Подаваме данъчна декларация онлайн без е-подпис, с безплатен код от НАП

OFFNews 19 януари 2015 в 13:14 23510 3

Боряна Георгиева (НАП) показва новата данъчна декларация

Акцент в тазгодишната данъчно-осигурителна кампания тази година ще е използването на персонален идентификационен код (ПИК), чрез който годишната данъчна декларация ще може да се подаде онлайн и от хората без електронен подпис, обяви Боряна Георгиева от Националната агенция за приходите на пресконференция.

Данъчната кампания започна на 5 януари и ще приключи на 30 април - крайният срок и за подаване на декларациите, и за плащане на задълженията без лихва.

ПИК се издава безплатно. Той е безсрочен. За целта се подава заявление, в което се указва дали човекът иска достъп само до определени или до всички възможни услуги. ПИК дава достъп до информация, получаване и подаване на документи, например данъчна декларация. С ПИК може да се провери например в кой фонд е осигуряван човек за втора пенсия. Родените след 1959 г., които не са избрали сами фонд, са били разпределени служебно и според информация, цитирана от говорителя на НАП Росен Бъчваров, 50% от тях не знаят в кой фонд се превеждат парите им за втора пенсия.

С ПИК хората могат още:

1. да проверят

• какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите, внасят осигурителните им вноски;
• декларираните пред НАП трудови договори от работодателя;
• непогасените задължения към НАП;
• извършените от тях плащания и задълженията, които са погасили;
• всички декларирани или установени задължения и начина, по който са погасени.

2. да подават искане за издаване на документ

Клиентите на НАП могат да получат ПИК след подаване на заявление. То може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването на издадения ПИК, както и разрешение за ползване на исканите електронни услуги, става в офиса на Агенцията по постоянен адрес за физическите лица или по седалище и адрес на управление за юридическите лица.

Хората, които подадат декларация до 31 март с ПИК и нямат други непогасени задължения, ще ползват 5% от данъка за довнасяне. При подаването на декларацията те ще могат да приложат и сканираните служебни бележки и други необходими документи, например за платени застраховки.

При загуба или кражба на ПИК хората могат да сигнализират на тел. 0700 18 700, за да бъде блокиран той.

От първия работен ден на януари - 5-ти - до 19-ти са подадени 1500 данъчни декларации по електронен път, половината - с ПИК, а останалите с електронен подпис.

Към момента имаме издадени 250 000 ПИК.

Данъчно облекчение за минимален доход ще се ползва само през 2015 г. за доходите от 2014 г. За него се подава отделна декларация (образец 2001 б), отново до 30 април. За целта човекът трябва да е получавал само доходи от трудови договори и те да не превишават 4080 лева. Всеки допълнителен лев - от лихва, рента, хонорар и др., отнема правото на отстъпка.

През 2015 г. се дава право на избор за удържане на авансов данък през последното тримесечие с декларация пред платеца на дохода.

Тазгодишната декларация за облагане на доходите на физическите лица е нова. Основните разлики с предишната са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП. Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение.

Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Друго съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др.

Наемодателите вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, като например адрес, вид и т.н. 

В различните приложения на декларацията вече не се посочва дата, такава се вписва само в основната част на декларацията.

Структурата на декларацията за облагане на доходите се запазва непроменена – основна част и приложения за всеки вид доход, като гражданите попълват само онези от тях в зависимост от конкретния си доход.

Новите декларации и за физическите лица, и за корпоративните данъци вече са на сайта на НАП.

Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!