна, дядо му Никола Алексиев , българин от Солун, е всеотдаен деец и покровител на Македонското Освободително Движение. Баба му Стоянка Белопитова,от Панагюрище, е сестра на Тодор Белопитов, секретар на Бенковски, загинал в сражение с турците през Априлското Въстание в 1876 г. Баба му Евгения от майчина страна е сестра на големия български актьор Константин Кисимов и внучка на забележителната българка възрожденка Евгения Кисимова, която организира първата „Женска Община” и десетилетия наред работи неуморно за образованието на българската жена в Търново и в цяла България. Братът на Евгения, Пандели Кисимов, революционер, писател и виден общественик е също така светла личност в Българската история

След идването на власт на комунистическия режим на 9.9.1944г. Райко Алексиев е арестуван, жестоко изтезаван и убит в затвора. Цялото му имущество и банкови сметки са конфискувани и майката на Алекс, Весела Алексиева , остава на улицата с три невръстни деца. Следват години на нищета и политически тормоз..

Алекс Алексиев завършва гимназия в София и след като отбива военната си служба в трудови войски, следва английска филология в Софийския Държавен Университет от 1962 година. В началото на май 1966 година успява да избяга от България и потърсва политическо убежище в Западна Германия. След шест месечен престой в лагер за бежанци, получава политическо убежище и записва английска филология в Кьолнския Университет докато чака да получи разрешение за емиграция в САЩ. Емигрира в Съединените Щати през януари 1969 година.

От 1970 година започва да следва политически науки в Калифорнийския Университет в Лос Анжелис ( UCLA ) . През 1973 година получава магистърска степен и е назначен за асистент в Центъра за Руски и Източно Европейски Изследвания ( CREES) в UCLA . Две години по късно получава предложение за работа като анализатор в отдела за национална сигурност на Корпорация Ранд ( Rand Corporation) , най – реномирания американски институт за стратегически и геополитически анализи по това време, 1978 година е повишен на старши анализатор и директор на проекти (project director) и започва да ръководи изследователски проекти за Пентагона и други правителствени агенции. За кратко време става един от известните американски съветолози и покрай научната работа развива широка публицистична дейност в американските и международни медии. Явява се в качеството си на експерт в прослушвания на Американския Конгрес и в продължение на години изнася лекции по цял свят под егидата на Американската Информационна Агенция (American Information Agency). Автор е на десетина книги , десетки монографии и стотици статии.

През цялата си кариера в Rand Corporation, Алексиев не престава живо да се интересува от родината си и редовно дава интервюта на Радио Свободна Европа и пише в емигрантската преса . От самото начало се включва в работата на Български Свободен Център (БСЦ) , организация която за щ и т ава българската национална кауза и култура в чужбина и подържа тесни приятелски отношения с н e й ните организатори, известните български интелектуалци и патриоти като Дими Паница в Париж, Стефан Груев в Ню Йорк, Христо Бояджиев в Рио де Жанейро и Панайот Панайотов в Каракас.

Към края на 1980-те години, когато признаците на приближаващия колапс на комунизма стават все по очебийни, Алекс Алексиев приема предложението на Джиин Пел (Gene Pell) генерален директор на Радио Свобода /Радио Свободна Европа/ да поеме ръководството на българската емисия за известно време, за да извърши остро необходими реформи и се оказва директор на радиото точно когато комунистическия режим рухва. Връща се в България за първи път от 25 години и отваря бюро на Свободна Европа в София под ръководството на талантливата журналистка Румяна Узунова.

В края на 1991 година Филип Димитров и СДС печелят първите демократични парламентарни избори и по молба на Филип Димитров, Алекс става негов pro bono съветник. За съжаление, много бързо се оказва, че макар и България де юре вече да е демократична, де факто тя все още е контролирана от комунистите и техните подмолни структури. Правителството на Димитров пада в края на 1992 и Алексиев се връща в Америка и по точно в Института Хувър ( Hoover Institution) в Станфордския Университет където е поканен като учен гост ( guest scholar).

След разпадането на Съветската империя и края на Студената война, Алексиев основава консултантска фирма и заедно с колеги почва да съветва инвестиционни банки за Източна Европа и Русия, Турция, Индонезия, Тайланд и др.

Връща се отново в геополитиката след атентатите на 11 септември 2001 година. Запознат е с радикалния Ислям и тероризма още от 1980-те години когато е съветник на Пентагона за войната в Афганистан и прекарва дълго време в Южна Азия и Близкия Изток. След 11.9.2001 работи във Вашингтон като вицепрезидент на Центъра за Политика на Сигурността (Center for Secuity Policy) и научен сътрудник в Института Хъдсън (Hudson Institute). От 2005 година прекарва все повече време в България и установява постоянно местожителство в София. През 2011 година заедно с български колеги основава Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания ( CBBSS ) в София и става неговият пръв председател.

http://ivo.bg/2014/04/03/

03.04 2014 в 20:36

ПОДКРЕПЯМ КАНДИДАТУРАТА НА г-н ПАПАЗОВ.ТОЙ Е ГОТОВ КАТО ПРОФЕСИОНАЛ ЗА ТОВА.ИМА В БЪЛГАРИЯ 5-6 ЧОВЕКА КОИТО СБОРНО МОГАТ ДА НИ ПЕДСТАВЯТ ДОСТОЙНО.ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ Е ПАПАЗОВ.

03.04 2014 в 20:34

Слушайте овце,фашиска,по-точно царска България е била силна и процвътяваща държава уважаван съюзник в Европа,сега България е демократическа проститутка,която духа на Сулю и на Пулю
Фашистка България както казвате,въстановява всички изконно български територии,сега нямаме правителство,нямаме държава.
Царска България ,която наричате фашистка е имала 600 хилядна армия ,не чувано количество войници на глава от населението,сега нямаме армия,амин

03.04 2014 в 20:15

Сърбия беше втора... Първа беше Кипър ;-)

03.04 2014 в 16:43

Алекс Алексиев през 1962 г.е приет в СУ като студент английска филология.През тези години по тази специалност приемаха само деца на активни борци против фашизма или с препоръки на едни специални служби.Бащата Алексиев е убит като фашист.Нещо не ми е ясно,но извинявайте....

03.04 2014 в 16:17

"За първи път от Втората световна война, преди две седмици границите на една европейска държава бяха променени с въоръжена сила. "

В Югославия само си говориха учтиво. Ясен си брато.