Трудовите аташета не искат да се връщат в България, били незаменими

Последна промяна на 10 юни 2013 в 15:38 22670 49

Четирите български трудови аташета (от дясно на ляво): Раймонд Сапарев (Испания), Екатерина Димитрова (Гърция), д-р Тинка Троева (Германия), Тодор Кръстев (Англия). В средата е лидерът на
Четирите български трудови аташета (от дясно на ляво): Раймонд Сапарев (Испания), Екатерина Димитрова (Гърция), д-р Тинка Троева (Германия), Тодор Кръстев (Англия). В средата е лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев.

Трима от четиримата ни трудови аташета в чужбина не искат да се върнат в България. В четвъртък те са написали докладна до новия социален министър Хасан Адемов, в която обясняват, че са незаменими и смяната им би довела до сътресения в българските общности в чужбина и масово завръщане на българи от чужбина, което пък щяло да вдигне безработицата у нас.

Мандатът и на тримата е изтекъл отдавна. Според чл. 62 от Закона за дипломатическата служба той е 4 г. и по изключение може да се удължава с 1 година.

И тримата са назначени преди повече от 7 години. Това са Раймонд Сапарев (в Испания, а неофициално отговаря и за Португалия), Екатерина Димитрова (Гърция и Кипър) и д-р Тинка Троева (Германия и Австрия). Мандатът на Раймонд Сапарев е удължаван 3 пъти, а на Троева и Димитрова - по 5 пъти.

Решението да бъдат сменени е още на социалния министър в кабинета на ГЕРБ Тотю Младенов. На 22 февруари Младенов обявява конкурс за нови аташета. Тримата веднага пишат докладна, подобно на тази до Хасан Адемов, но въпреки това Министерството на труда провежда конкурс за нови аташета и на 10 май обявява на страницата си, че конкурсът е приключил.

Тримата аташета обаче не са съгласни с това. И в докладна молят министъра на среща, на която да се вземе "окончателно решение" за тяхното професионално бъдеще.

Те предлагат тя да се състои в период 12-14 юни. За целта искат да бъдат командировани в София, като разходите да са за сметна на Службите по социални и трудови въпроси, в страните, в които са аташета.

Разходите са всяка от службите са около 100 000 лева годишно. Виж таблицата:

 

2011-отчет

2012-отчет

2013-план

 

Лондон

32537.12

80913.82

86523.17

 

Мадрид

99006.85

103781.86

122011.93

 

Берлин

129019.96

94879.18

100679.38

 

Атина

96032.17

91170.18

104717.19

 

Брюксел- 2 души

231750.38

232218.43

274849.45

 

Казусът предизвиква и вълна от лобизъм. Посланиците ни в Берлин и Виена пишат писма, с които настояват за удължаване на мандата на Тинка Троева, а ръководството на КНСБ настоява за същото пред служебния социален министър Деяна Костадинова. Тя обаче отказва.

Освен Сапарев, Троева и Димитрова, социалното министерство има още трима командировани в чужбина служители. Единият е трудово в Лондон, отговарящ и за Ирландия. Той е назначен през 2011 г. и първият му мандат още не е изтекъл.

В Брюксел са командировани двама. Единият - Александър Евтимов, на практика е трудово аташе и е заел поста преди повече от 8 години. За мястото му е пуснат конкурс. На него се е явил само Евтимов и затова конкурсът е прекратен.

Другият наш командирован служител в Брюксел е бившият зам.-социален министър Иванка Христова.  Тя се води старши експерт в отдел ЕК, ДЕВМС.

-------------

Какви са задачите на трудовите аташета:

- Да дават консултации на български граждани

- Да оказват съдействие на български граждани по възникнали конкретни казуси

- Да поддържат близки контакти с българските общности в държавите по местоназначението им

- Да предоставят административните си услуги по 3 канала – лице в лице в приемна, по ел. поща и писма, по телефон;

- Да подпомагат двустранното сътрудничество между МТСП и съответните министерства и ведомства

- Да предоставят информация за състоянието на българския пазар на труда и/или да насочват към налична такава информация български граждани, желаещи да се завърнат и да работят в България

- Да организират информационни трудови борси и информационни дни на МТСП

- Да осъществяват логистична подкрепа при посещения на министъра на труда и социалната политика

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2015 в 18:57

Искам да добявя, че 2 години след тази публикация всички лица на снимката са все още аташета. Някои от тях над 10 години, при условие, че законът за дипломатическата служба казва ясно - 4г. Г-жа Троева е в пенсионна възраст, без никакво образование в областта има наглостта отново да настоява за преназначаване, знаейки, че това е абсолютно незаконно.

03.07 2015 в 18:54

Искам да добявя, че 2 години след тази публикация всички лица на снимката са все още аташета. Някои от тях над 10 години, при условие, че законът за дипломатическата служба казва ясно - 4г. Г-жа Троева е в пенсионна възраст, без никакво образование в областта има наглостта отново да настоява за преназначаване, знаейки, че това е абсолютно незаконно.

03.08 2014 в 05:05

Възмутена съм от наглоста на Др.Тинка Трова.
Аз винаги съм мислила,че тя часна фирма която ивее от печабата която постига с Ф-мата си КОМПАС.Сумите който взем за услуги без да е компетентнаи щетите и страданията който причинява на хората са несаизмерими.Сега научавам, че е ТРУДОВ ПОСЛАМИК СЪС ЗАПЛАТА! УНИКАЛНО.

29.09 2013 в 21:45

Много кратко, много ясно и отговорно искаме да споделим със всеки, който няма никаква представа от нещата и лично не е засегнат от ситуацията, че ако Тинка Троева си тръгне, всичко в Германия и Австрия, постигнато до този момент, изчезва! Ние сме консултантски център за българи и румънци в Австрия, не сме платени, от 4 години се смазваме от работа, търсили сме помощ и подкрепа от къде ли не и единственият човек, който застана зад нас и се смаза също така редом с нас от работа, беше тази жена. Незнаем как обслужва две държави едновременно, знаем само, че който и да дойде след нея ще започне от А и Б и ще стане страшно... И ако това все пак се случи, ще е много поучително за всички, които са на мнение, че няма незаменими хора, да попаднат в ситуация, в която точно новото аташе да трябва да им помогне.....

30.08 2013 в 22:27

Александър Евтимов е изключително прецизен в работата си специалист. За другите не мога да кажа нищо, защото не ги познавам. Но, Александър го познавам, не му глозгайте кокалите, няколко класи е като интелект и като Българин в сравнение с доста от нашите представители е ЕС! Някога съм работил се него и заставам зад думите си!
Казвам се Борис Дончев. Ако някой не е съгласен с мен, може да поспорим. С аргументи, обаче!

16.06 2013 в 23:49

В моя случай г-жа Троева помогна с моето разрешително за работа. То първоначално ми бе отказано поради незвзимане под внимание на новост в немския закон от страна на самите немски служби. Тя реагира изключително бързо и квалифицирано, което доведе до корекция на тяхното решение в моя полза.

Затова намирам повечето горни коментари прекалено силни, особено ако хората на се изпадали в конкретна ситуация.

Подкрепям мнението на desislava. В случая на г-жа Троева има наистина вече изградени структури, които функционират в помощ на българските граждани и според мен това е най-важното – настоящото аташе в Германия върши своята работа не само добре и квалифицирано, но и успешно. Съгласна съм, че има установени правила, но ако сляпото им следване води до по-лоши резултати, мисля че изключението в случая е по-правилно.

Също така нека, когато правилата бъдат прилагани, това да става смислено и градивно, не само заради самото им прилагане. Тук отново съм на едно мнение с desislava относно приемствеността - ако трябва да се сменят, то нека преди това да се осигури някаква последователност. Нека новите кадри да могат да бъдат въведени в установените от старите кадри структури, да се осигури приемственост на опита, за да се стигне до надграждането му от новите аташета и продължаване на постигането на крайната цел – да се помага успешно на българските граждани.

16.06 2013 в 05:10

Бе то си е направо реклама, те са безплатни....

16.06 2013 в 05:07

А мжеш ли да обясниш за какво ти е притрябвал изобщо някой такъв в Гърция? А защо не и в Перу? А и в САЩ има бая българи.... Трябва не да се отзове а да се разкрие нова длъжност в САЩ и да се изпрати там с двойна заплата (която всички вие ще плащате , не ние, щото отдавна сме црели да плащаме каквото и да е на булгаристанското лъжеправителство, което и да е то).

16.06 2013 в 05:02

Да, най-просто - да им се спре заплатата. ама при таз шуробаджанащина не може току така да се закриват сладки синекурни длъжности....

16.06 2013 в 04:59

Да ги оставим??? Аз съм по-квалифициран за тази работа и ще си клатя краката по-силно за половин тяхна заплата. Що да не сменим? взаимоизгодно ще е; всички печелят.