"Защо министър Божидар Лукарски мълчи като бълха в гащи за Дипломатическия клуб"

OFFNews 16 септември 2016 в 12:10 13745 3

"Защо министър Божидар Лукарски мълчи като бълха в гащи за Дипломатическия клуб", попита депутатът Методи Андреев в студиото на сутрешния блок на бТВ.

В предаването той коментира заедно с колегата си от Гражданския блок Мартин Димитров скандалния търг за резиденцията в Бояна, спечелен от неизвестна старозагорска фирма с 3 лева капитал, управлявана от трима младежи.

"Питам не само защото е принципал и министър, но и в периода 1997-2001 г. е бил юрист в правната дирекция на Агенцията за приватизация", добави Андреев.

Според Петър Славов сделката за Дипломатически клуб „Бояна” може да бъде спряна, тъй като не е финализирана. Той уточни, че сега думата има Надзорният съвет на Агенцията по приватизация и ако той не одобри сделката, тя просто няма да се състои и няма да има нужда да се отива в съда.

„Не остана човек в България, който да не се съмнява, че тази сделка очевидно не е по правилата”, каза той.

А колегата му от Гражданския блок бе категоричен, че тази сделка цели да се скрие истинският собственик.

ДАНС работи ли, защо в предишните сделки ДАНС не са се сезирали? Или ако се са се сезирали, какво са направили? Какво са направили и от прокуратурата по тези сделки, попита Андреев.

По-късно и тримата депутати от Граждански блок -  Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев обявиха, че днес ще внесат серия от въпроси към всички министри относно продажбата на обособени части и недвижими имоти от предприятия под техния надзор, включени в забранителния списък за приватизация.

В общо 17 въпроса към всички министри, които са принципал на държавни дружества, тримата депутати питат:

Извършвани ли са сделки с „обособени части“ и/или на недвижими имоти на предприятия, които към момента на сделката са били част от забранителния списък по член 3 от Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК)?

Моля да посочите предприятията, съответната обособена част, предмет на сделката, датата и цената.

Налице ли е уведомяване и/или съгласие на принципала за сделките и спазена ли е процедурата по чл. 3 ал. 3 т.1 от ЗПСК, а именно – след доклад на принципала до Министерски съвет, по негово предложение да е взето надлежно решение на Народното събрание?

Повод за въпросите са изнесените от Димитров, Славов и Андреев вчера данни, че Дипломатическият клуб „Бояна“, който беше продаден наскоро за 8,5 милиона лева на компания с 3 лева капитал, е актив на „АДИС“ ЕООД – дружество, включено в забранителния списък.

Тримата депутати са скандализирани от изявление на изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов пред парламентарната икономическа комисия. Там той обясни, че имотът е „обособена част“ от АДИС и затова може да бъде продаден без решение на Народното събрание. Освен това Караниколов уточни, че това не е изолиран случай, а практика в дейността им.

Според тримата депутати това може да доведе до разпродаване на имуществото на предприятията от забранителния списък, оставяйки само една „куха марка“ защитена, докато всичко ценно от нея се приватизира.

Димитров, Славов и Андреев работят и по спешни законодателни промени, в случаи че подозренията им за масовост на практиката Агенцията за приватизация да продава „под масата“ имоти и/или „обособени части“ на дружества от забранителния списък се потвърдят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

3

синя сова

16.09 2016 в 17:49

Браво на тези мускетари-Мартин Димитров ,Петър Славов ,и Методи Андреев!Само,че се питам (за кой ли път),този мускетар Методе Андреев съзнава ли ,че е сбъркал партията?Истината не е на почит в тази олигархична,фалшива ,уж дясна партия герб!

20374

2

Стринка Минка

16.09 2016 в 13:10

"Защо министър Божидар Лукарски мълчи като бълха в гащи за Дипломатическия клуб", попита депутатът Методи Андреев в студиото на сутрешния блок на бТВ.

Много прост отговор, Андреев. Защото е бълха в гащи.