Убиецът на Мирослава бил в "отношения на доверие" с полицията

Юлиан Христов 19 октомври 2012 в 10:27 2840 1

Убитата Мирослава
Убитата Мирослава

Въпреки промените в Инструкцията за организация и реда за осъществяване на конвойната дейност в МВР, е необходимо да се осъществява по-строг контрол на правилата за конвоиране на лица, заподозрени в извършването на тежки престъпления.

Това е заключението от доклада на временната анкетна парламентарна комисия за проучване на случаи за полицейско насилие. Направеният извод се отнася за случая с убийството на 18-годишната Мирослава от Перник и последвалото самоубийство на Стойчо Стоев-Чочо. Заподозреният за убийството на ученичката се простреля в дома си, докато полицаи правиха обиск в дома му.

Комисията, съставена единствено от депутати на ГЕРБ, прави извода, че при претърсването в дома на Стоев е имало пропуски, вероятно свързани с "отношенията на доверие", които той бил създал с полицаите.

От предоставената информация и проведените изслушвания може да се направи изводът, че е налице неправилно оценяване на създалата се обстановка с оглед спазване на предварително утвърдения план за провеждане на процесуално-следствените действия, а именно претърсване и изземване на доказателства от апартамента на Стоев, въпреки обстоятелството, че между него и служителите от МВР, участвали в оперативно-издирвателните мероприятия са създадени отношение на доверие и е било абсолютно необходимо те да бъдат съхранени с оглед разкриването и наказването на това тежко престъпление.

Депутатите констатират и недобра координация при разследването на случая от териториалното звено на ГДБОП в Перник и отчитат направените по инициатива на вътрешния министър дисциплинарни проверки, от които има наказани.

Препоръките, които депутатите правят, са да се направи „детайлизиране за конвоиране на начините, по които трябва да се използват помощните средства. Трябва да се осъществява по-ефективна координация и текущ контрол от преките полицейски ръководители при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия или действия по разследване, възложени от прокурор, следовател или разследващ полицай съгласно правилата на НПК.“ Комисията препоръчва и предизвикване на обществена дискусия въпросът с даването на разрешителни за оръжия на криминално проявени лица.

Докладът на комисията идва месеци след като по случая работи и алтернативна комисия, съставена от депутати от опозицията. В доклада на тази комисия бяха отправени сериозни критики за работата на МВР по случая. Депутатите огласиха, че Стойчо Стоев-Чочо е бил сътрудник на териториалното звено на БОП в Перник и неговата задача е била да докладва за местен бос на организираната престъпност. Това прави съучастието му в отвличането и заравянето на Мирослава трудно обяснимо.

Информацията за сътрудничеството на Чочо била потвърдена от три различни източника по време на разследването. От комисията смятат, че отговорността за самоубийството на основния свидетел Стойчо Стоев е на ГДБОП. В доклада на алтернативната комисия, който беше изготвен в края на май, се правят същите заключения за пропуски в разследването и в нарушение на законите са извършвани самостоятелни оперативно-издирвателни действия, които не са част от плана на официалното разследване и не са съгласувани с него. В отговор на този доклад дойде анонимно предупреждение от ГЕРБ, че заради изнесени факти в доклада членовете на комисията могат да бъдат "прегледани" през текст от Наказателния кодекс, свързан с разгласяване на държавна тайна.

В момента единственият заподозрян за отвличането и смъртта на момичето е Марио Любенов – Заека, който и до момента е в ареста. Разследването за убийството на Мирослава от Перник трябваше да приключи до средата на годината с внасянето на обвинителен акт.

За разкриването на случая разследващите разполагат единствено със самопризнанията на самоубилия се Стойчо Стоев. В тях той подробно изяснява всички въпроси около отношенията му с Марио Любенов и за това как да бъде отвлечено момичето и как да бъде взет откуп за това. Между двамата обаче няма нито един документиран телефонен разговор, защото срещите им се провеждали в пълна конспиративност. По този начин вторият заподозрян за смъртта на Мирослава Любенов, не може да бъде обявен за съпричастен към престъплението.

Именно по самопризнанията на Стойчо полицията откри тялото на Мирослава. Той и Стоев имали намерение да поискат откуп от 250 000 евро от Борислав Чолев – приятел на сестрата на момичето.

Тялото на 18-годишното момиче бе намерено на 12 януари, след като изчезна на 7 ноември миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови