Може ли една банкова сметка да бъде зелена?

OFFNews 17 декември 2021 в 09:00 6584 0

Едва ли първата асоциация когато говорим за банки и финанси е екология и грижа за природата. И все пак банковата сметка може да бъде зелена, твърдят от ПроКредит.

По какъв начин клиентът допринася за опазването на природата чрез работата си с нея?

Според финансовите експерти когато едно физическо лице става клиент на дадена банка, би трябвало да се интересува от това дейността на какви сектори подкрепя банката, осигурявайки им финансиране. В това отношение от ПроКредит категорично заявяват, че не биха подкрепила инвестиции в дейности, който замърсяват околната среда и при които не виждат предприемане на мерки, които да минимизират замърсяването.

Другото, което потребителят на банковата услуга може да направи, е да се обслужва изцяло онлайн. Така намалява отпечатъкът на банката за околната среда - не се разпечатват документи, което автоматично означава спасени от изсичане на дървета. Онлайн банкирането освен всичко друго е и в интерес на клиентите. Те не трябва да ходят до клон на банката, да чакат на опашка, да губят ценно време. Всичко може да става от компютъра или мобилния телефон. Това е и удобство за хората, които се притесняват сериозно от пандемията от коронавирус - нищо не им пречи да свършат цялата работа докато са вкъщи или на работа. 

Не на последно място, всеки може сам да допринесе за намаляване на въглеродните емисии. Това се получава, ако се опитваме да направим дома си по-енергоефективен. Например като купуваме на жилище в сграда, която е със сертификат за енергийна ефективност или пък ако си монтираме фотоволтаична инсталация с батерия на покрива на къщата.

Темата за опазването на околната среда става все по-актуална в последните няколко години. Такава е и посоката на цялостната политика на Европейския съюз.

Основна част от клиентите на ПроКредит са малки и средни фирми, които инвестират в нови работни места, в развитие на технологиите, в производство и земеделие, в износа на български продукти.

От банката са категорични, че познават добре техните нужди и се стремят да са им партньор в новите им начинания.

Знаем колко важно за тях е бизнесът им да е успешен и конкурентноспособен. Затова подкрепяме техните проекти за подобряване на енергийната ефективност и предлагаме много добри условия на всяка фирма, която се нуждае от финансиране, за да развива бизнес, ангажиран с проблемите на околната среда, обясняват от финансовата институция.

От Прокредит отчитат стабилен ръст на дела на портфейла от зелени кредити през последните няколко години, което е показателно за усилията на банката в подкрепа на природосъобразни инвестиции за намаляване на въглеродните емисии.

Към средата на тази година, отпуснатите зелени кредити на банката възлизат на почти 1/3 от общия портфейл от инвестиционни кредити. Фирмите, които правят подобни инвестиции, са от всички браншове – от производството и търговията през земеделието, до услугите и транспорта. Те използват финансиране за нови машини, за подобрен сграден фонд, инвестират в управление на отпадъци, електромобили, фотоволтаици и биоземеделие. В допълнение Прокредит предлага и финансиране за физически лица в енергийно ефективни проекти на своите домове и по този начин намаляват разходите си за ток.

Всъщност първите зелени кредити, отпуснати от банката, са още от 2006 г. ПроКредит е пионер в предлагането на финансиране за зелена енергия и енергийна ефективност и вече разполага с натрупано опит и познания в насърчаването на инвестиции от този вид. Има и специализиран отдел от петима експерти в този вид кредитиране. Затова Прокредит претендира, че е Банката за зелени заеми, както сред малките и средни фирми, така и сред депозантите и инвеститорите.

В продължение на тази ни политика за финансиране на зелени проекти сега Прокредит предлага и Зелена разплащателна сметка. Тя е насочена именно към такива клиенти, които мислят за опазването на околната среда и ги е грижа за това. Средствата, които клиентите поддържат по тези сметки изцяло се инвестират в зелени инвестиции. Вложителите на банката могат да са сигурни, че парите им са "активни" в икономиката, предоставени като финансиране на проекти с ясна и смислена цел.

В тази връзка ще продължаваме да развиваме портфолиото ни от „зелени продукти“. Една малка част от хората всъщност се замислят как банката използва техните средства и какви проекти финансира с тях. Фокусът на ПроКредит Банк е именно в това – тези пари да стимулират все повече екологични проекти, посочват от финансовата институция.

А как клиентът може да проследи дали това наистина е така?

Помислено е и за това. Клиентите получават регулярен отчет за използването на средствата и примери за инвестициите, които банката е финансирала.

Разплащателната сметка се предлага с дебитна карта, чрез която клиентите получават възможност за неограничен брой безплатни трансакции на всички АТМ в страната, преводи в лева чрез интернет банкиране, плащане на битови сметки и СМС известявания, като заплащат само една месечна такса.

В световен мащаб над 6 милиарда дебитни пластмасови карти се произвеждат, което от своя страна генерира почти 6 млн. тона отпадък, който би се рециклирал за 400 години.

И затова дебитната карта към Зелената ни сметка е направена от 82% разградими материали от биологичен произход, произведени от царевица. След 4 години, когато изтече валидността на картата тя може да бъде компостирана и се разгражда за 6 месеца за разлика от пластмасовата карта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!