Сделките с имоти в България намаляват, но какви ще са цените

OFFNews 15 ноември 2022 в 14:36 1842 0

Realistimo

Снимка Realistimo

Какви ще са цените на недвижимите имоти?

В последната година и половина динамиката на пазара на недвижими имоти в България е изключително интересна, а прогнозирането дори и на близкото бъдеще се оказва почти невъзможно.

Цените растат дори и в по-малките, по-непривлекателни населени места, а в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас достигат рекорди. Въпреки инфлационните процеси и поскъпването на всички стоки и услуги и на горивата имоти се купуват и наемат.

Експертите от сайта за недвижими имоти Реалистимо изследват тенденциите на пазара в България, за да се опитат да отговорят на един от най-често задаваните въпроси, а именно предстои ли понижаване на цените в близко бъдеще.

Измеренията на търсенето и предлагането се уравновесяват

Докато съвсем до скоро се наблюдаваше своеобразна борба за имоти, където по няколко потенциални купувачи се състезаваха и повишаваха средните цени на пазара, то в момента търсенето и предлагането са на почти едно и също ниво. Това съвсем реалистично може да доведе и до спад в цените във всички градове. Явлението обаче, по всяка вероятност, ще бъде временно, тъй като общите тенденции в Европа са към трайно повишаване на цените на жилищата.

В платформата за имоти Реалистимо се отчитат тези промени на пазара на недвижими имоти в България и по специално при жилищата. Според вътрешни данни в малките населени места все още се забелязва ограничено предлагане. Това е на фона на много по-малкото строителство в малките населени места, което означава че в подобни населени места основно се търгуват стари жилища.

Статистиката на Реалистимо за големите градове в България отчита значително по-високи цени спрямо миналата година и предимно предлагане на ново строителство. Жилищните недвижими имоти в Пловдив например са доминирани от апартаменти ново строителство, като дори по някои показатели градът изпреварва и Столицата.

В големите градове обаче се забелязва леко намалено търсене за покупка на имоти за сметка на повишено търсене на апартаменти под наем. Забелязва се и повишен интерес към покупка на къщи.

Народопсихологията на българите предпоставя все още засиленият интерес към покупката на недвижим имот

Рекордната инфлация “изяжда” бързо спестяванията и все още няма индикация края на този процес в Европа. Едновременно с това част от народопсихологията на българите е именно вярването, че притежанието на недвижим имот е най-сигурната инвестиция. Ето защо и в моменти на несигурност и изгодни лихви по ипотечните кредити, логично е ориентирането към покупка на инвестиционно жилище.

Фактът, че инфлацията изпреварва нарастването на доходите на домакинствата, означава, че става все по-трудно събирането на 20% от сумата за покупка на имот, които са изискване за самофинансиране на банките. Така жилищните и ипотечните кредити остават достъпни при много добри условия, но за онези кредитополучатели, които имат достатъчна финансова стабилност, че да изплащат безпроблемно заемите си.

Очакването за повишаване на лихвените проценти също е едно от големите притеснения на българите. Тук обаче става въпрос до голяма степен за самодисциплина и мислене в перспектива. Тоест, ако едно добавяне на 200 лева към месечната вноска може да се окаже проблем, то тогава е добре да се преосмисли инвестицията в имот с ипотечен кредит с оглед предпоставките за повишаване на лихвените проценти през следващата година.

Продължаващото ускорение на инфлацията може да доведе до спад в цените на имотите

Много хора у нас вече притежават по повече от един имот. Това означава, че, ако инфлационните процеси продължават със същия темп, поскъпването на живота като цяло може да се окаже причина да се наложи някой от имотите да бъде спешно продаден, за да се покрие нуждата от свежи средства. Ако това явление стане масово, неминуемо ще доведе и до спад в цените на жилищата като цяло.

Към момента обаче, пазарът остава стабилен, въпреки лекия спад в сцелките, който се наблюдава в национален мащаб през последните месеци. Само внимателното наблюдение ще покаже коя от изброените по-горе хипотези ще се окаже вярна и дали изобщо тези прогнози ще се сбъднат.

В портала за недвижими имоти Реалистимо както частни лица и собственици, така и агенции за недвижими имоти с репутация публикуват обявите си за продажба и наем на недвижими имоти. Допълнително в портала са поместени и търгове за имоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!