Служебният кабинет уволни Румен Спецов от НАП, сменен е и шефът на митниците

Мая Младенова 05 август 2022 в 10:01 9013 9

Румен Спецов

Снимка БТА

Румен Спецов

Директорът на НАП Румен Спецов е отстранен от служебния кабинет, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. На негово място ще бъде назначен доскорошният шеф на фонд "Земеделие" Борис Михайлов.

Сменен е и шефът на Агенция "Митници" Павел Тонев. За временно изпълняващ длъжността директор е назначен Павел Генерски, съобщиха в същото време от финансовото министерство.

Като причина за отстраняването на шефа на НАП се посочва: "по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите". 

Допълва се, че са подавани разнопосочни данни за прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г., а това създавало риск за разходната част на бюджета:

„До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики“, пише в съобщението на МС.

Toва създавало и допълнителен риск, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета, се допълва в прессъобщението, но името на дружеството не се съобщава:

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.

Кой е новият шеф на приходната агенция

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов. Той е роден през 1959 г. в София. Има магистратури по икономика в УНСС и по право, пише в съобщението. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Прокурорската проверка срещу Спецов прерасна в разследване

Междувременно в. „Сега“ съобщава, че прокурорската проверка, свързана с бившата фирма на шефа на НАП Румен Спецов, е прераснала в разследване още през м.г. Това става ясно от отговорите на зам.-градския прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова на въпросите на "Сега". "След проверка с постановление на прокурор в СГП на 18 май 2021 г. е образувано досъдебно производство", обяснява Петрова. Делото се води за укриване на данъци в големи размери чрез подаване на невярна данъчна декларация.

Проверката на Спецов бе разпоредена от бившия служебен финансов министър Асен Василев след медийни публикации, че шефът на данъчните е продал дружеството си със солидни задължения от 1 млн. лв. към хазната, a за да избегне плащанията, той прехвърлил фирмата си на малоимотния Данаил Николов. От НАП тогава излязоха с позиция, че Румен Спецов е излязъл от фирмите си, след като през 2018 г. е получил статут на постоянно пребиваващ в Дубай, където отива заради професионалните ангажименти на съпругата си.

Кой е новият шеф на митниците

Павел Евтимов Геренски е дългогодишен служител в системата на Агенция „Митници“ със задълбочени познания в областта на митническото и акцизно законодателство, съобщава МФ. В периода от 1994 г. до 2009 г. и от 2014 г. до 2019 г. последователно е заемал различни длъжности: митнически инспектор в РМ Кулата (1994 г. – 2005 г.); заместник-началник на митница РМД София, Митница Кулата (2005 г.– 2009 г.); началник на митница РМД София, Митница Кулата (юни - дек. 2009 г.); началник на Митница Пловдив (юли 2014 г. – февр. 2019 г.) и директор на Териториална дирекция Тракийска на Агенция „Митници“ от май 2021 до назначаването му за заместник директор на АМ през май 2021 година. Завършил е ВМЕИ, гр. София и притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалност „Технология на електронното производство“. 

Причина за отстраняването на досегашния директор Павел Тонев не се съобщава. Посочва се само, че решението е взето от служебния финансов министър Росица Велкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

8

Johnny B Goode

05.08 2022 в 15:01

Грешка Златко.
Основната цел на това правителство е да поднови договора с Газпром, да върне обратно при Митрофанова водещия офицер на Резидента, и доколкото може да върне рахата на мафията която се опитаха да разбутат.
Времето е малко, затова бързат.

А Еврото само "поддакивает", както викат там дето е учил.

6386

7

Zlatko

05.08 2022 в 12:38

Планирано чегъртане.
Спецов не ми беше симпатичен, за този на митниците нямам наблюдение, но на третия ден, да махаш хора с клиширани аргументи……..
Румбата и Гугуткен едвам са дочакали, БСП да върнат мандата, за да се разчегъртат. А уж, основната цел на това правителство е, да подготви изборите.

-3667

6

fik1

05.08 2022 в 12:03

вземи прочети малко, когато пик хвалят някого веднага трябва да ти светне червената лампа и да се замислиш всъщност чии интереси подкрепяш

6386

3

Zlatko

05.08 2022 в 11:41

От един друг сайт: “Гълъб Донев, като се срщне с Олаф Шолц, ще го поздрави с - гу-гутен таг”

-3667

2

fik1

05.08 2022 в 11:31

ястреб според пик и риа новости, и от там според нашите путлери, реално е курица