Без търг властта ще преговаря с "Уестингхаус" за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Милен Енчев Последна промяна на 11 декември 2013 в 16:20 4285 5

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: БГНЕС

 

Българският енергиен холдинг ще преговаря с японската "Тошиба Корпорейшън" за сключване на споразумение за стратегически инвеститор в проекта за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". Това реши правителството на днешното си заседание.

Решението на кабинета е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да разреши на БЕХ преговорите с японската корпорация с условие новата ядрена мощност (7 блок на българската АЕЦ) да е с технология „реактор с вода под налягане АР 1000 ІІІ+ на „Уестингхаус Електрик Къмпани”.

За изграждане на 7 блок на централата с американската технология заговори самият Драгомир Стойнев миналият месец след визитата си в САЩ, където по думите му, той бил запознат с технологията. Самата "Уестингхаус" от 2006 г. е собственост на инвестиционна група, контролирана от японската "Тошиба".

Решението за избор на технология и инвеститор не беше предшествано от никакви проучвания за необходимостта на България от тази технология, нито от конкурс за изпълнител. Нещо повече, при управлението на тройната коалиция държавата вече поръча ядрен реактор на руската "Росенергоатом", който бе изработен и заради който Русия съди България в арбитражния съд в Париж.

Самият Стойнев, както и премиерът Пламен Орешарски вече заявиха, че изборът на технология, инвеститор и изпълнител не е предрешен. Днешното решение на правителството обаче е в подкрепа на обратната теза.

Като мотив за фиксацията си върху технологията на Уестингхаус Стойнев изтъкна, че този вид реактор бил посочен в доклад на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" като най-съвършен от гледна точка на безопасността. "Дребен" детайл от сагата "7 блок" на централата е, че консултант за изграждането на 7 блок (каквото принципно решение бе взето от правителството на ГЕРБ през 2012 г.) бе тъкмо "Уестингхаус". Тя бе избрана с конкурс и изготви технико-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.

„Решението е в изпълнение на решение на Министерски съвет от 11 април 2012 г., с което е дадено съгласие да се предприемат действия, необходими за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй” (принципното решение на предното правителство, което не обвързва държавата с конкретна технология и изпълнител - бел. ред.). Мощността му е между 1000 и 1200 мегавата, той отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа”, коментира Драгомир Стойнев след днешното заседание.

„Ние не трябва да отстъпваме от следните цели, които сме поставили и това споразумение трябва да предвижда следното: инвестиция от страна на „Тошиба Корпорейшън” в размер до 30 % от стойността на проекта; съдействие от „Тошиба Корпорейшън” и „Усетингхаус Електрик Къмпани” за получаване на външно финансиране на проекта от Американската експорт-импорт банк и Японската банка за международно сътрудничество. Дружеството, чрез което ще се осъществи инвестицията, да бъде АЕЦ „Козлодуй” – Нови мощности. Срокът за договаряне и сключване на споразумение е до 30 септември 2014 г.”, каза министърът.

„Ако не ни удовлетвори цената на реактора, и бъдещата цена на произведената ел. енергия, такъв реактор няма да има”, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2013 в 06:14

There is definately a lot to knoω about this іssue.
I really like all the points you made.

Mу site; <a href="http://maillot-de-foot-equipe-de-france.youaresomebody.org" rel="nofollow">maillot de foot equipe de france</a>

12.12 2013 в 11:10

Разумно и смислено решение. Все пак трябва да има конкуренция дори и в енергетиката.
На България трябва много енергия, за да се развива и индустрията, и селското стопанство и инфраструктурата. Едно от най-важните неща за новите инвеститори в икономическите зони е евтината енергия.
В Козлодуй е събран уникален екип специалисти, който трябва да се запази и разшири. Това ще стане по естествен път и изграждане на 1-2 нови реактора. Не пречи да са от различни производители.

12.12 2013 в 03:02

И аз не знам кой я и съчинил, и го разбирай както искаш. А работата е, че Тошиба щяла да слага американски реактор в Козлодуй. Те също не знаели колко ще струва, обаче щели сами да извадят 30% от парите, пък другите 70 щели да са назаем. Пък ние не можело да се бъркаме, щото Тошиба си била избрала тоя реактор. Виж ако ние сме били избирали реактор (новомодния тъпизъм не е "реактор", ами "технология") - тогава можело и трябвало да обявяваме конкурси и търгове. Пък така и не можело. Каквото рекат - това и ще докарат, а ние само ще подскачаме наоколо по голи задници в благодарствен ритуален танц.
И това баш японците, тъкмо американски буклук, и точно след Фукушима. Която още не са успели да озаптят. Ония хора са алчни нахални неграмотни идиоти, добре. А ние значи не сме дори безумци, не се сещам и дума за това. В Киев евро-нацистки преврат, тука американо-японски ядрен тероризъм ...
Май вече никой няма да се смее, ако някой предложи да възкресят Ленин.

11.12 2013 в 20:59

Не знам кой е съчинил тази глупост:"Без търг властта ще преговаря",но явно е в плен на емоционалното си състояние а не на разумното мислене.Ненавистта е лош съветник!Никога и никъде по света не е провеждан търг за преговори!Всеки е длъжен да преговаря с всички възможни доставчици и след като се запознае с техните възможности и условия, да проведе търг между тях и така да извлече най-изгодните за себе си условия.Когато спориш и критикуваш,ако искаш да обориш опонента си,трябва да си обективен в оценките на неговата теза!Така ще спечелиш неговото уважение и той ще е принуден да признае вашата правота!

11.12 2013 в 16:58

Абе докога това беззаконие у нас!?

После и внуците ни не могат да изплатят тия грабежи и машинации!А отработеното ядрено гориво къде ще се складира? В Бояна?