Учени размахват бельо под прозореца на министъра (снимки+видео)

Александра Маркарян 05 декември 2012 в 11:56 3817 4

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Учени от София и страната размахаха изцапано с боя бельо и скандираха за оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов пред входа на ведомството му тази сутрин.

Представителите на научната общност се надигнаха срещу опорочения, според тях, конкурс за научни проекти, спечелили финансиране от Фонд "Научни изследвания" към МОМН за 2012 г. Те настояват министърът на образованието Сергей Игнатов да отмени конкурсната процедура и да разпореди провеждането на конкурса от начало.

От своя страна, Сергей Игнатов обяви днес, че протестът на учените е "политически", отказа да преразгледа или спре и обяви наново конкурса.

"Бушмен", "Паразит", "Оставка" са само част от възгласите на недоволство, които заваляха под прозорците на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

 

"Не сме тук, защото не сме спечелили. А защото не можем дори да си видим рецензиите, няма ясна процедура и критерии, както и приоритетни области за финансиране", обясни доц. Снежана Димитрова от Югозападния университет в Благоевград.

"ФНИ - рай за нашите калинки и блондинки", "За да има наука - Игнатов вън от тука" са само част от лозунгите на протестиращите. Върху бельото пък  стои надписът "Бельото като дискурс".

30-ина минути след началото на протеста, започнал в 11 ч. на "Дондуков", двама от учените - доц. Христо Димов и гл. ас. Виктор Атанасов от Физическия факултет при Софийския университет, бяха поканени в министерството за разговор с Игнатов.

След кратката среща насаме тримата излязоха пред медиите, за да обяснят, че... резултат от нея няма.

"Прави се шести одит, който засега не е показал наличието на съществени нарушения. След като има подозрения, одиторите ще останат да проследят и процедурата по възраженията. Това не ми дава основания да отменям конкурсната процедура", заяви Игнатов на брифинг след срещата с двамата преподаватели.

От отговора му не стана ясно как точно одиторите ще оценяват научните качества на проектите.

Този отговор не ни удовлетворява, искаме да се спре тази сесия, реагираха доц. Димов и гл. ас. Атанасов.

Те настояха комисия от учени, които не са от България или Източна Европа, да оценява проектите. Учените трябвало да бъдат например от Германия или Франция.

"Техните фондове финансират смислена, истинска наука, а не смехотворни проекти, чието финансиране у нас е абсолютно нормално за министъра", обясни искането си гл. ас. Атанасов. И допълни, че Игнатов опозорил България, като отказал да коментира скандала с научния фонд пред най-престижното списание за наука Nature.

"Такива експерти може да бъдат поканени, единствено ако са изчерпани всички възможности по националната правна система", отвърна Игнатов. Обвинението заради Nature бе оприличено от Игнатов на оплакване от типа на: "Моля другарко, той се закача".

Пред журналистите и учените министърът демонстрира крайна неподготвеност по скандала с конкурса на подчинения му Фонд "Научни изследвания", който тече повече от две седмици. Той, например, не беше наясно, че и до днес оценителите на проектите във временните комисии са пазени в тайна, че имената им не са качени на сайта на фонда; даде вид, че не знае, че поне 4 от фирмите с одобрени проекти нямат в предмета си на дейност научно-изследователска дейност; демонстрира неосведоменост за начина, по който са били подбирани и подменяни оценители и почти на всеки журналистически въпрос задаваше контравъпрос, например: "Така ли?", "Наистина ли"; "А според правилника на фонда как е?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!