Президентът похвали програмата на Орешарски (видео)

Юлиан Христов 23 май 2013 в 17:15 2906 1

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев похвали програмата на бъдещия премиер Пламен Орешарски и набелязаните от него краткосрочни мерки.  

За мен е важно, че чух днес ясна заявка за носене отговорност, която ще бъде облечена в конкретика – краткосрочни мерки, средносрочни, дългосрочни. Очевидно се е работило много детайлно, планът е напреднал много, коментира президентът, след като връчи на Пламен Орешарски мандата за съставяне на правителство.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата, като огласи имената от кабинета, който имаше намерение да състави

Плевнелиев заяви, че с действията си е показал, че ангажимента си за бързо съставяне на правителство. Той заяви, че така се търси бърз начин "България да се върне към една нормалност" и така да се отпуши пътят към новото правителство. "Кризите се преодоляват чрез системни и последователни действия. Времето на политическите декларации и намерения приключи на 13-ти май. Цялата страна сега очаква резултати", коментира Плевнелиев пред журналисти. 

Президентът заяви, че дава подкрепата си за правителството, но всичко зависи от действията на парламента, като заяви, че се надява на отговорно поведение от депутатите. "42-ото Народно събрание вече започна своята дейност, надявам се с работата си, с начина на вземане на решения и подготовката на законите да се покажат ясни ангажименти и българското общество да види, че една от кризите – парламентарната, е вече преодоляна. Пожелавам си много работа в парламента, а не криза в парламента", каза президентът.

Лидерът на БСП Сергей Станишев е категоричен, че правителството на Орешарски ще има пълната подкрепа на БСП и ДПС. "Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също неведнъж и особено отчетливо обяви, че няма да подкрепи кабинет оглавен от г-н Орешарски", каза Станишев. Той каза, че БСП не се отказват от поетите социални ангажименти по време на изборната кампания. 

"Ще направя всичко възможно кабинетът да бъде представен и гласуван в по-кратък от 7-дневния срок по Конституция", каза от своя страна Пламен Орешарски. Когато приключат консултациите с основните политически сили, документът с намеренията, по който ще работи правителството, ще бъде публикуван, обясни той. По думите му най-спешните сектори са икономиката и здравеопазването. 

"Няма да възлагам каквито и да е самоцелни ревизии с пропагандни ефекти. Разбира се, ще прегледаме действията най-вече на редовния кабинет, който предсрочно даде оставката си. Всички случаи, в които има незаконосъобразност, ще бъдат обработени по съответния ред", коментира Орешарски.

Видео от връчването на мандата Пламен Орешарски:

Видео от изявлението на президента Плевнелиев:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!