Прокопиев отвърна на обвиненията за източване на фонд „Доверие“

07 август 2013 в 18:52 8862 20

Иво Прокопиев. Снимка: БГНЕС (архив)
Иво Прокопиев. Снимка: БГНЕС (архив)

"Според мен става въпрос за поредната кампания, тип "активно мероприятие". Има частица истина и около нея се изсипват стотици лъжи. Такъв коментар даде бизнесменът и съиздател на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев пред Mediapool за публикациите, че притежаваният от него „Алфа финанс холдинг“ е източвал пенсионен фонд „Доверие“.

Медийната кампания срещу Прокопиев бе подета от медийната група, контролирана от Корпоративна търговска банка, точно когато бе обявена продажбата на най-големия пенсионен фонд на офшорната фирма United Capital. Офшорката няма дори телефон и сайт за контакти. Очаква се решението на Комисията за финансов надзор за сделката.

„Алфа финанс“ работи с пенсионния фонд, както и с всички други големи пенсионни фондове, и досега няма сделка от която някоя от двете страни да е инкасирала загуба, посочи Прокопиев. „Напротив, генерирали сме няколко милиона лева доход, който е разпределен в полза на фонда и осигурените“.

„Абсолютна лъжа са сумите, които се тиражират от медиите, контролирани от г-н Делян Пеевски и от г-н Цветан Василев. Никога не сме имали експозиция от 100 млн. лева към "Доверие". Съвсем конкретно, към края на юни, експозицията на всички фондове под марката "Доверие" в акции и облигации на фирми от групата "Алфа финанс" е в размер на 6.3 млн лева. Това са качествени акции и облигации, с добра доходност и нисък риск. Това е несъществен размер, спрямо балансовото число на "Алфа финанс", както и спрямо активите на "Доверие", каза издателят.

Преди дни агенция БГНЕС в материал, озаглавен „разследване“, писа, че според КФН фирми на „Алфа финанс“ са спечелили десетки милиони от „Доверие“, внушавайки, че фондът и осигуряващите от него са загубили от тези сделки.

„Позицията на КФН е недостойна“, коментира Прокопиев и добави: „Забелязвам пряка причинно- следствена връзка между атаките от страна на комисията срещу дейността на "Алфа финанс" и публикации на "Капитал" и "Дневник" по темата Брендо и призоваването на председателя на КФН г-н Стоян Мавродиев за свидетел по това дело. Всеки път, когато има публикация по темата, следва вълна проверки и няколко десетки административни мерки срещу фирми от групата и техни партньори от финансовия пазар“.

На въпрос какво цели „атаката“ срещу него, Прокопиев отговори, че целите според него са две.

„Има елемент на репресия срещу мен и бизнеса ми, заради независимата редакционна политика на "Капитал" и "Дневник". За това, че са си позволили да публикуват факти за г-н Мавродиев от публично съдебно дело. Този тип атаки продължават вече 12 години, но са особено активни от началото на правителството на ГЕРБ, когато станаха инструмент за разправа с инакомислещи“.

„Друга важна цел е атака по самия фонд "Доверие" и сегашния мениджмънт, който подаде оставка и се противопостави публично на непрозрачната сделка по прехвърляне собствеността на пенсионната компания. Когато пространството се насити с лъжи и клевети, колко източен е фондът, се прави внушение, че КФН едва ли не ще подобри ситуацията, като одобри сделката с енигматичния United Capital. Това би могло да се направи към края на месец август, докато няма парламент, тихомълком, уж за да се защитят интересите на осигурените лица във фонда“.

„Всъщност "Доверие" е един от най-добре управляваните фондове, с устойчива доходност, много добър риск мениджмънт и пълна прозрачност на сделките“, каза бизнесменът.

Подобна медийна война се разигра и преди месеци между собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василиев и Прокопиев. Точно ден преди служебното правителство на Марин Райков да обяви, че част от парите на държавните дружества ще бъдат изтеглени от КТБ, която държи над половината депозити на големите държавни компании, в австрийския в. "Дер Щандарт" излезе интервю с Василев, който отправи обвинения към президента Росен Плевнелиев, назначил Райков и "кръга "Капитал" на Прокопиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков