Камарата на строителите иска да отпадне забраната за строителство между 14 и 16 ч.

Рени Петрова Последна промяна на 30 април 2020 в 10:42 6277 5

Строителният бранш настоява правителството да отмени забраната, с която не се разрешава да се работи между 14:00 и 16:00 ч. Това стана по време на брифинг на сектора в Министерски съвет, заедно със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Освен това те искат ясни параметри на допустимите децибели шум.

"Преди месец се обърнахме с апел към правителството и бяхме чути. Сега идваме с друг апел - строителството не просто да се запази, а то да бъде двигателят на развитието в следващия етап", заяви Валентин Николов, изпълнителният директор на Камарата на строителите. 

По думите на Николов заради призиви да се спре работата на строителните обекти и средствата да се пренасочат към борбата с COVID-19, се е наложило правителството и камарата да обсъдят приоритетите на България. Според представителите инфраструктурата се е развила много през последните години. "Безумно е да не можем да довършим магистрала "Хемус" за 40 години и е безумно да нямаме път София-Видин по европейски страндарти", категоричен е Николов. 

Изпълнителният директор на Камарата заяви, че 20 страни от ЕС са провели видеоконференция и за да се излезе от кризата, е необходимо "строително цунами".

"Трябва да подкрепим колегите и да позволим работа в този диапазон в делнични дни. Темата обаче ще бъде обсъдена с ресорните министерства, за да има консенсус", заяви Нанков по повод искането за работа между 14 и 16 ч. 

От бранша припомниха, че е имало много критики за санирането, но обясни, че проблемните обекти са само 1 или 2% от всички изпълнени. Той даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на 1,2 млн. жилища, което ще донесе заетост на около 430 хиляди души. За тези 3250 сгради, които може да поеме бранша са нужни 1 млрд. и 200 млн. лв., но към момента тези средства не са налични, коментира Нанков и допълни, че става впрос за сгради, които са били одобрени за саниране през 2016 г. 

По данни в бранша в този сектор заетите лица са около 200 хиляди.

"Ние сме готови при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. Това трябва да стане с един нов механизъм. Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може колкото се може повече фирми да участват в този процес. Да имаме по-специфичен подход по отношение на цените. Да дефинираме не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности", обясни още Валентин Николов.

"Безработицата и потреблението са като скачени съдове и икономическите мерки, които трябва да се предприемат, са изключително важни“, допълни той. „Възлагаме огромни надежди на сектор строителство да ни изведе от кризата", заяви
от своя страна зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

По време на срещата с премиера е обсъдено работата на значимите инфраструктурни проекти, както и мерките за малкия и среден строителен бранш. 

Предстои реализацията и на ВиК проекти в цялата страна, което също ще осигури достатъчен обем проекти за малкия и средния строителен бизнес.

Валентин Николов напомни, че строителството много бързо може да увеличи обема си - от 15-20 души, които работят на един обект, много бързо могат да станат 50 или 60, в зависимост от обема на работа. Той обясни, че в тои сектор могат да работят и висококвалифицирани, и хора без учения. Желанието на Камарата е тези 25 хиляди завърнали се работници от чужбина да останат в България, защото "ако имат работа и получават едни хубави заплати няма да заминат отново". 

От бранша заявиха, че няколко строителни фирми са дарили над 1 млн. и 200 хиляди лева за борба с коронавируса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

5

Кой му дава право на този Географ,да се изказва от името на
стр. инженери?
Кой го назначи на длъжност стр. инженер този неграмотник
нямащ си хал хабер от наименованията на пътните елементи
и не знаещ как се казват стр. машини?
Този непрекъснато блещи глупости на поразия!

5355

4

Кики

30.04 2020 в 13:00

Безумно е да се дават толкова много пари за строителство, а построеното да е толкова некачествено !

5984

3

Бабатунде

30.04 2020 в 12:44

Хахаха, вие разхождали ли сте се в квартали със силно изразено строителство, от 14-16 е същото като от 17-19 ... Ейй маймункииии !

12392

2

мгергов

30.04 2020 в 11:33

Пълно безумие.....а защо не си работят денонощно необезпокоявано, да не спират строежите и лятото в курортите...

12721

1

bls

30.04 2020 в 11:28

ТИЯ ЛУДИ ЛИ СА???