Президентът: Министърът на образованието да даде обяснения

Александра Маркарян 05 декември 2012 в 14:36 2002 0

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Сергей Игнатов да даде обяснения в парламента по случая с класираните проекти в конкурса за 2012 г. на Фонд "Научни изследвания".

Това призова президентът Росен Плевнелиев днес - в деня, когато учените протестираха пред МОМН, а министърът им нарече бунта "политически".

В скандално проведения конкурс от подчинените на Игнатов във фонда са разпределени 14 милиона лева държавни пари по абсолютно непрозрачен начин, без огласени членове на временните комисии, оценявали проектите, без яснота какви са били критериите и приоритетните области.

И до момента - месец след излизане на резултатите, авторите на проектите не могат да прочетат рецензиите си, за да разберат поне защо са били отхвърлени.

Сред спечелилите има фирми, неотговарящи на условията (в предмета им на дейност няма научно-изследователска дейност). Има сериозни съмнения, че много спечелили финансиране проекти са на хора, свързани с ръководството на фонда.

"Правителството се гордее с прозрачен подход в много отношения, така че ще бъде в интерес на министър Сергей Игнатов - наистина да покаже, било то от най-високата трибуна (това е парламентарната трибуна), било то в някои от парламентарните комисии.

Добре да се чуят аргументите на министъра и комисиите – защо са избрали точно тези да спечелят, какъв е смисълът на техните проекти, защо са конкурентоспособни, как ще допринесат за държавата. 

Бих окуражил министъра наистина да отиде в парламента и да даде обяснение”, заяви президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!