Искат оставката на Игнатов заради скандала с научния фонд

Александра Маркарян 30 ноември 2012 в 18:04 4867 2

Проф. Мирослава Кортенска Снимка: Сергей Антонов
Проф. Мирослава Кортенска Снимка: Сергей Антонов

Оставката на образователния министър Сергей Игнатов и на цялото ръководство на фонд "Научни изследвания" поискаха учени, сред които обвинената в корупция и рекет проф. Мирослава Кортенска, на пресконференция днес. Тя обяви, че министърът знае, но прикрива злоупотребите, извършвани във фонда.

Скандалът избухна след публикации на в. "Сега" и "Дума", според които в конкурса за научни проекти на фонда за 2012 г. са спечелили много фирми и лица, приближени до управителя на фонда Христо Петров и председателя на изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров (НБУ).

В конкурса по различни проекти са разпределени над 14 милиона лева.

В деня на излизане на публикациите ръководството на фонда даде пресконференция, целяща да отхвърли обвиненията и съмненията за предрешен конкурс, като същевременно обвиниха в опит за манипулиране на оценките и в рекет спрямо ръководители на проекти проф. Мирослава Кортенска - един от членовете на изпълнителната комисия. Гюров заяви още, че заради всичко това проф. Кортенска била отстранена от министър Игнатов от комисията.

"Бях отстранена със съобщение в сайт - не ми е връчвана никаква заповед за отстраняването ми, подписана от министър Игнатов", заяви днес проф. Кортенска. Това, по думите ù, означава, че администрацията в МОМН не работи или работи репресивно.

Тя подчерта, че нееднократно е информирала министър Игнатов за злоупотреби във фонда, че и в момента чрез сключването на договори с приближени до ръководството на ФНИ фирми и лица "се злоупотребява с тези 14 милиона лева".

По думите ù членовете на комисиите, отсявали проектите, така и останали забулени в тайна, докрай не станали ясни приоритетите, по които това се прави.

"Срещу мен застана обръч от ченгета", заяви Кортенска и поясни, че твърденията, че е рекетирала учени, за да прокара проектите им и че е присвоила хиляди левове - твърдение на Гюров - е "познат начин на репресия". Обвиняват те, след 2 години съдът доказва, че си невинен, но с твоя авторитет, репутация вече е свършено, обясни проф. Кортенска.

Тя не пропусна да повдигне въпроса за професурата на Рангел Гюров - той не се е хабилитирал по тогава действащия закон пред ВАК, професор е от Ангола, никой никога не е виждал диплома, доказваща това, заяви тя.

Доц. Руслан Костов - също участник в пресконференцията - също изрази съмнения относно научната работа на Гюров и допълни, че той е напуснал Минно-геоложкия университет заради извършени от него нарушения в качеството му на помощник-ректор.

"За да се разпределят милиони държавни пари, трябва процедурата, по която става това, да е извън всякакво подозрение, системата да е прозрачна, но това не е така. Няма как при тази процедура учените да не викнат до небесата: "Измамени сме!", коментира гл. ас. Христо Лавчиев от БАН.

Подписка, обединила над 1000 учени, застава срещу случващото се във фонда. Учените искат оставките на ръководството на фонда и подготвят национален протест.

Гюров и Петров, който дойдоха на пресконференцията, категорично отказаха да подават оставки.

Чрез имейли до медиите те разпространиха и писмо, в което молят всеки, който има сигнал за нередности, извършени от проф. Мирослава Кортенска, да го изпращат, но не до съда, а до служебния им имейл. OFFNews също получи такова писмо.

В друг имейл те публикуваха текст на писмо, за което твърдят, че е подписано от Мирослава Кортенска (в имейла не е приложено сканираното писмо с подпис) и че тя иска за преставяне на резултатите от конкурса пред медиите фондът да плати 45 000 лева на конкретна фирма - рекламна агенция „Аltocommunicationspublishing” за организиране и провеждане на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!