Quantcast

Стойнев: Няма да даваме на “Уестингхаус” парична гаранция

Вероника Шербанова Последна промяна на 30 ноември 2013 в 11:24 2258 10

Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев

България няма да дава на американската компания “Уестингхаус” парична гаранция за строежа на седми блок на АЕЦ “Белене”. Ако се постигне споразумение, само ще трябва да гарантираме, че няма да има промяна на законодателството и няма да се въведе данък върху ядрената енергетика.

Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев пред Дарик.

Трябва да се даде мандат на Българския енергиен холдинг за разговори с “Уестхаус” по финансовата рамка и по създаването на проектната компания. Ако финансовият модел не ни удовлетворява и цената е непоносима, няма да се съгласим, но тогава трябва да се търсят други възможности, защото България трябва да развива ядрената си енергетика, коментира Стойнев.

Страната има нужда от нови ядрени мощности, които да заместят 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” и темата няма нищо общо с АЕЦ “Белене”, подчерта той.

На въпроса дали ще се провежда конкурс за строежа на седми блок Стойнев отговори, че единствено “Уестингхаус” и “Атомстройекспорт” отговарят на подадените от България параметри, но американската технология е по-сигурна, което обезмисля конкурса.

Ако излязат сметките и ако ни удовлетворява финансовият модел, американската “Ексимбанк” ще финансира строителството, като заемът ще се изплаща с бъдещата продажба на ток, допълни енергийният министър.

По повод предложението на “Атака” за налагане на 20% данък върху приходите на ВЕИ мощностите Стойнев обяви, че предложението трябва да бъде разгледано от парламента. След разговори с компаниите правителството искаше да предложи 30% данък, но Министерският съвет се отказа, допълни той, като припомни, че наскоро Брюксел призова държавите да преразгледат насърчителната си политика към зелената енергия заради понижаването на цените на съоръженията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2013 в 14:45

Бе кво става бе - не искате Росатом, не искате Уестингхаус, не искате Тошиба, не искате изобщо ядрена енергетика или кво? Знаете ли изобщо кво искате, или тука само пускате некви миризливи партенки?

30.11 2013 в 12:57

БСП и Комсомолеца-идиот се опитват да дадат заден ход с "държавната гаранция".
Все пак не е ясно /поне към момента/, какво този идиот е подписвал и договарял в щатите.
Поредното осиране на това неадекватно правителство е факт, което граничи и с национално предателство.
За това твърдение на Комсомолеца-идиот "...но американската технология е по-сигурна, което обезсмисля конкурса", трябваше да бъде изхвърлен от МС най-много час след тази изцепка.
Нищо такова - тича комсомолеца по медиите и промиват мозъка на българите като за световното.

30.11 2013 в 12:36

Кога Белене си има блокове, че вече 7 станаха (грешка в статията имате)...

А относно гаранцията - ами щом няма да има, вероятно и реактор няма да има :)

30.11 2013 в 12:21

Аз нямам никакви съмнения. Съмненията ги имат държавите, развиващи ядрена енергетика. Защо и как - вие сте толкова елементарен, че е излишно да ви се обяснява.
Комсомолеца Стойнев е същата стока. Лошото е, че вие ако ни забавлявате, този министър-смешник със своята неадекватност и ужасяваща посредственост в сферата на атомната енергетика нанася вреди на българите за десетилетия напред.
При подобно поведение, действия и подобни изцепки на министър от държава в ЕС, а и не само в ЕС - правителството им отдавна да си е подало оставка!!!
Иначе сте много силен в лозунгите и квалификациите и ви предлагам да се концентрирате там, за да не хабите излишна енергия.
Успех!

30.11 2013 в 12:08

Съмнения ли имаш някакви в “Тошиба”? Ако да, земи направо и се застреляй, сам ще ще си направиш услуга...

30.11 2013 в 11:57

Даването за пример на "Уестингхаус" като пример за безопасна технология е меко казано "мисъл, родена в птичи мозък". Не случайно тази БИВША американска компания стана собственост на "Тошиба".
Колкото до БСП - съдбата винаги си играе някакви шегички. Днес БСП се залепя за социалиста Обама и социалистическото правителство на американците като се опитва да лавира и дистанцира от най-богатия на планетата капиталист /над $140 млрд/ и по-скоро крайно десния Путин и дясното правителство на рашките.
И това не е никакъв "майтап бе, Уили"!

30.11 2013 в 11:49

И също "...разговори с “Уестингхаус...”, а не с “Уестхаус”...

30.11 2013 в 11:45

Оправете текста - "седми блок на АЕЦ “Белене”"

30.11 2013 в 11:43

Писна ми от комсомолци!
Като прибавим малоумниците от Атака и мазните аги от ДПС - съвсем да ти причернее от това неадекватно правителство.
Тези тъпанари от Атака вместо да предлагат персонални данъци, което е абсурдно - няма ли кой да им подскаже на тези модерни еничари, че единствения начин да се намали цената на ел.енергията от ВЕИ е да се намали драстично държавната дотация за тази енергия /350-400 лв/мгвч/. Вместо да ходят из Европа да се замерят с тапи - да бяха проверили колко е тази дотация в европейските държави и как спада всяка година.
"Зелената енергия" българите я плащаме 2 пъти - един път с държавните дотации /данъците ни/, втори път със сметките за ток, където пак ни я начисляват.
Малоумниците от Атака едва ли ще попитат как 1 мгвч зелена енергия струва 700-800 лева и най-вече като извадим дотацията - каква е тази себестойност от 300-400 лева на мгвч при зелената енергия и как е получена? Атомната от Козлудуй е около 50 лв/мгвч.
Съвсем отделен въпрос е как "зелените" енергоизточници работят по 30 часа в денонощието или как се прави ел.енергия нощем от фотоволтаици. Явно тук се намесва /не/научната фантастика.

30.11 2013 в 11:38

Толкова правителства се изредиха, и чак сега именно това се усети, че “Уестингхаус” са най-добрият вариант за нови блокове. България трябва да се ориентира към приоритетно развитие на ядрената си енергетика, като стъпи върху съвременни безопасни технилогии, и стратегически партньорства със западни компании, като “Уестингхаус”. Друг начин да бъде спряна съвеЦката енергийна агресия няма. Парадоксално, че именно БСП/БКП можаха да се ориентират правилно в тази посока.