НАП: Румен Спецов няма участия във фирми, продал е ЕООД без данъчни задължения

OFFNews 15 май 2021 в 16:30 10782 2

Румен Спецов

В позиция до медиите НАП отрича, че новият изпълнителен директор на агенцията Румен Спецов участва в управлението на фирми или че е продал дружество със солидни задължения към хазната. Такива информации се появиха вчера в медии и в социалните мрежи след обявяването на назначението му. Публикация за фирмата с данъчни задължения излезе в Bird.bg.

Спецов е излязъл от фирмите си, след като през 2018 г. е получил статут на постоянно пребиваващ в Дубай, където отива заради професионалните ангажименти на съпругата си, става ясно от позицията.

Публикуваме пълния ѝ текст:

"По повод постъпили медийни въпроси за наличие на участие в частна фирма на г-н Румен Спецов, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите, уточняваме следното:

Румен Спецов придобива фирмата “Гранекс Трейдър” ЕООД след напускане на системата на НАП през 2015 г. Дотогава не е имал дялови участия във фирми. От придобиването на компанията “Гранекс Трейдър” ЕООД до момента на продажбата й през април 2016 г., фирмата не е имала задължения към фиска. Г-н Спецов няма информация, нито би могъл да коментира дейността на фирмата след продажбата й преди пет години.

През 2018 г. Румен Спецов подава декларация за прекъсване на дейността на всички свои фирми в България поради получаването на статут на постоянно пребиваващ в Дубай, ОАЕ, където живее със съпругата си, която работи за голяма международна компания в Дубай.

Г-н Спецов е излязъл от управлението на дружествата, в които е имал участие, като е въпрос на дни това да стане видимо в Търговския регистър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

2

Nick Ivanov

16.05 2021 в 05:46

Формално спецът Спецов може да си е вързал гащите, но за такава длъжност това не стига. Всеки данъчен инспектор с няколко прости движения в базите данни може да ни разтълкува икономическата мисъл на новия директор. Т.е. такива хора знаят, че фирма не се купува и продава като кило домати, обичайната практика е да се създаде начисто, и при липса на дейност да се дерегистрира, или остави с деклариране на нулеви обороти. Всичко останало е годно за тематични данъчни проверки - под ДДС, ДП, обороти в/извън страната, офшорно финансиране и пр. Ако спецът просто е продавал хранителни добавки, излишните документални обороти ни говорят за данъчни схеми, които биха поставили назначаващите го в потенциално неловка ситуация.

4021

1

Mile Eliseev

15.05 2021 в 19:36

По документи всичко е Бетон е, и законно по документи, остана данъчен да не си е вързал гащите. Това, че я продава на професионален длъжник, също е законно, изненада! А, колко ще кажат, и аз да бях, и аз щях да крада? Когато тези станат малцинство, тогава може да настане промяна. Сега ще е произвол, поне още 10 години...