Учени и ученици излизат на протести

02 декември 2012 в 21:01 3129 1

Учени и ученици излизат на протести на 5 декември.

Първите ще протестират от 11 ч. пред сградата на Министерството на образованието, младежта и науката. Протестът е "срещу войнстващата посредственост на Триумвирата Игнатов-Гюров-Петров". Причината е случващото се във Фонд "Научни изследвания" и конкурсът за финансиране на научни проекти за 2012 г., който, според учените, е опорочен.

"Младите български учени свикват протест пред МОН на 5 декември в 11 ч. срещу замазването от министър Игнатов на скандала с Фонд "Научни изследвания". Ставаме свидели на опит да се замаже положението... Така се цели да се унищожат усилията ни за правила и прозрачност в разпределянето на парите за наука", пишат учените в съобщението за протеста.

В подписката срещу ръководството на фонда и липсата на реакция от министъра на образованието Сергей Игнатов са се включили над 1200 учени.

Учените предупреждават, че протестът им "няма да бъде мълчалив или мирен".

В същото време от няколко дни ученици се организират във Фейсбук, за да подкрепят учените и едновременно с това да покажат недоволството си от образователната система.

Според описанието, дадено в социалната мрежа от организаторите, "на 05.12.2012 всички ученици в цяла България няма да влизаме в учебни занятия от 11.00 часа и ще се присъединим към младите учени, които излизат в същия ден и час пред МОМН заради замазването от министър Игнатов на скандала с Фонд "Научни изследвания!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови