Прекрояването на бюджета почти завърши: Тройно и четворно се вдигат таксите за хазарт (обновена)

Йорданка Веселинова 17 декември 2023 в 14:07 10505 1

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Йордан Цонев от ДПС, председател на парламенатрната комисия по бюджет и финанси

Ресорната парламентарна комисия почти прие на второ четене проектобюджета за догодина. Утре ще се проведе повторно заседание, на което ще се уточнят и инветиционните проекти на общините.

В началото на заседанието председателят Йордан Цонев от ДПС призова за стегнат дебат, тъй като няма ясна перспектива за това кога законът ще влезе за второ четене в пленарната зала. По информация на OFFNews управляващите планират бюджетът да се гледа в зала в четвъртък и петък идната седмица.

Какво прекрояване на план-сметката искат партиите

ИТН предлага намаляване на субсидията за политическите партии на 1 лев и увеличаване на ДДС за ресторантьорите на 20%. Друго предложение е вдигане на заплатите в НИМХ, повече пари за заплати в образованието, 11 млн. лв. повече за бюджета на БАН, 2 млн. лв. за генетичен скрининг на населението и отпадането на събирането на 100% от дивидентите на държавните енергийни дружества.

От БСП предлагат повече пари за майчинство през втората година,  по-високи обезщетения за безработица, увеличение на заплатите в НСИ, АПИ и МВР, 50 млн. лв. повече за ремонт на студентските общежития, средства за довършването на болницата в Ямбол, увеличаване на субсидията за държавните висши училища, по-високи заплати за заплати в университетите, музеите, библиотеките и читалищата.

От групата на "Възраждане" настояват за увеличаване на непедагогическия персонал в детските градини с 10%, повече пари на заплатите в Министерството на земеделието, агенциите към него и ДФЗ. Повече средства за културните центрове в Скопие, увеличение на парите за майчинство през втората година, отпадане на събирането на 100% от дивидентите на държавните енергийни дружества.

Сглобката между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС този път внесе общи предложения към проектобюджета. Първата идея е създаване на фонд "Стамболов" за обучение на българи в елитни чужди университети с ангажимента после да се върнат да работят в страната, повече пари за заплати в яслите и детските градини, средства за Националната детска болница, 10 млн. лв. за заплати в БАН, повече пари за стипендии да курсанти в МВР, изграждане на център за киберсигурност в ДАНС, 10 млн. лв. повече за Министерството на иновациите, както и вдигане на таксите за хазарта, 68 млн. лв. за култура, 11,6 млн. лв. за заплати в НСО, допълнително 2 млн. лв. за регионалните центрове на БТА.

Синдикатите не са доволни, плашат с протести

Представители на синдикатите присъстваха и на второто четене на промените. Още в началото на заседанието Йордан Цонев даде заявка, че това е последният път, в който се дава възможност за гости на второто четене. Той даде да се разбере, че обществено обсъждане ще се прави само на първо четене.

От КНСБ заявиха, че може да има допълнителни пари за заплати в някои сектори. Те обаче отчетоха, че има някакъв напредък в правилната посока, визирайки предложенията на сглобката между четенията. Според синдиката за изпълнението на исканията им са нужни още около 400 млн. лв. Пламен Димитров заяви, че заплатите в транспорта, здравеопазването и земеделието не се вдигат и заплаши с ефективни стачни действия.

"По Коледа може да няма градски транспорт. Но ще има таксита, дето се казва", добави Димитров.

От КТ "Подкрепа" подкрепиха тезата на КНСБ и също заговориха за протести. Финансовият министър даде да се разбере, че пари няма да се дават на "най-кресливия".

Финансовият министър поиска догодина работата по бюджета да започне по-рано, ДПС заговори за промяна на Закона за публичните финанси

Финансовият министър Асен Василев заяви, че за първи път в бюджета са залегнали всички проекти и тяхната стойност. По думите му това е стъпка към постигането за пълна прозрачност при финансирането на капиталови проекти. Той даде заявка, че работата по бюджета за 2025 г. трябва да започне много по-рано, а не в последния момент, както се случва сега. Очакванията са депутатите да гласуват закона в последните работни дни на НС преди празниците.

Йордан Цонев от ДПС пък предложи догодина да се измени Законът за публичните финанси, в който да влязат със срокове етапите от бюджетната процедура. Той добави, че трябва да се заложат и критерии за ефективност на публичните разходи.

“За” или “против” преместването на НС в Партийния дом

Депутатите гласуваха 4 млн. лв. за бюджета на парламента. Тук възникна спор около голямата сума за изграждането на нова система за гласуване. Според Тошко Йорданов от ИТН сумата е твърде висока за изграждането на система, каквато вече има. Той бе контриран от председателя на комисията Йордан Цонев, който заяви, че настоящата е неефективна и се отнема около минута за всяко гласуване, докато с нова ще са необходими около 5-6 секунди. Освен това с такава се запазва и тайната на вота. След това членовете на комисията влязоха в дискусия “за” или “против” преместването в бившия Партиен дом. По думите на Цонев тук е “200 пъти по-добре” и такова е и преобладаващото мнение сред парламентарните групи.

Намаляването на партийната субсидия отново не мина

Предложението на “Има такъв народ” за намаляване на партийната субсидия от 8 лева за действителен глас на левче очаквано отново не мина. Групата на ИТН за пореден път в поредно НС предлага този текст, искане в референдума на Слави Трифонов от 2016 г., и никога не събира подкрепа в зала. Този път “за” предложението имаше един единствен глас - този на Тошко Йорданов.

68 млн. лв. за инвестиционни проекти на общините

За първи път в план-сметката влиза програмата за финансиране на инвестиционни проекти на 265-те общини. Финансовият министър Асен Василев заяви, че така се гарантира прозрачност, както и че няма да се финансират само “наши” общини. Броят на проектите, които всяка община може да заяви за финансиране със средства от Националната инвестиционна програма, няма да бъде ограничен. В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини: за общини с категория 1 – до 50 млн. лв.; за общини с категория 2 – до 30 млн. лв.; за общини с категория 3 – до 15 млн. лв.; за общини с категория 4 – до 10 млн. лв. и за общини с категория 5 – до 6 млн. лв. За общините с население по данни на НСИ над 180 000 души общата стойност на проектите ще е до 100 млн. лв.

Общините ще имат срок до утре в 12 ч., за да подадат проектите си. След това ще има ново извънредно заседание на бюджетната комисия, която да гласува финално план-сметката.

ДДС за ресторантьорите няма да се вдига

Без изненади се провали поредният опит да се вдигне ДДС за ресторантьорите на 20%. Такъв имаше и при поправките в ЗДДС, но падна. Сега от ИТН отново опитаха да прокарат промяната, но опитът бе неуспешен. "За" гласува групата на ПП-ДБ. Представители на ИТН в зала нямаше, за да гласуват собственото си предложение. От "Възраждане", ДПС и ГЕРБ-СДС бяха "против". Представителите на БСП, които в зала поискаха вдигане на ставката на 20%, в комисия днес се въздържаха.

Тройно и четворно вдигане на таксите за хазарт

Между двете четения сглобката изненадващо реши да вдигне на таксите по Закона за хазарта. С тях се очаква да се финансират редицата допълнителни предложения за повече разходи. За поддържането на лиценз за организиране на хазартни игри като традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и игри със залагания върху случайни събития вече ще се събира еднократна такса от 300 хил. лв. и променлива от 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. В момента таксата за лиценз е 15% върху направените залози за всяка игра.

За издаване и поддържане на лиценз за онлайн залагания се предлага държавната такса от 100 хил. лв. да стане 400 хил. лв. и 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. От 100 хил. на 300 хил. се вдига таксата за издаване и поддържане на лиценз за игри в игрално казино със срок на лиценза 5 години, а за лиценз от 10 години се вдига от 200 хил. лв. на 600 хил. лв.

Три пъти се вдига таксата за поддържане на лиценз за игри с игрални автомати със срок на лиценза 5 години - до 75 хил. лв., когато игрите са организирани в населени места до 500 000 жители, и до 150 000 лв., когато игрите са организирани в населени места над 500 000 жители.

Таксата за автомат за хазартни игри се вдига на 800 лв.

Предложенията минаха с пълно мнозинство. Министърът на финансите Асен Василев заяви, че очаква приходи в хазната в размер на 200 млн. лв. на годишна база.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

17.12 2023 в 14:59

Вижте внимателно какво показва официалната страница на италианската държавна информационна агенция за участието на Костадинов и неговата партия в сборището на фашистките и неофашистките партии в Милано организирано от Лега Норд: https://www.ansa.it/sito/notizie/politica/2023/12/03/da-bardella-a-wilders-i-sovranisti-amici-della-lega_2ac29b50-4191-4 fd7-996b-0a578980e6e1.html
 
X

Да помогнем на украинските деца!