Защо терористите избраха България за мишена?

Юлиан Христов 20 юли 2012 в 18:52 3266 1

Взривеният в Бургас автобус Снимки: МВР
Взривеният в Бургас автобус Снимки: МВР

Още преди да са ясни и най-малките подробности около атентата в Бургас, е рано да се правят заключения за това кои са извършителите. И заради жертвите, и заради широкия световен отзвук, темата е особено чувствителна и всякакви упражнения около нея понякога по-скоро биха навредили. 

И все пак...

До момента противниците на тезата, че зад атентата стоят "големи" организации като „Хизбула“ и „Ал Кайда“ изтъкваха аргументите за не съвсем прецизен терористичен акт. Както и още доводи -  „Хизбула“ няма „традицията“ да изнася атентатите си зад граница, а „Ал Кайда“, въпреки че приветства атентата в Бургас, отрече да има нещо общо с него.

В същото време начинът на взривяване не е типичен за радикално ориентираните "смъртници", които обикновено препасват тялото си с взривове.

Изборът на България не е случаен

Първата важна следа за почерка на атентаторите е изборът на мястото.

България е член на Европейския съюз и НАТО, тя е външна граница на Евросъюза и от години е в тясно сътрудничество както с американските, така и с израелските спецслужби. Атентатът кореспондира и с поредицата от подобни действия срещу израелската общност по света.

„Изглежда това е класически терористичен акт от многобройните планирани такива в Западна Европа срещу всякакви еврейски обекти – институции, посолства, училища, дори и детски градини. Той е един от тази верига планирани удари в Европа. За съжаление се случи в България като най-слабото звено в Европа, защото в други западноевропейски страни тези планове бяха предотвратени“, коментира пред OFFNews.bg бившият министър на отбраната и директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов.

Изборът на страната ни като важен стратегически партньор не е случаен, е коментарът и на други експерти в областта, а това може да сочи само към почерка на организация, разполагаща със съответните ресурси и политически послания и искания.

Цената за участието ни в Афганистан?

Като важен партньор страната ни участва в мисии зад граница, които са насочени именно към борбата със световния тероризъм. Предупрежденията, че България може да бъде мишена на терористи, заради участието си в мисии като тази в Афганистан и заради това, че дава свои бази на американските сили за сигурност, не са от днес.

Пред OFFNews.bg Ангел Митрев, който е бивш сътрудник в службите ни за сигурност именно по въпросите на тероризма, сподели, че атентатът в Бургас е „задочен урок“ за това „че с присъствието си в коалиция и миротворчески сили в свещения хабитат на ислямския свят, трябва да преосмислим политиката си, която безрезерво е решена по отношение на външнополитическите ни приоритети“.

Службите ни неведнъж са засичали преминаването на хора, за които има подозрения, че членуват в подобни големи терористични организации. Страната ни е средищна дестинация и е външна граница на Евросъюза и от тук минава пътят от и за Запада. „Това, което се случва у нас, е свързано с това, че сме част от западния свят и това може да се случи във всяка държава в ЕС“, коментира Ангел Митрев.

Експертът е категоричен: организаторите на този терористичен акт са имали достатъчно време да подготвят сценария на провеждането му като време и територия.  

„Категорично смятам, че този човек не е сам. Работим в недостиг на информация, но обектите на посегателството би трябвало да дават на работно ниво каква е насочеността и от къде идва източникът на опасността. Не мога да приема, че такъв терористичен акт е дело на един човек. Това е самозалъгване и подминаване на проблема. Подготовката на документите изисква време, подготовката на самото камикадзе изисква време“, коментира още Митрев.

Конспирациите

Израелската информационна агенция „Дебка“ излезе с предположение за възможна връзка между атентата в Бургас и нападението в Сирия по-рано през същия ден.

Коментарът на сайта е свъзран с това, че атентатът у нас съвпада по време с нападението над сирийски високопоставени държавници, при което дори се твърди, че е ранен самият Башар Асад. Според „Дебка“ това съвпадение на атентатите е предвестник на нов период на насилие в Близкия изток, което ще се разпространи широко в пределите на Запада, вкл. и Европа.

Според информация на New York Times атентаторът от Бургас е член на българското крило на проиранската „Хизбула“.

Изданието се позовава на високопоставен американски служител, според когото атентаторът получил указания да извърши атаката, когато настъпи удобен момент.

От своя страна „Хизбула“ е получила нареждане от Иран за подробностите около акцията.

У нас пък разследващите стигнаха до други изводи. Според непотвърдени данни със събирането на все повече информация профилът на атентатора се е променил тотално.

Прави се заключението, че той се е разколебал непосредствено преди изпълнението на самоубийствения акт, което е наложило той да бъде взривен дистанционно от предполагаеми съучастници. Според разследващите именно разколебаването на атентатора е предотвратило още по-тежки последици, защото бомбата избухва на стълбите на автобуса. До този момент обаче няма споменаване на улики, които да свързват атентатора със съучастници.

Разпространена беше и неофициалната версия, че атентаторът изобщо не е бил наясно с това какво трябва да направи. Най-вероятно той е имал друга поставена задача, свързана с комерсиална цел. Според разпространена информация от анонимни източници, той е знаел, че пренася наркотици и неговата задача била просто да ги отнесе до крайната точка – Слънчев бряг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!