Горанов: Не разбирам аргумента за искане на оставката ми. Божков да плати 700 милиона и темата ще отпадне

OFFNews 08 май 2020 в 13:34 13245 7

"Не разбирам аргументите на господин Божков да иска моята оставка. Не нося вина за това, че негови служители, заедно с членове на Комисията по хазарта, са прилагали грешно закона, в резултат на което се дължат 700 милиона лева. Ако той, както странно за мен се изрази, е получил подобна консултация от мен да не плаща данъци (Васил Божков всъщност казва нещо по-различно. Интервюто му вижте тук), нека да го докаже и тогава аз ще понеса своята отговорност, не само политическа."

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по повод тазсутрешното телефонно интервю от Дубай на обвиняемия за 11 престъпления бизнесмен пред bTV, в който собственикът на закритата със закон "Национална лотария" отправи редица обвинения и поиска оставката на Горанов, който по думите му бил единственият от властта, с когото контактувал за хазартния си бизнес. Министърът, по думите на Божков, "не е разрешавал контакт с комисията".

По повод разговорите им Горанов заяви:

"Нямам никакви притеснения. Всичките ми разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България. Най-честата тема за разговори с господин Божков е била свързана с настояването му за изравняване режимите на облагане на онлайн хазарта с този, който се организира наземно. Пак подчертавам - тези негови твърдения и желание за облекчаване на хазартния бизнес не получиха подкрепа от управляващата партия и от министъра на финансите, в резултат на което и заради грешното прилагане на закона са се натрупали тези големи задължения.

Най-често темите на разговорите ни са били свързани с регулациите на рекламата на хазарта и с дебат, свързан с изравняване на режимите на облагане на онлайн и наземния хазарт".

Според Горанов "и в момента, ако господин Божков иска, би могъл да заплати това, което не е платил навреме, защото милиарди са оборотитите, които фирми, които се свързват с него, са генерирали през периода, през който са действали. След като заплати тази сума, той ще има и моралното, и нормативното основание да претендира пред Комисията по хазарта продължаването на своя бизнес".

"Продължаваме да готвим изменения в законодателството, свързано с хазарта, но, забележете, нито една от промените, които са правени през годините от 2015 г. насам не са свързани с облагодетелстването на хазартния бизнес - подчерта министърът. - В този смисъл, многократните настоявания от негова (на Божков) страна за изравняване режима на облагане на онлайн хазарта с този на така наречения наземен хазарт не срещнаха нашата политическа подкрепа и не се състояха.

За твърденията, че някой на някой е отнел бизнеса единствено основание може да се търси в политическото решение, което партия ГЕРБ подкрепи, за монополизиране на организирането на лотарийни игри с основна идея този вид хазарт да служи като източник за финансиране на българския спорт и българската култура."

Горанов направи паралел между ситуацията, в която се намират Васил Божков и мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, който е в Сърбия. Коментира и заявлението на Божков, че съди България в лондонски съд:

"Имаше и други хора, които дистанционно, от чужбина, раздаваха обвинения и твърдяха, че са невинни и това е нормална и разбираема защитна теза, която е тяхно право.

Само да припомня - други български граждани, които се укриват от правосъдието, твърдяха, че са невинни и ще осъдят държавата чрез така наречения Омански фонд. Нищо подобно не се случи. Не само, че Оманският фонд не осъди българската държава, а доброволно си оттегли претенциите и заплати всички разноски по делото. Говореше се, че Българската телекомуникационна компания няма никаква връзка с КТБ и тя не дължи пари. Оказа се и благодаря на колегите от Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците на банката, че ги дължи и добрата новина е, че след решението на Лондонския съд 125 милиона евро общо ще бъдат възстановени в масата на несъстоятелността. Тоест много, особено когато изпаднат в ситуацията на обвиняеми, български граждани са склонни да тиражират техните защитни тези. 

Продължават действията от страна на Комисията по хазарта, свързани със събирането на вземанията, които държавата има и ако някой претендира, че е коректен и изряден, да бъде така добър след като всичко минава през съдебен контрол, да си плати задълженията".

На въпрос от журналист за твърдението на Васил Божков, че България се управлява от "хунта", финансовият министър отвърна: "Много е лесно, когато си обвиняем, да обвиниш цялото общество, че не функционира, защото не ти е изгодно".

По повод наложените запори върху бизнеси на Божков - за които бизнесменът казва, че водят към гибел "Левски" и че те идват от "НАП, Влади Горанов" - Горанов каза: "Министърът на финансите по нито един закон не разполага с правомощия да налага запори. Запори се налагат от различни държавни органи - някои са част от правосъдната система, други са органите по приходите, които когато има задължение към бюджета, използват всички правни способи, за да защитят интересите на фиска и тези доказано дължими суми да бъдат внесени".

На констатацията на Божков, че след години работа на хазартния бизнес на Божков без никаква санкция от Комисията по хазарта изведнъж се е оказало, че бизнесът му е незаконен министърът отговори:

"Аз назначавам шефа на комисията, в която има представители на ДАНС, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, НАП. Никъде в Закона за хазарта няма функции на министъра на финансите да контролира или надзирава Комисията по хазарта. Тя е колективен самостоятелен орган и единствено има право да регулира и лицензира хазартната дейност в България. Затова и веднага след началото на тази криза, която възникна в резултат на междуособици в рамките на хазартната група, която оглавяваше господин Божков, тъй като за това некоректно отчитане на задълженията към хазната се разбра от сигнал на негови партньори, единственото нещо, което в този момент можех да направя като финансов министър е да възложа финансова инспекция на Комисията по финансов надзор относно прилагането на закона. В момента, в който се установи дали по една или друга причина, волно или неволно - това е предмет на съдебно следствие, че Комисията по хазарт е прилагала негодно и некоректно Закона за хазарта, в този момент смених членовете на Комисията по хазарта, съгласувано с моите колеги, които определят членове там - ДАНС, Министерство на икономиката, Министерство на правосъдието, и стартирахме процедура за установяване и начисляване на неполученото, несъбраното в бюджета. Тези актове минаха съдебен контрол и са в сила и всеки, който иска да е коректен, да си внесе тези 700 млн. и за него тази тема ще отпадне".

Дори и това да се случи, облаците над главата на Божков няма се разпръснат: "Друг е въпросът, че, доколкото съм информиран, има и много други обвинения, които не са свързани с дейността му като собственик на хазартни фирми. Тях не мога да коментирам, тъй като не съм запознат в детайли, а и текат процесуално-следствени действия", каза Горанов.

На въпрос от журналист за твърдението, че Горанов е министър на Делян Пеевски, Горанов отговори:

„Как го разбрахте, че съм министър на Делян Пеевски? Аз и за вас много неща мога да твърдя, но не е коректно, защото не е истина. Що касае това дали някой е на някой, много лесно трябва да се съди по делата. Ако ме видите да правя някакви законодателни инициативи, свързани с медиите - или вестници, или списания, или други неща, за които съм чувал, че господин Пеевски има връзка, тогава лесно може да ме упрекнете, че работя в полза на конкретен, в случая, народен представител. Но да твърдите „този е на този" или "този е на онзи“...

Аз съм народен представител от два многомандатни района. В момента, по силата на избора на мнозинството, с прекъсване от 2014 г. съм министър на финансите, и не смятам, че с което и да е мое действие – освен, ако не ме опровергаете - през годините съм позволил да поставя интересите на някой конкретен бизнесмен пред интересите на фиска.

Среща с Пеевски съм имал 2010 г., за която всички знаете. Между другото, и вие сте имали среща с Пеевски, защото той идва в парламента. Това е същото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

6

Новак

08.05 2020 в 15:24

Както е казал народът - гузен негонен бяга. Божков не споменава Горанов да му е давал съвети как да не плаща данъци, а самият Горанов говори за това.
Но пък и по нещо си приличат тези двамата - живеят в апартаменти плащани от приятелите им.
Божков е олицетворение на българския преход - далавери, корупция, бухалки. Най-тъжното е, че сега трябва такива да ни спасяват от едно по-голямо и глупаво зло. Един вид трябва да избираме - да ни управлява умен крадец или крадлив глупак. Май първото е по-приемливо.

6012

5

Наблюдателят

08.05 2020 в 15:15

Пълни лумпени са коментаторите тук.
Важното е да плюят и храчат, да обиждат, и нямат никакви аргументи. Важно е да са против!
Веднага се вижда, че са хора без мозък и без образование. Въобразили са си ( не могат да мислят и разсъждават без мозък), че като си купили компютър, с него са им дали като бонус и акъл, че и образование да ръсят "мъдростите" си на примитивни дебили по сайтовете!

17156

4

aviatora

08.05 2020 в 14:54

Народът се жертваше, за да ви върне на власт, когато излезна да се бунтува срещу правителството на Орешарски и избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, А СЕГА ГО ИГРАЯТ С СЪЩИЯТ ТОЗИ РАБОЙНИК ПЕЕВСКИ!!!
ГЕРБ Е ОРГГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА И НИЩО ПОВЕЧЕ!!!
ЗАТВОР ЗА ВАС И НИЩО ДРУГО!!!
НАРОДЪТ ЕДИН ДЕН ЩЕ ВИ ОБЕСИ!!!

3810

3

Пенчо бре

08.05 2020 в 14:49

Ама как ще разбира? Той и Гешев не разбира и Борисов не разбира. Те разбират само от едно... Е, вярвам, че и това ще стане, и това ще стане...

3111

1

Journey

08.05 2020 в 13:40

ГОгранов, както винаги, изключително нагъл.
А, ти като министър, не си ли съгласувал дейността на комисията по хазарта?
Не са ли ти се отчитали?
Нямали ли сте оперативки, статус срещи и т.н. и т.н.?
Абе, ти министъл ли си бил или какво?

Не знаеш какво са правили подчинените ти, при това, в една доста важна комисия.

Горанов...Горанов...