Унгария спря влаковете с имигранти в Будапеща

OFFNews 01 септември 2015 в 11:26 4922 2

Унгария спря влаковете с имигранти в Будапеща

Снимка Бежанци на централната гара в Будапеща.

Снимка: Twitter

Унгарската полиция е евакуирала всички хора от основната железопътна гара в Будапеща. Заповедта за евакуация дойде, след като стотици имигранти се опитаха едновременно да се качат на влакове за Австрия и Германия, съобщава БНР. Унгарските власти осигуриха масово полицейско присъствие, за да предотвратят блъсканица. Гарата остава затворена за неопределено време.

Само през вчерашния ден във Виена от Унгария с влакове са пристигнали 3650 имигранти. Според полицията това е рекорд от началото на по-големия приток на бежанци през юли.

Снощи стотици имигранти достигнаха и Бавария, след като унгарската полиция изненадващо спря да пречи на бежанците на железопътната гара в Будапеща да се качват на влаковете в западна посока. Само до полунощ в Розенхайм и Мюнхен пристигнаха между 500 и 600 души, посрещнати от местни жители с вода и храна. Много от новодошлите изказаха благодарност на Германия, която се съгласи да приеме всички бежанци от Сирия, съобщи А Ер Де.

Хуманитарни работници, които съдействат на бежанците в Унгария, заявиха, че мерките на правителството срещу имигрантската вълна струват на страната цяло състояние.

Само за последните десет дни унгарската държава е наляла в сивата икономика толкова пари, колкото е похарчила за бежанците през цялата минала година, заяви Сузана Сохар от организацията "Помощ за мигрантите".

Според някои анализи подслоняването и обработката на документите, както и осигуряване на охрана, струват на Унгария 270 милиона евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!