Премиерът очаква цялата версия за взрива до три дни

20 юли 2012 в 12:15 4396 1

Взривеният автобус. Снимка: МВР
Взривеният автобус. Снимка: МВР

До три денонощия трябва да има цялостна версия за атентата на Бургаското летище. Това каза от трибуната на парламента премиерът Бойко Борисов. По думите му службите работят активно, като в момента все още се уточнява видът на взрива.

„Бомбени атентати в България е имало. Службите в момента работят много активно и се надявам в рамките на 3 - 4 дни, тъй като има процесуално-следствени действия, които изискват технологично време. От днес се работи вече по самия взрив”, каза Борисов.

Борисов смята, че службите са работили сравнително бързо, което е позволило летището в Бургас да бъде отворено отново и полетите там – възстановени. „Не мога да ви кажа нищо повече, защото другата седмица може да има ново правителство“, коментира премиерът, визирайки внесеният вот на недоверие към кабинета.

Според премиера още не може да се говори за пробив в системaтa на сигурност.

"Нека да изчакаме още няколко дни, за да може това, което говорим, да отговаря на реалните факти и събития", допълни той.

Борисов заяви, че докато не излязат всички експертизи, може за се говори само за версии.

"Към камикадзетата - няма никакъв шанс за противодействие. Не случайно е избрано такова място. Това е можело да стане пред хотела, пред ресторант", коментира премиерът.

"Ние сме разкривали много взривни вещества, бомби, взривни устройства, автомати, картечници. Когато ги разкрием, и медиите го дадат – минава като ей така. Малко са държавите, на които не им се е случило”, каза още Борисов.

„Нека да изчакаме да излязат техническите характеристики на бомбата. Има значение как е взривена – ръчно, дистанционно, механично. Ако сега обсъждам версиите с вас, утре може да излезе, че може да бъде опровергано”, посочи Борисов.

От трибуната на парламента по-рано днес опозиционните парламентарни групи излязоха с декларации във връзка с атентата на летище Бургас. 

Политическата отговорност за атентата на летище „Сарафово” е на премиера и ръководеното него правителство. Това заяви в декларация от името на парламентарната група на Коалиция за България зам.-председателят на групата Ангел Найденов. "Трябва да попитаме – справихте ли се в един от най-важните изпити, които трябваше да държите – да се осигури сигурност на хората в България, за съжаление днес нашият отговор е по-скоро не", заяви Ангел Найденов.

„България вече не е същата, защото на наша земя беше осъществен чудовищен акт срещу мирни граждани на Държавата Израел. Днес трябва да изразим силната си тревога от заплаха за националната сигурност на България”, каза Найденов и подчерта, че политиката, която води правителството е небалансирана.

„Каква е оценката за нашата сигурност и какво е предприето, ако в нея се съдържа рискът от заплахи? В състояние ли са българските служби да отговорят на заплахите”, попита Ангел Найденов. 

Лидерът на ДСБ Иван Костов попита дали атентатът е пробив в националната сигурност.  „Поне застанете и дайте някакви аргументи. Мълчанието е необяснимо”, обърна се към премиера той .

Огромен по обем работа е свършена до момента от разследващите и партньорските организации, каза на пресконференция вицепремиерът Цветанов. Вече има привлечени две държави, които конкретно са ангажирани да разследват идентичността на камикадзето. Цветанов заяви, че разпространяваните информации за това, че терористът е пребивавал в Гуантанамо не отговарят на истината и помоли медиите да бъдат коректни. В момента усилията са насочени за установяване идентичността на лицето, което в момента се знае само по фалшивата самоличност и не трябва да се правят интерпретации, каза още вътрешният министър.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови