Quantcast

ГЕРБ сезира ЕК за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Нели Чолашка Последна промяна на 25 ноември 2013 в 18:46 3005 5

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй"

 

ГЕРБ ще сезира еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер за намерението на правителството на Пламен Орешарски да строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" без конкурс, съобщиха от партията.

При завръщането си от САЩ, че е разговарял с американската компания “Уестингхауз” и харесал нейния най-нов модел реактор – АР 1000. Стойнев обяви, че ще изготви доклад, с който ще се предложи Министерския съвет да одобри избрания реактор без конкурс.

Хората на Бойко Борисов определиха изграждането на нов седми блок на "Козлодуй" като американския вариант на проекта "Белене". Същото казаха по-рано днес от ДСБ.

"С изказванията си от последните дни, министър Стойнев нанесе изключителен удар по държавната защита пред арбитража за Белене. Дали от некомпетентност или с умисъл, тепърва ще стане ясно, но и двете можем да ги окачествим като държавно предателство, което ще струва скъпо на България.

Странно е, че така нареченият премиер Орешарски не порица безумията, които върши неговият министър. България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство да взема решения на тъмно и без конкурс, в разрез с европейските правила", пише в съобщението на ГЕРБ.

От партията напомниха, че през 2001 г. по подобен начин без конкурс се подписаха споразумения за „Марица Изток“ 1 и „Марица Изток“ 3, които заработиха 10 години по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2013 в 20:56

Така ми изглежда и на мен...за отвличане на вниманието от Белене и да покажат, колко са модерни и не зависят от Путинленд

25.11 2013 в 20:53

Според мен "7ми блок на АЕЦ Козлодуй" е просто медиен ПР.

Накра ще се окаже, че не било ядрен реактор, а компот. И няма да ни го дават, а ние ще го даваме. И наказание от ЕК за глазура може да постигнем.

25.11 2013 в 20:39

@цирк Балкански: ми той го каза, ама твоята платена комунистическа кратуна па не е разбрала:
www.vesti.bg/bulgaria/dogovorite-za-tec-marica-sa-delo-na-kostov-4963411

25.11 2013 в 20:37

Прекаляваш с парцуцата. Две думи на кръст не можеш дас напишеш, а се правиш на разбиращ.

25.11 2013 в 19:44

хехехе абе що не се ситиха ГЕРП като беха на власт бе че "без конкурс се подписаха споразумения за „Марица Изток“ 1 и „Марица Изток“ 3, които заработиха 10 години по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй“" еми го казват чак сега когато са в малцинсктво и опозиция смешници