Отчет на служебни министри: 41 млн. за бедни, 5 донорства и успешни матури

Вероника Шербанова 28 май 2013 в 13:53 2638 2

Министрите от служебния кабинет СНИМКА: БГНЕС
Министрите от служебния кабинет СНИМКА: БГНЕС

Министри от служебното правителство се отчетоха за дейността си през последните два месеца. Те се похвалиха с редица осъществени проекти и такива, които са започнати и ще трябва да бъдат довършени от следващото правителство. 

Като приоритети на Министерството на труда и социалната политика по време на управлението на служебното правителство социалният министър Деяна Костадинова посочени отделянето на над 41 млн. лева за социални и енергийни помощи, както и за еднократни помощи на майки на деца между 1 и 2 години и самотни родители. По-голямата част от тези средства са отишли за намаляване на безработицата. За това са помогнали и програми за заетост на младежи и проекти за преквалификация, поясни Костадинова.

Около 30 млн. лева европейски пари, спестени от програми и проекти, са били пренасочени, за да не бъдат изгубени, като предстои да бъдат преразпределени още 21 млн. лева.

На следващото заседание на Министерския съвет е трябвало да влезе за гласуване предложение резултатите от Системата за прогнозиране на потребностите от работна сила задължително да бъдат вземани предвид от различните институции.

Здравният министър проф. Николай Петров се похвали с по-добрата работа на Изпълнителната агенция по трансплантациите, като припомни, че само в рамките на месец и половина има осъществени 5 донорски ситуации, като в два от случаите органи са трансплантирани от живи донори.

Сред осъществените задачи на Министерството на здравеопазването са още създаването на Национална програма за пременция на самоубийствата и създаването на конферентна връзка между тел. 112 и медици, които да преценяват подадените сигнали до спешния телефон, когато става дума за медицинско състояние, допълни проф. Петров.

Правосъдният министър Драгомир Йорданов обясни, че неговата работа е била концентрирана върху създаването на електронна съдебна карта на България, както и в подготовката на портал за всички електронни услуги на министерството и система за електронно гласуване на магистратите. Йорданов постави сред постигнатото по времето на служебното правителство работата по Търговския имотен регистър.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев постави сред осъщественото в министерството през последните два месеца организацията на гласуването на парламентарните избори на 12 май на военните, които са на мисии или се обучават в чужбина, като припомни, че са гласували 447 души. Министерството е взело мерки и за намаляване на корупцията , посочи Тагарев.

Образователният министър Николай Милошев се похвали с добрата организация и успешното провеждане на държавните зрелостни изпити и на изпитите за кандидатстване след седми клас. Направени са и постъпки за оценка и преразглеждане на учебниците и учебните планове по български език и литература, история и др., обясни Милошев, като експертите, чието мнение е поискано, ще представят своите становища през август.

Нанесени са промени в Закона за предучилищното и училищното образование, Закона за професионалното образование, Закона за висшето образование, които трябва да бъдат гласувани от новия парламент. Продължила е и работата по изготвянето на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж 2014“, допълни Милошев.

Министърът на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев постави сред успехите на министерството за последните два месеца проучване сред българите, за да стане ясно кои спортове са приоритетни за страната, за да може те да получават с предимство финансиране. На детските градини е предложено да кандидатстват за осигуряване на безплатни спортни занимания за децата. Открити са 8 нови спортни площадки, пет от които с пари на министерството, а останалите с помощта на Столична община и на Спортния тотализатор.

Министърът на културата Владимир Пенев започна отчета на своето министерство с това, което не е успял да свърши – увеличението на заплатите на артистите. Причината била в липсата на средства, заяви Пенев. Сред постигнатото от културното министерство, което не е било обещано предварително, той посочи програмата за културно сътрудничество с Китай. Министърът обясни, че е създадена работна група за подбор на жури за избора на Европейска столица на културата през 2019 г. В Италия се работи много сериозно по кандидатурите, затова се надявам, че на кандидатурата на София ще бъде обърнато внимание, каза той.

По думите му Министерството на културата работи по 10 проекта на стойност 60 млн. лева, като 4 са били завършени през изминалите месеци.

Всички министри се похвалиха и със създаването на Обществени съвети към министерствата, които според тях са осъществили препоръката на премиера Марин Райков за прозрачно управление.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews