Учени излизат на протест пред МОМН

Александра Маркарян 05 декември 2012 в 08:31 1606 0

Учените излизат на протест пред МОМН.
Учените излизат на протест пред МОМН.

Учени излизат на протест пред сградата на Министерството на образованието, младежта и науката днес в 11 ч.

Те искат отмяна на резултатите от конкурса за 2012 г. за финансиране на проекти на фонд "Научни изследвания". Учените са категорични, че той е опорочен и че голяма част спечелилите общо 14-те милиона лева държавно финансиране проекти (под 100 от над 1000 подадени) са свързани с ръководството на фонда.

Учените правят протеста си пред МОМН, за да изразят възмущението си от липса на адекватна реакция за ставащото от министъра на образованието Сергей Игнатов, който назначава ръководството на фонда.

"Ще поканя организаторите на протеста на разговор в кабинета си. Конкурсът не показва никакви фрапиращи нарушения. Те се доказват по буквата на закона и на правилника, за да се види дали нещо е нарушено. Проверката трябва да приключи около 15-20 декември. Напълно е възможно срокът да бъде удължен. Спечелилите проекти са 95. Имаше целенасочена медийна кампания. Хората имат правото да протестират, но обвиненията трябва да бъдат доказани", заяви Игнатов по повод протеста пред БНР.

Учените, които излизат днес на протест, обвиняват и председателя на изпълнителната комисия на фонда Рангел Гюров, че не е професор, какъвто твърди, че е.

Той не е бил хабилитиран по тогава действалия закон. Твърди, че е станал професор в Ангола.

Ученици, организирани чрез Фейсбук, обявиха подкрепа за учените. Те заявиха, че ще протестират и заради състоянието на образователната система, като днес бойкотират занятията си в училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews