Николай Павлов: Цялата помия се хвърля върху Булгаргаз, за да прикрият провала с интерконектора

Вече бившият шеф на газовото дружество посъветва новия енергиен министър "да чете, да се образова и много бързо ще разбере газовия бизнес"

OFFNews 06 февруари 2022 в 11:17 7524 1

Възможно е, вероятно е цялата офанзива, която беше предприета срещу „Булгаргаз“, без подбиране на средства, да е именно за това „Булгаргаз“ лека-полека да бъде изтласкан от пазара. Това заяви пред БНР досегашният изпълнителен директор на дружеството Николай Павлов.

„Какво се цели? Промяна в нормативната уредба, за да може „Булгаргаз“ да бъде само обществен доставчик и всички количества най-евтин газ да отиват на регулирания пазар, където са топлофикационни и газоразпределителни дружества. А скъпият газ евентуално да бъде продаван на бизнеса. По този начин ще се даде възможност на тези компании, на тези търговци, които не могат да бъдат конкурентни на „Булгаргаз“, да влязат ударно на пазара и да завладеят пазара. И всъщност индустрията ще заплаща цените, които в момента са валидни в Европа, които са 30-40% по-високи от цените на „Булгаргаз“. Ето това е цялата работа.“

„Има съмнения, че ще се намърдат и други търговци, които отдавна имат апетит към българския пазар“, посочи Павлов, визирайки изтичането на „временното споразумение за смяна на точка на доставка, временната договореност за доставка на определени количества на гръцката мрежа, същевременно изтича и руският договор“.

Относно изтичането на договора с „Газпром“ бившият директор на дружеството коментира още, че държавата трябва да определи каква ще бъде енергийната политика по отношение на газовите доставки.

Преговорите с „Газпром“ трябва да приключат най-късно до края на май, уточни той.

Според него „Булгаргаз“  не е отказвал никакви доставки за сметка на руски газ и това трябва да е ясно на цялото българско общество.

Информацията по преговорния процес е налична в БЕХ, в Министерство на енергетиката, в Министерския съвет, допълни той.

„На политическо ниво имаха цялото време на света между май и сега да договорят по-големи количества“, отбеляза Павлов в предаването „Неделя 150“.

Относно интерконектора между България и Гърция Николай Павлов подчерта, че се спуска димна завеса, прикрива се провала и „цялата помия се хвърля върху „Булгаргаз“.

В продължение на месеци на обществото се внушават лъжи относно „Булгаргаз“, категоричен е досегашният изпълнителен директор. По думите му с внушения и манипулации министри се надяват да накарат хората да повярват в тези лъжи.

Поредната лъжа според него е, че новият съвет на директорите е пуснал заявлението за новата цена за намаление на цената с 18%. В България като зависима от външни фактори страна такива решения не могат да се вземат, каза Павлов.

„Новото ръководство е публикувало съобщение, че е намерило компанията без съдържание. Какво означава това? Това категорично не отговаря на истината. „Булгаргаз“ не е фабрика за насекоми. В „Булгаргаз“ остават на работа 44 експерта, които са квалифицирани и са в курса на нещата“, коментира Николай Павлов след обвиненията от страна на управляващите, че заедно с него от дружеството се оттеглят други експерти и го оголват.

„Булгаргаз“ е в отлично финансово състояние, оставяме компанията с добри договори, повтори отново Николай Павлов.

Мораториумът навреди на топлофикационните дружества, на тях са им замразени цените на парното, а купуват по пазарни цени от „Булгаргаз“. Това отваря при тях ликвидна дупка. Вече трети месец няма абсолютно никакви компенсации, поясни Павлов.

„Булгаргаз“ няма нито един лев просрочено задължение. Всичко е изплатено до последната стотинка“, увери бившият директор на дружеството.

„Цялата документация, цялата информация се намира в деловодната система, каквато ние я изградихме“, заяви още Николай Павлов. По думите му през 2015 г. деловодството е било „на тетрадка“.

Павлов определи като много положителна новина това, че „вече има проглеждане в министерството как се ценообразува, как се правят заявки, какво влиза в микса“.

„Поздравления, нека така да продължава – да чете, да се образова и много бързо ще разбере газовия бизнес“, каза Павлов по отношение на новия министър на енергетиката Александър Николов.

Той обяви, че няма представа за какво го викат на разпит в прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови