Борисов: Орешарски се измъква през „задния вход“ за АЕЦ „Козлодуй“

OFFNews 26 ноември 2013 в 17:27 3947 14

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

 

"За пореден път управляващите се опитаха с лъжи да прикрият собствената си неадекватност. Орешарски отново се пробва да се измъкне през “задния вход” като каза, че подготовката за 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” е стартирана от нас, а те само продължавали. Ние не ги критикуваме затова, че продължават, а за начина, по който се канят да го направят без конкурс“.

Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес в профила си във Фейсбук по повод днешното изказване на министър - председателя Пламен Орешарски, че въпросът за строителство на 7 блок на атомната електроцентрала не е предрешен, а и идеята е на предходното правителство, което, според премиера, било знак за приемственост в управлението. Така Орешарски направи балансирано тълкувание на изказването на енергийния си министър Драгомир Стойнев, който на връщане от САЩ изненадващо заяви, че новият блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще се строи с американска технология на „Уестингхаус“.

„През юли 2011 г. беше подписано споразумение между БЕХ и “Уестингхаус“ за сътрудничество по удължаване на живота на V и VІ блок. Малко преди това такъв меморандум беше подписан и с френската компания “Арева““, припомня Борисов в социалната мрежа. И добавя: „Още тогава казах, че имайки “Уестингхаус“, имайки “Арева“, както и наследен договор с руската компания, ние можем да избираме като държава. Mожем да избираме и доставчик на ядреното гориво, разбира се, след конкурси и на този, който го докарва, и на този, който си го изнася. По същия начин ще бъде и изграждането на 7-мия реактор в АЕЦ "Козлодуй" след конкурс. Така ние подготвихме условия, чрез които България чрез конкурс да си осигури сигурност, най-добра цена, ефективност и диверсификация, което очевидно не е сред приоритетите на управляващите, за което ние ще сезираме еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!