Шефовете на ВМЗ: Атакуват ни, а сме затрупани с договори. Приходите ще са над половин милиард

Работниците в оръжейния завод подготвят протест срещу Нинова. Ще блокират Подбалканския път

OFFNews 08 юни 2022 в 15:07 1936 1

ВМЗ
ВМЗ-Сопот.

Държавната консолидационна компания (ДКК) продължава да заблуждава обществото по отношение на финансовото състояние на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД (ВМЗ). Това се посочва в позиция на Съвета на директорите на дружеството в отговор на днешната пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията, на която председателят на ДКК Смиляна Нитова заяви, че оръжейницата отказва да изплати дивидент към държавния бюджет.

Това категорично не отговаря на истината, заявяват от специализираното предприятие в Сопот.

„За миналата година ВМЗ има печалба от малко над 1 млн. лв., които сме в готовност да изплатим веднага към държавния бюджет. Това не е направено, защото 2 месеца от ДКК не одобряват финансовия ни отчет“, посочват от ВМЗ.

От завода обясняват, че предишните ръководства на ВМЗ не са внасяли дължимия дивидент към бюджета от 2017 г. на база решение на Министерския съвет.

„Към момента ВМЗ дължи на бюджета близо 55 млн. лв. Факт е, че в момента имаме огромно увеличение на подписаните договори, като приходите за годината ни ще надхвърлят половин милиард лева. На тази база предложихме да започнем да погасяваме това задължение, но след като повишим заплащането на работниците и стартираме програма за модернизиране“, се казва в позицията на Съвета на директорите.

Според ръководството на предприятието атаката от страна на екипа на Корнелия Нинова срещу предприятието идва в момент когато в него се предприемат действия за повишаване на доходите и инвестиции в модернизация на производствените мощности.

„На финала са преговорите ни със синдикатите за сериозно увеличаване на доходите и ваучерите за храна на работниците. Разработена е и програма за модернизация на дружеството за над 50 млн. лв. Направено бе и експертно обследване за повишаване на безопасността. Това бяха основните ни приоритети за 2022 г. като заедно с тях, само за 3 месеца, изчистихме стари задължения на дружеството за над 30 млн. лвева“, посочват още от ВМЗ.

Те са категорични, че искане за незабавно изплащане на 55 млн. лв. за три месеца, които са натрупани за период от 5 години от стари ръководства, би отложило за неопределен срок вдигането на заплатите на служителите.

Съветът на директорите подчертава, че 2022 г. най-вероятно ще бъде рекордна като финансови резултати за ВМЗ, а обемът на поръчките към завода може да бъде сравнен единствено с периода на военния конфликт в Сирия.

„Сега е моментът да се поощрят служителите на ВМЗ, които са минали през много трудности през годините и работят денонощно, за да отговорим на огромните заявки към нас. Същевременно не трябва да изпускаме възможността да модернизираме производството на завода, за да можем да бъдем конкурентни и през XXI век. В противен случай обричат ВМЗ“, категорични са от ръководството на най-големия държавен оръжеен производител.

Противопоставянето на досегашното ръководство на оръжейния завод и екипа на Корнелия Нинова днес доведе до общо събрание на работниците, което се проведе по време на обедната почивка в двора на предприятието.

Събраха се стотици работници и служители от ВМЗ-Сопот от синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа".

Причината е липсата на яснота ще бъдат ли изпълнени договорените увеличения на заплатите от 1 юни, каза Елена Петрова, председател на синдикалната организация на КНСБ в завода.

По думите ѝ според споразумението трябва индивидуалният щат на всеки един работник, специалист и служител да се повиши с 200 лева и отделно още толкова да се получават месечно под формата на ваучери за храна.

Все още нямаме никаква официална реакция на поканата ни за среща от страна на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, каза Петрова.

Според нея работниците са притеснени и настояват Нинова да им разясни лично какво предстои след смяната на мениджърския екип на дружеството.

Притеснително е точно когато предприятието бележи възход, да се случват такива промени, допълни Петрова.

Оръжейниците се заканиха, че ако министър Нинова не се срещне с тях, в петък ще излязат на протест и ще блокират Подбалканския път София-Бургас.

На трети юни вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви, че заради влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала, ръководството на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) е взело решение за смяна на борда на ВМЗ Сопот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови