Шефката на "Доверие" уличи в лъжа новия собственик

Последна промяна на 29 август 2013 в 16:02 6931 10

Даниела Петкова, шеф в оставка на
Даниела Петкова, шеф в оставка на "Доверие". Снимка: БГНЕС

Даниела Петкова - шеф в оставка на пенсионен фонд "Доверие" - излезе днес с писмено изявление, уличаващо в лъжа новия собственик на дружеството - мистериозната британска компания United Capital.

В публикуваното на сайта на "Доверие" писмо Петкова съобщава, че не е давала съгласието си да работи занапред с новите собственици като изп. директор на компанията - нещо, което бе съобщено вчера от United Capital.

"Никой не е искал и съответно не съм давала съгласие да бъде споменавано името ми относно бъдещата ми работа в ПОК "Доверие" АД. С никого не съм водила, а така също и моите колеги, преговори и съответно договаряла устно, писмено или в каквато и да било друга форма, бъдеща длъжност и условия за работа в ПОК "Доверие" АД, след изтичане на срока на оставките", пише председателят на управителния съвет на ПОК "Доверие" в оставка.

Петков и колегите й обявиха намерението си да се оттеглят от ръководното тяло на компанията при новината за непрозрачната сделка с най-големия частен пенсионен фонд у нас.

Ето цялото изявление на Даниела Петкова:

Изявление на Даниела Петкова – Председател на Управителния съвет на ПОК „Доверие“

Във връзка с поредната поява на името ми в публичното пространство, свързано с широко коментираната потенциална промяна на собствеността на ПОК "Доверие" АД и подадените оставки от мениджмънта, както и с цел ограничаване на риска от нови спекулации по темата, съм принудена публично да оповестя следното:

1. Никой не е искал и съответно не съм давала съгласие да бъде споменавано името ми относно бъдещата ми работа в ПОК "Доверие" АД.

2. С никого не съм водила, а така също и моите колеги, преговори и съответно договаряла устно, писмено или в каквато и да било друга форма, бъдеща длъжност и условия за работа в ПОК "Доверие" АД, след изтичане на срока на оставките, които са оформени документално и за които има съответните решения на управителните органи на Компанията така, както се изисква по закон.

3. Независимо от това, че съгласно изискванията на закона, устава на Компанията и подписаните договори за управление, срокът на оставките ни вече изтече и бихме могли от другата седмица да не сме на работа в ПОК "Доверие" АД, доколкото никой няма законово право да не приема оставките ни, в знак на добра воля и чувство на отговорност към интересите на клиентите, както и за да осигурим нормална работа и приемственост в този преходен период до финализиране на сделката, поехме писмен ангажимент към VIG за работа в ПОК "Доверие" АД и след изтичане на законовия срок на подадените оставки. Срокът на този доброволно поет ангажимент е не по-дълъг от 10 дни преди получаване на окончателно разрешение за финализиране на сделка за промяна на собствеността от държавните институции, но не по-късно от 18 месеца от датата на подписване на споразумението. Към настоящия момент са изтекли около 2 месеца от този 18 месечен период. Повечето от съпътстващите условия на подписаното споразумение са договорени още през 2007-2008 год., когато VIG все още не беше мажоритарен собственик на ПОК "Доверие" АД. Доколкото основата на споразумението е доброволен акт от страна на мениджърите на ПОК "Доверие" АД, в това споразумение не са предвидени неустойки за мениджмънта като страна, ако то бъде прекратено предсрочно, по желание на мениджмънта.

4. Ако и когато настъпи промяна в описаното в т.3, поемам личен ангажимент да оповестя промяната и съответните аргументи за нея така, както бяха оповестени и оставките ни и аргументите за тях, които са валидни и към този момент. Използвам възможността да потвърдя, че продължаваме да считаме, че процедурата по промяна на собствеността в предходните месеци, включително оповестяването на резултатите от нея, не беше основана на принципите и правилата за прозрачност. Още веднъж подчертавам, че мнението ни се основава на начина, по който беше проведена процедурата, а не се основава на мнението ни за потенциалния бъдещ мажоритарен собственик на ПОК "Доверие" АД, най-малкото, защото не можем да имаме мнение за която и да е организация, фирма или инвеститор, когото не познаваме и от когото в офиса на Компанията няма постъпил нито един документ, отразяващ дейността му и от който бихме могли да направим каквито и да са изводи и заключения.

5. Приветстваме всяко медийно съобщение от страна на бъдещия потенциален собственик на ПОК "Доверие" АД, чрез което се дават отговори на множеството увиснали в общественото пространство въпроси, свързани с тази широко коментирана сделка за промяна на собствеността на ПОК "Доверие" АД, но мениджмънта на Компанията не е бил, не може да бъде и не ще бъде част от тази сделка, извън ролята, която би трябвало да има всеки мениджмънт в подобна процедура на смяна на собствеността, която ние, поне на този етап, сме решили да изпълним отговорно, преди всичко поради осъзнатата ни отговорност към клиентите, а не към преговарящите страни по сделката. Не по воля на мениджмънта и негово решение, до момента всички преговори са водени в целенасочена тайна и липса на всякаква информация във връзка с тази сделка. Ние приехме с огорчение този факт, защото той излиза извън нормите, които обикновено се спазват при подобни преговори, като по този начин бяхме и продължаваме да бъдем лишени от възможността да изпълняваме фундаменталната си роля на връзка между акционерите на Компанията и нейните клиенти, но от друга страна се съобразяваме с правото на всеки собственик да се разпорежда, като продава или придобива собствеността си по начин, по който е преценил, защото това е негово свещено право.

Съобразяването от наша страна с това право обаче, не е равнозначно на съобразяване и съгласие от наша страна мениджмънта на Компанията да бъде приеман като част от собствеността на ПОК "Доверие" АД, която подлежи на покупко-продажба. На покупко-продажба подлежат резултатите от нашата досегашна работа, но не и самите ние и затова очакваме никой да не нарушава правата ни и да се разпорежда с личностите ни, без предварително да е получил нашето съгласие. Дали ще останем на работа в ПОК "Доверие" АД или не, може да бъде резултат единствено и само на наше решение, а не на който и да било друг и не приемаме да бъдем уведомявани през медиите по този въпрос.

6. Очевидно е, че ПОК "Доверие" АД изживява труден период поради тази сделка, който е съпътстван с множество необичайни събития, включително злонамерени и клеветнически кампании, но въпреки това имам смелостта да се обърна към клиентите на Компанията и да ги помоля да не взимат прибързани решения, защото никой не може да ограничи свободата им, когато всичко се изясни, а това неминуемо ще се случи, да направят своите изводи, да преценят на база на цялата информация какво е тяхното отношение към случващото се и към потенциалния нов собственик на ПОК "Доверие" АД и чак тогава да вземат своите самостоятелни решения, които не са повлияни от какъвто и да било тип информации, които в момента се тиражират в публичното пространство и които, в по-голямата си част, са от заинтересовани страни по сделката. Мениджмънтът на Компанията ще бъде на мястото си в този тежък период, ще продължи да поема атаките, ако това се налага и "няма да се спаси", както вече споделиха притеснения някои от нашите клиенти, с които провеждаме срещи лице в лице, за да им предоставяме информация за нашата гледна точка по настъпилите събития.

В заключение, се обръщам към медиите, които биха проявили интерес да отразят горенаписаното, за да ги уведомя, че не давам съгласието си за частично или интерпретирано с други думи предоставяне на информация по горното изявление, без прилагане на пълния текст, което не означава ограничаване на тяхното право за тълкуване, анализиране, позоване и т.н.

Даниела Петкова

Председател на УС на ПОК „Доверие" АД

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2013 в 20:54

Благодаря и на трима ви! В случая ми е доброволен фонда.
Разбрах, че не мога да ги изтегля, за да се грижа сам за себе си. Мога само да ги подаря на някой друг. Не я разбирам тази "доброволност" по задължение.

29.08 2013 в 19:59

LOL Те новите собственици от Марс са паднали,и си купуват "куха "компания.Май ,май е куха само главата на някой :)

29.08 2013 в 19:56

Естествено, че имаш право. Това са ТВОИ пари, ти тях можеш да ги вложиш, в който искаш пенсионен фонд. Избери си някой друг, обади им се и ги попитай как да си прехвърлиш парите от Доверие при тях.

29.08 2013 в 18:38

Спасе, тя поне има какво да ръси . :)

29.08 2013 в 18:35

Пише го на сайта им. Макар, че докато не се произнесат двата регулаторни органа сделка няма.
А лично ще изчакам.
Прехвърляне на средства от един Доброволен пенсионен фонд, в друг:
Един път годишно, натрупаните средства от лични вноски (и при определени условия от работодател) могат да бъдат прехвърлени от един, в друг доброволен пенсионен фонд. За целта, до новоизбраното пенсионноосигурително дружество, се подава заявление по образец, като подписа на осигурения трябва да бъде нотариално заверен.

29.08 2013 в 18:25

Нямате право по закон да си ги изтеглите, ако са в Универсален Пенсионен Фонд .Ако са в Доброволен и сам сте си внасял пари , то може да ги изтеглите . Но!!! може в рамките на една календарна година да си смените веднъж фонда, т.е да си прехвърлите средствата в друга Компания .

29.08 2013 в 17:55

Я аз да питам, докато е прясна темата:
Имам ли правото да си изтегля вложенията в ПОК "Доверие", след като нямам доверие на новия собственик? И ако - да, как може да стане. Ако - не, то какъв играя аз в тоя цирк?

29.08 2013 в 17:22

Ако не сте разбрали:
Цветан Василев се опитва да спре кранчето за финансиране на бизнесите на Иво Прокопиев,
чрез фиктивна атака за купуването на фонда (според мен знае ,че няма как да го купи през офшорка - не е чак толкова глупав).
Госпожата, най-вероятно е там за да помага финансирането на Прокопиев да се случва. Няма как да помага и на отсрещната страна (макар, че знае ли човек) и затова сега скача.
Според мен обаче е по-добре да обясни на хората защо няма никой в сметките им за пенсия, вместо да ръси мозък.

29.08 2013 в 17:08

Даниелке, а като новите собственици направят одит и видят заложените кухи акции на Прокопиев, кво става?

29.08 2013 в 16:41

Иска ми се повече хора да имат такова отношение към работата си. Дано!