United Capital купи "Доверие", назначи Магомед Аликханов за свой представител

Последна промяна на 28 август 2013 в 17:00 9013 17

В ПОД
В ПОД "Доверие" са парите за пенсия на 1 250 000 българи.

Мистериозният кандидат-купувач на пенсионен фонд "Доверие" - британската компания United Capital, е финализирал преговорите по сделката. Акционерното дружество обяви и човека, който ще представлява новите собственици в "Доверие". Той се казва Магомед Аликханов и е презентиран като "международно известен специалист с изключителен опит в застраховането и управлението на пенсионните активи". 

United Capital PLC обяви официално днес, че е подписала окончателно споразумение с Vienna Insurance Group за придобиване на 92.58% от най-големия български пенсионен фон, съобщава dnevnik.bg. Потвърждението на купувача идва месец след информацията за финал на преговорите, дошла от продавача.

Компанията United Capital уверява, че сегашният изпълнителен директор на "Доверие" Даниела Петкова ще запази поста си. Петкова и останалите членове на ръководството подадоха оставка в знак на несъгласие с непрозрачната продажба.

Както показаха журналистически разследвания, не е ясно кой стои зад компанията купувач, нито кой я представлява у нас. United Capital няма дори уебсайт, а проверка на "Ройтерс" установи, че в сметката на компанията има едва 17 паунда.

За да се осигури последователност на дейностите в "Доверие", Даниела Петкова ще остане главен изпълнителен директор на компанията. "United Capital оценява високо силното лидерство и управленски умения на г-жа Петкова, както и нейния личен принос за развитието на "Доверие" през последните дванадесет години. Партньорството със съществуващия екип ще бъде неразделна част от постоянната стратегия на "Доверие", както и добавянето на "свежи сили", за да се повиши ефективността на компанията, информира купувачът.

От днешното съобщението се разбира, че документи за одобряване на сделката все още не са подадени в българската Комисия за финансов надзор. Преди това да стане, се очаква към купувача да се присъединят нови акционери. 

Финансирането на сделката, както се изисква от регулаторните органи в България и Великобритания, ще бъде осигурено от акционерите на United Capital PLC, уверява компанията. В прессъобщението се казва, че до приключването на сделката с VIG в United Capital ще влезе нов акционер. Това е придобитата наскоро от основния акционер Сергей Мастюгин Lighthouse Capital, описана като водеща застрахователна група в Централна и Източна Европа. Водят се преговори и с няколко европейски и американски инвеститори, които ще бъдат обявени преди да се подаде молбата за оторизиране към българските регулаторни органи.

Магомед Аликханов Снимка: LinkedIn Магомед Аликханов Снимка: LinkedIn

Политиката на новите собственици ще бъде провеждана в "Доверие" от Магомед Аликханов. Посочва се предишната му месторабота Zurich Financial Services и Renova Group. Профилът му в професионалната мрежа LinkedIn той е руски гражданин и е завършил Московската военна академия за чужди езици.

United Capital PLC напълно осъзнава отговорността, която поема към българския народ и клиентите на "Доверие", и се ангажира разумно и ефективно да управлява компанията в съответствие с принципите за социална отговорност и съгласно със законите на Република България и Европейския съюз, се посочва в съобщението до медиите. 

 

В съобщението има и справка за основния акционер Сергей Мастюгин. Той е представен като руски предприемач и основен акционер в United Capital PLC (Великобритания). Той е и мажоритарен собственик на Asia Trade Management LTD (Хонконг), контролиращ съдружник и член на Надзорния съвет на JSCBINVESTBANKOpen-endJSC (Русия), чиито активи надвишават 1.5 млрд. долара, както и собственик на Investment Finance House" Postum" (Русия). Професионалните интереси на Мастюгин са разнообразни и обхващат строителство, IT компании, недвижими имоти, инвестиции и финансово консултиране в Русия, Европа и САЩ. Последните инвестиции също включват индустриални активи (откритията на дървени въглища и антрацитни въглища в Източна Русия) и логистиката. Най-големият логистичен център в Източна Русия е в момент на изграждане. Значителна инвестиция е била направена в разработването на логистичния терминал в Свиленград (България), а за придобиването му в момента се провеждат преговори в Унгария. През последните години Мастюгин инвестира в няколко фирми в Словакия, Австрия и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2013 в 22:04

" Владимир Каролев казва:
28 август 2013 в 21:43

Едно уточнение. Няма как някой да купи Доверие или който и да е пенсионен фонд. Купено е дружеството, което управлява ПОК Доверие"

Бихте ли обяснили разликата? Ако има де....

29.08 2013 в 11:27

Начи такава схема въртят, че не е истина! И как само Mавродиев лъже - ей го на Доверие отиде в офшорка, той всичко взел пари да се прави на незнаещ и неразбиращ. Той е вече за оставка - даде пенсионното осигуряване на офшорка!

29.08 2013 в 10:09

Ми трябва сигурно Капитал и Дневник да питаме. Те знаят!

29.08 2013 в 09:37

стоп..без притеснения каролев каза че няма страшно само управлението са купили...а този многомедов ли беше бил последовател на дънов и майка тереза.....абе не е лошо да държите брадвите и кой каквото има близо до вратата казано на съвременен икономически език..

29.08 2013 в 06:57

"United Capital няма дори уебсайт, а проверка на “Ройтерс” установи, че в сметката на компанията има едва 17 паунда."

Две неща стават напълно ясни - първо - кажете сбогом на пенсиите. И второ - въоръжавайте се.

28.08 2013 в 21:43

Едно уточнение. Няма как някой да купи Доверие или който и да е пенсионен фонд. Купено е дружеството, което управлява ПОК Доверие

28.08 2013 в 20:11

Поморие има 15 000 жители, от които 4800 са постоянно живеещи руснаци, които искали избирателни права - 1 зам кмет и 2-ма общински съветници. Да ви е честита новата окупация! Пък защо ли и нова? Те в същност тръгвали ли са си?

28.08 2013 в 19:51

Ами до сега са били на някакво виенско застрахователно дружество, део май от доста време с това се занимава да събира пари и да осигурява пенсии застраховки и т.н. ....някакви хора от бранша с опит повечко.

А сега просто си става собственост на мафията......

Виждаме 3-ната коалиция на къде ни кара.

Тая сделка предполагам е минала със известно количество заплахи към европейския собственик - или наще ще го земат или ще визатворим и т.н.......

28.08 2013 в 19:33

Добре де. Едни пари бяха откраднати или спасени. Знаем ли поне досега кой си мислеше, че са негови?

28.08 2013 в 18:26

"той е руски гражданин и е завършил Московската военна!!! академия за чужди езици" не е от руските служби изобщо...
 
X