Стойнев: Няма да даваме на “Уестингхаус” парична гаранция

Вероника Шербанова 30 ноември 2013 в 11:24 2944 10

Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев

България няма да дава на американската компания “Уестингхаус” парична гаранция за строежа на седми блок на АЕЦ “Белене”. Ако се постигне споразумение, само ще трябва да гарантираме, че няма да има промяна на законодателството и няма да се въведе данък върху ядрената енергетика.

Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев пред Дарик.

Трябва да се даде мандат на Българския енергиен холдинг за разговори с “Уестхаус” по финансовата рамка и по създаването на проектната компания. Ако финансовият модел не ни удовлетворява и цената е непоносима, няма да се съгласим, но тогава трябва да се търсят други възможности, защото България трябва да развива ядрената си енергетика, коментира Стойнев.

Страната има нужда от нови ядрени мощности, които да заместят 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” и темата няма нищо общо с АЕЦ “Белене”, подчерта той.

На въпроса дали ще се провежда конкурс за строежа на седми блок Стойнев отговори, че единствено “Уестингхаус” и “Атомстройекспорт” отговарят на подадените от България параметри, но американската технология е по-сигурна, което обезмисля конкурса.

Ако излязат сметките и ако ни удовлетворява финансовият модел, американската “Ексимбанк” ще финансира строителството, като заемът ще се изплаща с бъдещата продажба на ток, допълни енергийният министър.

По повод предложението на “Атака” за налагане на 20% данък върху приходите на ВЕИ мощностите Стойнев обяви, че предложението трябва да бъде разгледано от парламента. След разговори с компаниите правителството искаше да предложи 30% данък, но Министерският съвет се отказа, допълни той, като припомни, че наскоро Брюксел призова държавите да преразгледат насърчителната си политика към зелената енергия заради понижаването на цените на съоръженията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!