Какви са плюсовете от използването на дебитна карта?

OFFNews 19 юли 2023 в 13:05 685 0

Снимка

Дебитната карта е едно от нещата, които могат да се открият в портфейла на много хора. Почти всеки с банкова сметка разполага и с дебитна карта, която използва ежедневно. Какво точно обаче представляват дебитните карти и има ли между тях разлики? Отличават ли се различните условия и с какво дебитна карта neon на tbi bank е уникална, ще видим по-долу. В следващите редове ще отговорим на тези въпроси подробно и ще разгледаме предимствата на пластиките.

Какво представлява дебитната карта?

Това е банкова карта, която притежава определени характеристики. Най-важен е 16-цифрения релефен/отпечатан номер върху картата, който се въвежда, когато правите онлайн плащания. Има също и панел с подпис и магнитна лента. На задната страна е разположен код за сигурност (CSC/CVV). Върху картата обикновено има и лого на издателя, холограмен знак, както и лого на картовата схема. Там трябва да се помещава и датата на валидност на картата, както и EMV чип, който може и да липсва при някои карти.

За какво служи дебитната карта?

Има няколко основни употреби на дебитна карта:

• С нея може да теглите пари от банкомат,
• Може да извършвате плащания на ПОС терминали,
• Може да извършвате онлайн плащания.


При всички случаи е необходимо да разполагате с наличност на средства по сметката си.

Какви са основните ползи на дебитната карта?

Като носител на дебитна карта, вие може да се възползвате от следните нейни плюсове.

Получава се лесно

Получаването на дебитна карта е доста лесно и не изисква минаване през сложни процедури. Най-често просто трябва да попълните формуляр за откриване на разплащателна сметка във финансовата институция. Не е нужно да се доказват доходи, нито да имате добър кредитен рейтинг. Възможно е да има такси за откриване и поддържане на сметката, затова се поинтересувайте предварително от условията.

С дебитна карта се работи безопасно и сигурно

Да носите пари в брой в себе си невинаги е най-сигурното нещо. Освен това е и остарял начин на пазаруване. С дебитна карта може да елиминирате два проблема едновременно - нуждата от носене на пари в брой, както и разплащането с банкноти и монети. Ако картата ви бъде открадната, може да се обадите на финансовата институция и тя да бъде блокирана. За да бъде използвана на банкомат, дебитната карта трябва да бъде активирана с ПИН код, който само вие знаете. При пазаруване онлайн, някои дебитни карти имат допълнителни защити и изисквания за верификация, за да се гарантира, че само вие боравите с това разплащателно средство.

Без лихви, дългове и такси

За разлика от кредитните карти, при дебитните карти липсва каквото и да било начисляване на лихва. Това е така, защото по същество ползвате наличните си средства по сметка, а не пазарувате на кредит. Освен това с дебитна карта се избягват и скъпи такси, които могат да бъдат начислени при забавено погасяване на ползвани средства. За да направят боравенето с твои средства още по-лесно, някои дебитни карти като neon имат и 2 безплатни тегления от банкомат всеки месец.

По-добре следите разходите си

При плащане с дебитна карта се ползват средствата налични по сметка. Така имате достъп само до това, с което разполагате в банката. Придържате се изцяло към възможностите си, като допълнителни плащания са възможни само ако внесете още пари. Така може да следите разходите си и да не влизате във финансовите изкушения на пазаруването с кредит. Вместо това, с дебитна карта neon може да разделяте плащанията си на вноски без лихва, което допълнително улеснява бюджетирането.



Имате лихва на своята разплащателна/спестовна сметка

Освен, че е удобна, дебитната карта може да ви донесе и допълнителен доход. Това се случва, ако по сметката се поддържа определено минимално дневно салдо. Върху сумата може да се начисли лихва според условията на финансовата институция. С дебитна карта neon получавате 2.1% + допълнителна лихва, ако имате повече пари в сметката си.

Как може да се сдобиете с дебитна карта?

Дебитна карта може да си набавите от всяка банка и почти всяка небанкова финансова институция. Съществуват и такива, които нямат физическо местоположение, но позволяват поддържане на карта и сметка чрез мобилни приложения.

Дебитните карти са много разпространени, защото са удобни, лесни за издаване и позволяват лесни разплащания. Поинтересувайте се от опциите за издаване на дебитна карта днес и сравнете предложенията на различни банки

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша