Бюджет 2024 е приет. НС въведе четворно по-високи такси за хазарта

Йорданка Веселинова 21 декември 2023 в 17:42 6261 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Финансовият министър Асен Василев

Депутатите приеха на второ четене план-сметката за догодина. След 3 дни заседания и общо 17 часа дебати Бюджет 2024 е приет и ще влезе в сила от първи януари. 

Днес депутатите решиха да въведат компенсацията за цената на електроенергия за детски градини, училища, спортни школи, читалища и храмове. Предложението е на сглобката - и според него компенсацията ще покрива разликата в цените до нивото на регулирания пазар.

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата за увеличаване на сумата за размера на данъчно облекчение за отглеждане на деца, ползвано по Закона за данъците за физическите лица за 2024 г. При ползване на данъчни облекчения за деца сумата, която се приспада от годишните данъчни основи, е за едно, ненавършило пълнолетие, дете - 6 хиляди лева; при две, ненавършили пълнолетие, деца - 12 хил. лв. При три и повече, ненавършили пълнолетие, деца - 18 хил. лв. Остава възможността данъчното облекчение да бъде ползвано авансово. При ползване на данъчно облекчение за деца с увреждания сумата, с която се намаляват годишните данъчни основи, е 12 хил. лв.

Въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) и „Булгаргаз“ от „Топлофикация София“ с номинален размер до 1,6 млрд. лв., реши парламентът с приета на второ четене разпоредба от законопроекта за държавния бюджет за 2024. Това може да стане по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Депутатите решиха размерът на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2024-2025 г., да е 300 лв. Освен това се прие децата в първи клас или записаните да продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас, да получат еднократна помощ в размер на 300 лв. за 2024-2025 г.

НС гласува и максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината, да е в размер на 11,7 млрд. лв.

Одобрено беше и предложението договорите със строителни фирми да могат да се индексират при инфлация, от която съществено са увеличени цените на материали, стоки и услуги. Общото възможно увеличение е до 50% по основния договор.

От два до четири пъти се вдигат таксите за хазарт

Между двете четения сглобката изненадващо реши да вдигне таксите по Закона за хазарта. С тях се очаква да се финансират редицата допълнителни предложения за повече разходи. За поддържането на лиценз за организиране на хазартни игри като традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и игри със залагания върху случайни събития вече ще се събира еднократна такса от 300 хил. лв. и променлива от 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. В момента таксата за лиценз е 15% върху направените залози за всяка игра.

За издаване и поддържане на лиценз за онлайн залагания се предлага държавната такса от 100 хил. лв. да стане 400 хил. лв. и 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. От 100 хил. на 300 хил. се вдига таксата за издаване и поддържане на лиценз за игри в казино - със срок на лиценза 5 години, а за лиценз от 10 години се вдига от 200 хил. лв. на 600 хил. лв.

Три пъти се вдига таксата за поддържане на лиценз за игри с игрални автомати със срок на лиценза 5 години - до 75 хил. лв., когато игрите са организирани в населени места до 500 000 жители, и до 150 000 лв., когато игрите са организирани в населени места над 500 000 жители.

Таксата за автомат за хазартни игри се вдига на 800 лв. Според сметките на министъра а финансите Асен Василев приходите в хазната ще са в размер на 200 млн. лв. на годишна база.

По предложение на Венко Сабрутев от ПП-ДБ НС реши, че ако хазартните фирми не подадат декларациите си в срок, то ще дължат имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лева.

Общинските инвестиционни проекти минаха с пълно мнозинство

С абсолютно мнозинство от 178 гласа НС гласува инвестиционните проекти за общините. За първи път те влизат в план-сметката.

Според управляващите така се гарантира, че няма да се финансират само "наши общини". Проектите на общините са над 1500, като вратичка за нови проекти ще има отново през март догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!