Райчев: Българите схващат имигрантите като вид "цигани"

Александър Андреев - DW Последна промяна на 02 септември 2015 в 15:38 10640 14

Снимка Сергей Антонов

Андрей Райчев.

Българите - неприятно е да се каже, но това е обективен факт - схващат имигрантите в страната си като вид "цигани", защото това е единственият опит на българина с чуждото, казва Андрей Райчев в интервю за Дойче Веле.

Дойче Веле: Бежанците са европейски, ако не и световен проблем. Каква е обаче българската специфика? И с какво страната може да помогне за намирането на общоевропейско решение?

Андрей Райчев: България и Румъния са в много сложна ситуация, тъй като от една страна като членове на ЕС са приемници на бежанци, а от друга страна самите те са „износители” на емигранти. Трябва сериозно и подробно да се говори и по двете страни на този медал.

Българските емигранти в чужбина - това е по същество ромски проблем, който обаче не е дефиниран официално като ромски. Госпожа Меркел наскоро държа реч в Дуисбург, в която най-после каза нещо много важно, но не го каза докрай - с цялото ми уважение към нея. Тя каза приблизително, че не всички емигранти са добре дошли. Тези, които идват само за социални помощи и не искат да работят, не са добре дошли. Това е съвършено правилна постановка на въпроса, която засяга не само нещастните хора в Дуисбург, не само германците, а цяла Европа.

Когато емигрант отива в САЩ, той отива да работи - и си търси работа. Когато емигрант отива в Европа, той търси социални помощи. Не всички, разбира се, но има една значима част, която прави точно това. Тази практика трябва да се прекрати - няма никакво съмнение. И колкото по-бързо Европа я прекрати, толкова по-безболезнено ще реши проблема. Защото Европа не може да се окаже социална каса за милиони хора. И да иска, тя не може. Пък и не иска. И колкото по-рано го направи, толкова по-добре, защото иначе ще дойдат партиите, които ще го направят с удоволствие - това са крайните десни.

Но проблемът не е доизказан. Не става дума просто за български и румънски мигранти, а за роми. Обаче поради комплекса, който имат германците от Втората световна война, пък и европейците заради така наречената политическа коректност, даже думата „ром” не се произнася. В резултат властите говорят на един език, а народът - на друг. И никаква политическа коректност не се случва. Трябва да погледнем проблема в лицето.

Тук има пряка връзка и с втората тема - бежанците в България. Българите - неприятно е да се каже, но това е обективен факт - схващат имигрантите в страната си като вид „цигани”, защото това е единственият опит на българина с чуждото. Така че българите имат едно крайно отрицателно отношение към бежанците. При първата сирийска вълна в България властите се справиха, но населението реагира толкова лошо, че в страната се получи нещо като автоимунизация срещу бежанците. Обстоятелството, че те сега минават през Македония и Сърбия, не е случайно. В „наръчниците” за бежанци, каквато литература наистина има, България е описана като много лоша, негостоприемна дестинация.

ДВ: А и пътят през Македония и Сърбия е по-кратък.

Райчев: Не бих казал, че това е главната причина. По-кратък, но през две страни, които не са в ЕС, така че има и повече проблеми по границите. Просто бежанците не са добре дошли в България - и те го чувстват. Много трудно е да се заселиш сред хора, които категорично не те приемат, и то масово. Това е ситуацията у нас. Колкото до ситуацията в Европа - тя е трагикомична и става все повече трагична и все по-малко комична. Ние се опитваме в нова ситуация да живеем по старому. Но ситуацията е радикално нова и колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-неекстремна ще бъде нашата финална реакция. Опитът да се правим, че нищо ново не се случва, е груба грешка. Християндемократите и социалдемократите, които са най-силните партии в Европа, трябва да направят нещо ново, нова крачка. Иначе - жална им майка, ще паднат.

ДВ: Включително и по повод на бежанците италианският философ Джорджо Агамбен казва в едно интервю, че Европа трябва да колабира, за да се преизмисли изцяло наново и на чисто.

Райчев: Би било прекрасно, ако можеше да стане. Само че ако Европа наистина колабира в настоящия си вид, тя няма да се преизмисли, а ще се разпадне. Просто хората ще разберат това не като ново начало, а като край на „експеримента”. Няма го вече този унес, който ни владееше в началото като европейци: вее се знамето, всички сме братя, всичко е прекрасно, мир и благоденствие. Светът вече не изглежда така в очите на средния европеец, тъй че колапсът, за който говори Агамбен, няма да доведе до нищо добро. Ще настъпи страшна криза и ние ще трябва да се справяме с тази криза, а не с предизвикателството на една бъдеща Европа, за която говори философът. Затова много по-лесно е да се намери консенсус вътре в Европа и да се направят необходимите крачки напред. Но като гледам сегашното лидерство на ЕС - нещата не отиват натам. Те сякаш мислят, че могат да продължат по старому.

ДВ: Според Агамбен, Европа е обречена на колапс включително и поради това, че от десетилетия насам поставя акцента върху икономиката. А икономиката е инструмент, който нито знае, нито може сам да решава за какво е предназначен, обяснява философът. „Намираме се в парадоксалната ситуация, в която инструментът решава за какво да служи - и започва да служи на самия себе си”, казва Агамбен.

Райчев: Това е същността на лявото в световно-исторически мащаб. С други думи - икономиката трябва да се подчини, защото когато пазарът властва над света, това се нарича „капитализъм”. Но това, съчетано с демокрация, е невъзможно. Или в най-добрия случай е възможно само частично в познатата ни форма: тези, които печелят най-много, трябва да дават и повече за здравеопазването, за бедните и т.н. Това преразпределение го има. Но иначе икономиката върховенства в развитието - и то вече от 300 години. Тя доминира над политиката, над войните, над всичко. Ние бавно вървим по пътя, за който говори Агамбен, но идеята, че можем рязко да подчиним икономиката и същевременно да запазим демокрацията, е абсурдна. Можем да я подчиним, но без демокрация. А това се нарича „Китай”, „Йосиф Сталин” и т.н.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.09 2015 в 11:01

Нищо чудно няма в това,че бежанците се възприемат като вид цигани от българите!? Аз например възприемам някои политолози и тем подобни изроди,като Райчев,като вид...боклук,който трябва да бъде изхвърлен на бунището на българската история! И в това също няма нищо чудно...

06.09 2015 в 10:25

Колкото и благородно да е, да се помага на хора изпаднали в ужасната ситуация да се спасяват от войната, постепенно с нарастване на напрежението, концентрацията на безработни бежанци, които ще търсят своето препитание и средства за оцелявани по всевъзможни начини, ще се получи негативно отношение към тях. Тогава самите правителства ще почувстват натиска от своите граждани срущу емигрантите. Неминуемо ще се появят националистически партии, които ще се възползват от напрежението и населението масово ще гласува за тях. В същото време след години, самите „нови” жители на Европа ще се обединят и ще създадат свои структури, които също ще се включат в политическите борби и ще искат да наложат своите собствени представи за ред, религия и живот. Конфликтите ще се задълбочават и кризата както отвътре, така и стимулирана от вън ще доведе неминуемо да разпадането на Европейския съюз. Песимистичен сценарий, но при липса на адекватна политика от правителствата на ЕС може би най-реалния.
Нима САЩ, която за броени дни премаза елитната Иракска армия не е в състояние да реши проблемът с Ислямската държава? Или Русия съвместно с правителството на Сирия да стигнат до реални действия за решаване на конфликта?
Но потоците имигранти са далече от Русия и САЩ. Но историята показва, че приятелските режими и групировки могат да се обърнат и да доведат до ужасяващи последици в уж далечните, могъщи и защитени държави.
Спомняме си, как САЩ са подкрепяли Афганистан от края на 70-те години на 20 век срещу СССР. Но нищо в света не е вечно и СССР се разпадна. Тогава силите, обучени и въоръжени от САЩ, се обръщат с различни терористични удари срещу САЩ. След атентатът срещу Световния търговски център от 11 септември 2001, САЩ нахлуват в Афганистан и Ирак и дестабилизират и разцепват региона. САЩ създават Ал Кайда и бойците на джихада и после са принудени да се борят срещу него.
С разпадането на СССР, САЩ винаги се намесват в различни региони с „благородната ” мисия да въдворяват ред, но като последица се получава хаос, разцеплениеи дестабилизация. Всеки кризисен проблем в арабските държави – от демографското разпределение и традиции до въоръжаването и петролните кризи се приписват на САЩ. И това е планирана и добре замислена стратегия за възхода на исляма и възраждането на Халифата. Но самия ислямски свят е нестабилен, разпъван от междуособици, етнически и религиозни разделения.
Самите идеолози на възраждането на Халифата разбират, че трябва да има обединение на всичките ислямисти. Това може да се постигне с консолидация на идеологията. Обединяване и възкръсване в нова светлина на семейните отношения. А това може да стане най-бързо и лесно с преселение, с разпространение на исляма извън съществуваните предели на ислямските държави. С нови и млади последователи на Аллах. Голямата стратегия за развитие на Исляма не е свързано с войни, но много умело и адекватно успяха да използват военните конфликти за разпространение на Исляма преди всичко в Европа. Но когато САЩ стоят отстрани и пасивно наблюдават събитията, не трябва да забравят поуките от Афганистан. За радикалния ислям, Европа не е цел а средство за борбата срещу САЩ.
Русия също има интерес от дестабилизация на Европа. Икономическите санкции наложени на Русия от страна на ЕС се обърнаха срещу самите Европейски държави. В дългосрочен план, слаба Европа, допълнително ще засили влиянието на Рустия, не само в региона на Европа, но и в света. Въпреки декларираните намерения Русия и САЩ съвместно да се борят срещу Ислямска държава, едва ли двете супер сили ще са заинтересовани от решаването на първопричината за емигразията. Именнто тези държави, ще отлагат решението на конфликта докато могат, защото той съвпада с тяхната дълргосрочмна стратегия за влияние и отслабване на Европа.

05.09 2015 в 00:16

Правилно е схванал мнението на българския народ. А тези "бежанци" са по вредни и от многото цигани. България не трябва да приема такива бързоразмножаващи се паразити.

04.09 2015 в 11:54

Веднъж Райчев да каже нещо умно. Знам от личен опит, че много от емигриращите сирийци и иранци са хора с професии - лекари, зъболекари, техници, инженери. Та тези ще намерят място в Германия. Без съмнене, дори и да почнат от по-ниско стъпало.

Интерсното ще стане, когато Германия ни върне "икономическите" цигани. ;) Ей тогава ще видим чудото.

02.09 2015 в 23:43

Съгласен съм с колегата професор за това, че т.нар. "бежанци" (всъщност икономически емигранти) приличат на ЦИГАНИ, и затова народа ги нарича така.

В София на центъра няма да различите кой е местен циганин, и кой - мангуст от Близкия Изток. Еднакво черни и еднакво подозрителни. Обаче за „Китай” и „Йосиф Сталин” колегата не е прав. Това са ВЪРХОВЕ В ЦИВИЛИЗАЦИЯТА изобщо. Няма други подобни феномени в историята на тази планета.

Най-великата държава и най-великият ВОДАЧ НА НАРОДИТЕ (може да се спори обаче дали са СССР-Сталин и/или Китай/Мао). Не случайно в Китай портретите на Мао, Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин стоят традиционно един до друг.

02.09 2015 в 21:46

Типичния анализ на левия "райЧев". Много ги разбира той "нещата", но самият той е плод на един злощастен експеримент. Да го еб@ в социолога и него.

02.09 2015 в 18:19

Стига сте писали глупости че страните от които идвали бежанците били по богати от БГ. Не съм чел никъде че Сирия и Афганистан са по богати от нас. Чудя се откъде тези хора имат толкова пари да плащат на тази прокудническа измет трафикантите. Ще ни залее ислама и това е бъдещето.

02.09 2015 в 18:18

Стига сте писали глупости че страните от които идвали бежанците били по богати от БГ. Не съм чел никъде че Сирия и Афганистан са по богати от нас. Чудя се откъде тези хора имат толкова пари да плащат на тази прокудническа измет трафикантите. Ще ни залее ислама и това е бъдещето.

02.09 2015 в 17:54

Това да се взима от богатите и да се дава на бедните прави първо богатите по-малко платежоспособни към бедните, а пък бедните по-мързеливи и разчитащи на социална помощ и прииждане на пришълци които са чули благата вест за осигурен живот. Изобщо всякаква намеса и изнудване от страна на държавата към бизнеса е противопоказно.
Затова социалистите демократи и християни ги обгрижват за бъдещи гласоподаватели. Те обичат циганите повече от собственият си народ. Това и християните са откачалки, вярват в съществуването на съзнание без мозък. Религията си е страх от околните и комформизъм, първо те проклина за това че някаква патка създадена от ребро е говорила със змия и е яла от забранен плод и после ти предлага спасение от неща за които нямаш вина.

02.09 2015 в 17:40

Баруте, а ти смяташ ли се за порядъчен християнин? Ходиш ли всяка неделя в църквата?