Бареков: Мога да направя това, което Слави няма енергия да го направи

"Корупцията се забранява на гражданите. Ако някой ми поиска подкуп, бих го пребил"

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2017 в 13:38 10549 2

Николай Бареков закри България без цензура и си направи нова партия - Презареди-БГ. Ето какви ще са неговите цели в интервю на OFFNews.

- „България презареждане” - това е новата ви партия. Какво означава това?

- Мисля, че ще бъде по-скоро „Презареди БГ”. Въпреки тежките метеорологични условия, въпреки че ние се лишихме от ¾ от България, дори лавина затрупа нашите симпатизанти от Монтана. Ние сме живи и се борим и за нас основното послание е, че трябва да променим системата. Системата е виновна, тъй като това е система, която продуцира бедност и корупция – ние сме бедни, защото сме корумпирани. Трябва да рестартираме системата и да я презаредим. За едни системата е да си презареди айфона, но има други, за които презареждане е да презаредят пушката. 

- На вас кое ви харесва повече?

- На мен ми харесва повече второто.

- Кой ще убивате?

- Корупцията и политическата система. Ние трябва да накараме политиците да отрежат клона, на който са седнали - тези на статуквото, дето са във властта 20-30 години. Трябва да променим системата.

- Как ще стане това според Вас?

- С мандатност, с мажоритарност, при едни мажоритарни избори в парламента ще влизат едни познати физиономии, които няма като моите депутати да предават партията си и хората, които са ги избрали, а с мандатност. Това означава, че ще имат лимит на престой в политиката. 2 пъти мксимум – и за министрите, и за депутатите. За 8 години човек се изчерпва на работното си място, камо ли в политиката, където се изчерпваш много по-бързо. Разбира се, контрааргументът на тази идея ще бъде – ама те ще крадат повече, защото са за по-кратко време в политиката – не е така обаче, крадат тези, които дълго се застояват в политиката, защото те имат ресурс, с който успяват да оцелеят в политиката, така че в политиката трябва да има престой и силен антикорупционен орган.

Страшно големи съмнения имам какви хора влизат в партията на Христо Иванов, но съм готов да си подадем ръце с всеки, който иска да бори корупцията. Да се търси вариант да се изработи един антикорупционен орган, който да бъде независим от изпълнителната власт, а не както направи Меглена Кунева – те искат да направят антикорупционна комисия, която да бъде назначена от самите корумпирани.

Корупцията е в Министерски съвет, не в Народното събрание.

- Разкажете за Малката харта, която вашата партия прие – за правата и задълженията на гражданите?

- Тя много прилича на Магна харта (английски документ за правата на гражданите), само че доста по-проста. Тя дава основните права и задължения на гражданите и стъпките как те да се постигнат и защитават. Първо гражданинът няма право да участва в корупция – и неслучайно сега тук всички коментират твърдението ми, че ако някой ми поиска подкуп, бих го пребил. Ами просто не трябва да се плащат подкупи. Не трябва да се искат – не трябва и да се дават. Гражданинът също носи отговорност за това.

Според тази харта политиците имат право на мандатност, тоест това е право, не е задължение. Да се върне политиката като едно благородно задължение, както е било преди стотици години, а не както сега това да бъде привилегия и тя да отглежда отделна аристократична каста.

Според мен трябва да има мажоритарност, гарантирана от закона и трябва да има доста гарантирани социални блага – малкият бизнес да бъде свещената крава на държавата, защото в момента 2-та милиарда на държавата, с които Борисов се хвали – те не са нито от контрабанда, нито от едрия бизнес. Едрият бизнес не плаща данъци, да не се лъжем - той казва ние инвестираме всичко, ние нямаме печалба. Те имат 5 милиарда оборот, но имат 100 милиона загуба, ако ги питате и им гледате отчетите.

Докато малкият бизнес има 3000 лева изкарани, с които трябва да си плати заплатите, да се нахрани, да си плати образованието на децата и отиват данъчните и му ги вземат, защото малкият е лесен, лесна мишена. Така че пълна и тотална подкрепа за малкия бизнес. Държава, която руши в свободна пазарна икономика малкия бизнес, както направиха нашите управляващите последните 7-8 години, тази държава буквално се самоубива. 

- В речта си тук пред делегатите споменахте една българска поговорка – „Учи, за да не работиш” и казахте че искате да я забраните...

- Това е една много вредна поговорка, истинска българска поговорка. На мен баба ми навремето ми я казваше –„Учи, за да не работиш”. Това е абсолютно вредна поговорка. Напротив, трябва да учиш, за да работиш хубава работа. Сега в България имаме прекалено много висшисти-хуманитаристи, но ние нямаме специалисти – инженери, IT-специалисти. В София, ако излезете по центъра, ще видите хиляди безработни юристи – какви бяха Радан Кънев и Христо Иванов. Аз ги познавам от тийнейджъри, аз съм израснал в една среда с тях. Те двамата са безработни юристи, които станаха политици, за да си намерят работа, то е пълно с такива.

- Да минем на темата за вашата нова партия. Ръководството ви е изцяло ново – кой е в него?

- Аз целия Изпълнителен съвет смених, защото те или се отказаха от мен и отидоха при Бойко Борисов директно или просто тайно работиха за него. И аз реших, че трябва да се отърва от тези хора, които са интерисчии в политиката и без изключение всички са освободени.

Нови лица влизат при нас и то по тяхно желание. Трябва да се похваля с тях, защото Георги Балабанов, например, е изключително кадърен млад човек, който има доста успешна работа в Европейския парламент, той е член на парламентарния секретариат на Европейския парламент, много високо образован, семеен, с три деца, би могъл да отговаря чудесно за международната дейност, по образование е икономист.

Госпожа Катя Иванова – по образование е юрист в областта на търговското право, по настоящем тя е изключително уважаван и успешен член на ЦИК и дипломат по душа. Успя да мине през ситото на президента Росен Плевнелиев. Катя отговаряше и за структурата в Перник, която е една от най-жизнените в нашата партия.

Десислава Миленкова е от София, тя е от най-успешните в нейния район - Нови Искър. Това са хора, които ако стигнат до парламента, ще могат да пишат закони. За мен беше една голяма грешка, че освен че се предоверих на коалиционните партньори, които ни предадоха в парламента, ние излъчихме и много малко юристи, те и затова не са полезни. Но за този парламент като качество всички партии трябва да кажат, че направиха огромна грешка и е с най-слабо качество на депутатите.
Доколкото чувам това е оценката на ГЕРБ и на БСП за техните депутати – най-ниско образованите депутати, най-слабо инициативните депутати и виждате, че качеството на работа на този парламент е най-лошото в цялата история.
И само на вас да съобщя - Конгресът на партията ми гласува да дадем 20 000 лева от партийната ни субсидия за Хитрино плюс парите - остатък от конгреса.

- Споменахте, че вашите нови хора биха били добри в парламента. В него ли се целите отново?

- Въобще не искам да съм на всяка цена в политиката. Аз съм тук сега да водя моята битка, исках да съкратя и се надявам да съкратя престоя си в парламента. Тези 15 депутати, които нас ни предадоха, няма да видят повече парламент със сигурност, така че с новите хора ще трябва да видим какви партии ще се явяват, ще можем ли да направим коалиция.

- Коя е партията, с която бихте направили коалиция днес?

- Най-близки са ми идеите на партията на Христо Иванов. Виждам обаче имена и физиономии, които не ми харесват. Има нещо атрактивно при тях, но има и нещо тъмно при тях. Трябва да видим капиталите, които стоят зад него, защото аз в момента не вярвам на тези врели-некипели, които говорят как били финансирани от народа. Те знаят, че в политиката ще се харчат пари за избори и аз имам големи съмнения, че тези пари ще дойдат от неправилните места при тях.

- С новата пaртия, с новото име, коя е следващата ви крачка?

- Да обясня на народа, че трябва да променим системата. Аз тръгвам на директни срещи сред народа. Трябва да спрем да сменяме само муцуните и физиономиите , трябва да спрем да се надяваме, че ще дойде някой месия да оправи нещата.
Както съм го правил – сред народа по градове. Аз мога да направя това, което Слави по няма енергия да го направи - той ползва националния ефир, за да отида при хората и да обясня, че тези идеи са работещи. Просто системата трябва да се промени, а резултатът трябва да е следният – има два типа нации – нещастни и щастливи, едните са горе, а другите са долу. Независимо дали са с леви или десни ресурси в политиката – ние трябва да направим този народ да е малко по-богат, даже не малко, защото е много беден. Основната симбиоза е корупция и бедност, затова трябва да поощрим образованите хора. Най-зле икономически са най-необразованите нации – в Африка. В Централна и Западна Европа, и в Америка, където са най-образованите хора, там са най-богатите хора. Който е по-образован, ще е по-богат.
Ще чакам да видя какво ще стане на изборите.

- Оптимист ли сте?

- Оптимист съм за нашия проект, искам обаче да бъда оптимист и за държавата, защото 2 милиона българи избягаха. Те използваха европейското членство, за да могат да пътуват свободно, взеха си паспорта под мишница и си оставиха родителите и ги няма вече. Не съм оптимист обаче за съдбата на България, ние за това искаме да направим по-активна кампания във Фейсбук и да излезем повече сред хората и да бъдем съпричастни със съдбата на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12177

1

sawall

10.01 2017 в 14:27

Бареков, я да се скриеш някъде на тъмно, пушки щял да презарежда, щял да се саморазправя... Видяхме те вече един път, смешник, позьор и лъжец. Дори до популист не можеш да я докараш, то да си популист все пак изисква нещо повече от мръсни пари, чалга и скъпи часовници.
 
X

Войната в Украйна от първо лице