ГЕРБ сезира ЕК за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Нели Чолашка 25 ноември 2013 в 18:46 3785 5

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй"

 

ГЕРБ ще сезира еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер за намерението на правителството на Пламен Орешарски да строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" без конкурс, съобщиха от партията.

При завръщането си от САЩ, че е разговарял с американската компания “Уестингхауз” и харесал нейния най-нов модел реактор – АР 1000. Стойнев обяви, че ще изготви доклад, с който ще се предложи Министерския съвет да одобри избрания реактор без конкурс.

Хората на Бойко Борисов определиха изграждането на нов седми блок на "Козлодуй" като американския вариант на проекта "Белене". Същото казаха по-рано днес от ДСБ.

"С изказванията си от последните дни, министър Стойнев нанесе изключителен удар по държавната защита пред арбитража за Белене. Дали от некомпетентност или с умисъл, тепърва ще стане ясно, но и двете можем да ги окачествим като държавно предателство, което ще струва скъпо на България.

Странно е, че така нареченият премиер Орешарски не порица безумията, които върши неговият министър. България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство да взема решения на тъмно и без конкурс, в разрез с европейските правила", пише в съобщението на ГЕРБ.

От партията напомниха, че през 2001 г. по подобен начин без конкурс се подписаха споразумения за „Марица Изток“ 1 и „Марица Изток“ 3, които заработиха 10 години по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews