Новите и старите лица в министерствата

Последна промяна на 15 март 2013 в 16:56 8535 2

Смяната на властта. Новите министри. Снимки: Сергей Антонов
Смяната на властта. Новите министри. Снимки: Сергей Антонов

Заедно с бившия премиер и министри оставки на 13 март депозираха и всички членове на политическия кабинет на Бойко Борисов и политическите кабинети по министерства - зам.-министри, медийни съветници и главни секретари.

От новите служебни министри и служебния премиер Марин Райков зависи чии оставки ще бъдат приети и кой ще бъде преназначен.

По-рано днес Райков обяви, че няма да има масова чистка на зам.-министри, а ще се съобрази с желанието на министрите, които сами ще се посочат с кого искат да работят и с кого - не.

Служебният премиер Марин Райков си е избрал за говорител журналистката Ивет Добромирова. Тя е бивш кадър на БНТ, а последните години ръководеше своя ПР агенция.

Почти сигурно ще назначи свой човек за шеф на кабинета на мястото на социолога Румяна Бъчварова, както и за главен секретар. Главен секретар на Бойко Борисов беше Росен Желязков (преди това беше главен секретар на Столичната община).

Шеф на връзките с обществеността на служебния министър на финансите Калин Христов ще е Мая Миланова, която и досега работеше в пресцентъра. 

Засега зам.-министър остава Владислав Горанов, за да има приемственост. Почти сигурно неговата оставка ще бъде приета след две седмици и ще има нови назначения на заместници, но все още имена не се споменават.

Екатерина Захариева, министър на регионалното развитие, взима за директор връзки с обществеността кадър от пресцентъра на финансовото министерство - Кремена Мизова. При приемането на поста от бившата министърка Лиляна Павлова Захариева обяви, че се надява всички зам.-министри да останат.

Тя явно е работила добре с тях, защото от 2009 г. до началото на 2012 г. беше зам.-министър на регионалното развитие. Засега рокади в МРРБ не се очакват и постовете си ще запазят зам.-министрите Добромир Симидчиев, Николай Нанков и Николина Николова.

Деяна Костадинова, министър на труда и вицепремиер, назначи начело на пресцентъра си журналистката Катя Попова. Последните години Попова работеше във вестник "Капитал", преди това е работила във в. "24 часа" и в. "Дума".

Костадинова наследи от Тотю Младенов само един зам.-министър Зорница Русинова. Другата му заместничка - Валентина Симеоново, подаде оставка още миналата седмица и тя беше приета от Борисов. Русинова също подаде оставка заедно с всички останали зам.-министри в сряда и най-вероятно няма да бъде преназначена. 

Говореше се, че шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, която стана популярна покрай скандалната депутатка Вяра Петрова, усвоила стотици хиляди по европрограми за заетост чрез фирма на майка си, ще стане зам.-министър, за което тя отдавна има желание. 

Тя няма да получи такъв пост, но засега остава начело на Агенцията по заетостта. Няма да бъдат сменени и шефовете на Агенцията за социално подпомагане - Ивайло Иванов и на Главната инспекция по труда - Румяна Михайлова.

Днес за зам.-социален министър беше назначена Ваня Стойнева.

Тя ще отговаря за Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

Ваня Стойнева идва от дирекция “Национален фонд” в Министерството на финансите. Това е сертифициращият орган по оперативните програми, финансирани от структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Служебният министър на спорта Петър Стойчев назначи днес за свой заместник легендарният български гимнастик Йордан Йовчев. Преди по-малко от месец Йовчев направи бенефис в столичната зала Арена Армеец, с който обяви край на спортната си кариера.

Наследникът на Миролсав Найденов в Министерството на земеделието и храните - проф. Иван Станков, не остави на работа медийния съветник на Найденов - Мирослав Иванов. Шеф на дирекция "Връзки с обществеността" остава Лидия Колева.

Все още не се знае какви нови назначения ще има в МЗХ. Заместничката на Найденов Светлана Бояново, разписала документите за застрояването на дюните в Несебър, подаде оставка преди три дни, както и зам.-министърът Цветан Димитров.

Говори се, че Боянова ще бъде назначена отново, защото по-скоро Найденов си е измили ръцете с нея за Дюнигейт, а от друга страна тя е добре запозната с Програмата за развитие на селските райони. Цветан Димитров вероятно ще бъде освободен. 

Не се чува нищо засега за рокади в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), където изпълнителен директор е Румен Порожанов и в Агенцията по храните с директор Йордан Войнов

В министерството на образованието, което пое Николай Милошев от геофизичния институт БАН, се очаква назначаване на зам.-министър за средното образование на мястото на подалата оставка Милена Дамянова. 

Негов заместник ще бъде Мариана Банчева от Националната мрежа за децата. 

Той ще трябва да си намери си намери и шеф на пресцентъра.

В министерството на транспорта, което пое бившият зам.-министър на транспорта Кристиан Кръстев, шеф на пресцентъра остава Георги Андреев. Не се знае все още дали ще бъде преназначен зам.-министърът Валери Борисов с ресори информационни технология и съобщения.

Служебният министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев е взел за говорител Бетина Жотева, която беше говорител на бившия финансов министър Симеон Дянков

Вече стана ясно, че зам.-министърът с ресор туризъм Иво Маринов ще бъде освободен и за този ресор вече ще отговаря директор на дирекция, срещу което протестира асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

Други заместници Василев не наследи от Делян Добрев.

Още докато беше министър Добрев смени шефа на Агенцията за малки и средни предприятия Марияна Велкова и назначи на нейно място Никола Стоянов. Велкова стана известна покрай скандала с високите бонуси, раздавани в администрацията. Никола Стоянов е юрист по образование и е управлявал консултанстка фирма, от която вече е излязъл.

Новият служебен министър на здравеопазването проф. Николай Петров няма да прави промени в отдел "Връзки с обществеността".

От Десислава Атанасова той наследи двама заместници - Десислава Димитрова и д-р Минчо Вичев. Очаква се техните оставки да бъдат приети.

В Министерството на околната среда и водите, начело на което застава Юлиян Попов, също не се очакват промени в пресцентъра. Очаква се решението на Попов и съответно на Марин Райков дали Евдокия Манева и Ивелина Василева ще останат зам.-министри.

В правосъдното министерство със служебен министър Драгомир Йорданова постовете си запазват зам.-министърките Деница Вълкова и Велина Тодорова. Към екипа в министерството следващата седмица ще бъде назначен и трети заместник, който трябва да заеме мястото на Пламен Георгиев.

Бившият зам. правосъден министър беше назначен от правителството на Бойко Борисов за председател на комисията по конфискация. За момента за поста му се спряга името на Димитър Бонгалов, който е шеф на дирекцията по правата и свободите на човека към омбудсмана Константин Пенчев. От 2005 до 2007 г. е бил заместник на министър Георги Петканов.

Цветан Цветанов остави на служебния вътрешен министър Петя Първанова (първата жена начело на МВР) двама заместник-министри Веселин Вучков и Димитър Георгиев. Очаква се и двамата да бъдат освободени от Марин Райков. 

Почти нищо не се знае и за новите назначения в Министерството на отбраната, начело на което застана Тодор Тагаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2013 в 14:04

В ЖИВОТА,НО НАЙ-ВЕЧЕ В ПОЛИТИКАТА ТРЯБВА ДА ИМАШ МНОГО ОТГОВОРНО И ГОЛЯМО
ЧОВЕШКО ДОСТОЙНСТВО.УБЕДИЛА СЪМ СЕ ,ЧЕ ТОВА ИЛИ ГО ИМАШ ,ИЛИ ГО НЯМАШ И МНО-
ГО ТРУДНО СЕ ПРИДОБИВА.ТОВА Е ДА СИ КАТО ДОКОСНАТ ОТ ГОСПОД,ЗАТОВА ВИНАГИ СЪМ УВАЖАВАЛА ХОРАТА,КОИТО ГО ПРИТЕЖАВАТ И ГО ПОКАЗВАТ .НЕ МОГА ДА НЕ СЕ ВЪЗХИТЯ
ОТ ПОСТЪПКАТА НА ПРОФ.МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ И ОТ ДВЕТЕ ЗАМ-МИНИСТЪРКИ НА МИ-НИСТЕРСТВОТО НА ТРУДА И СОЦ.ПОЛИТИКА.ТОВА СА ДОСТОЙНИ ХОРА,ЗАЩОТО СИ ДАВАТ
СМЕТКА ЧЕ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ВРЕМЕ ДА ИЗВЪРШИ НАЛЕЖАЩИТЕ КАДРОВИ
ПРОМЕНИ ,СЪЗНАВАТ ЧЕ ТО МОЖЕ ДА СВЪРШИ СВОЯТА ТРУДНА ,ОГРАНИЧЕНА ВЪВ ВРЕМЕТО МИ-
СИЯ,САМО С НОВИ НЕОПЕТНЕНИ ОТ ПРЕДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ ЛИЦА.
НО КАК ДА ОПИША НАГЛОСТТА НА СЕГАШНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА "АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА"- Г-ЖА КАМЕЛИЯ ЛОЗАНОВА.ГОСПОЖАТА ,ТОЛКОВА СЕ Е САМОЗАБРАВИЛА,ЧЕ КОЛКО-ТО И ДА НЯМА ВРЕМЕ ЗА ТОВА ЧАС ПО СКОРО ТРЯБВА ДА И СЕ ПОИСКА ОСТАВКАТА.
КАКВО Е ТОВА БЕЗОЧИЕ И БЕЗСРАМИЕ ,ДА СЕ САМОИЗБИРАШ И ДАЖЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ДА
СЕ ХВАЛИШ,ЧЕ СИ ИЗБРАНА.ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ САМО ЧОВЕК ЛИШЕН НЕ САМО ОТ
ДОСТОЙНСТВО ,НО И ОТ ВСЯКАКЪВ МОРАЛ И ДОБЛЕСТ.
АКО НЕ СТЕ ХОДИЛИ МНОГО СКОРО В АГЕНЦИЯТА ,МОЯТА МОЛБА Е ДА ОТИДЕТЕ И САМИ ДА
УСЕТИТЕ ,КАКВО ВИТАЕ ИЗ КОРИДОРИТЕ Й.ТАМ СЕ НОСЕ МИРИС НА "ГОРЧИВИ БАДЕМИ",ТОЛКОВА Е ОТРОВЕНА РАБОТНАТА АТМОСФЕРА,ХОДИ СЕ НА ПРЪСТИ И ЕДВА СЕ
ДИША.ПО КОРИДОРИТЕ СЕ МИНАВА НА ПРИБЕЖКИ,КАТО ВЪВ ФИЛМ НА УЖАСИТЕ,КЪДЕТО
ОТ ВСЕКИ ЪГЪЛ ТЕ ДЕБНЕ УЖАСЕН ПРИЗРАК,В ДАДЕНИЯ СЛУЧАЙ ПРИЗРАКА НА Г-ЖА ЛОЗА-
НОВА ИЛИ НЕЙНИТЕ ПРОТЕЖЕТА.Г-ЖАТА Е ИЗДИГНАЛА В КУЛТ ДОНОСНИЧЕСТВОТО И ИН-
РИГАНСТВОТО,"РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ" Е НЕЙНИЯТ ДЕВИЗ,ЗАЩОТО НЯМА НИКАКВИ ДРУГИ ПРО
ФЕСИОНАЛНИ КАЧЕСТВА ,А ЗА ЧОВЕШКИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ.ТАКЪВ НАГЪЛ ЧОВЕК,ИЗТЪКВАЩ,КАТО СВОЕ ПРЕДИМСТВО ЕДИНСТВЕНО САМО БЛИЗКИТЕ СИ"ЛАКЕЙНИЧЕСКИ" ОТНОЩЕНИЯ С ВЛАСТОИМАЩИ,НИКОГА НЕ Е БИЛ И НЕ МОЖЕ ДА
БЪДЕ ДОСТОЕН ЧОВЕК.ТАКЪВ ТРЯБВА НАЙ-РЕШИТЕЛНО ДА МУ СЕ ПОКАЖЕ ВРАТАТА И НЕ
САМО ДА БЪДЕ ИЗГОНЕН СЕГА ,НО ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕДИН ПЪТ ЗА ВИНАГИ.
В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ,ОТ ТУК НАТАТЪК НА ТАКИВА ХОРА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА И
НАЙ МАЛКАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ДОКОПВАТ ДО ТАКИВА ОТГОВОРНИ ДЪРЖАВНИЧЕС-
КИ ПОСТОВЕ.САМО ТАКА ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА .МЛАДИ ,ВЪЗПИТАНИ,ЧОВЕКО
ЛЮБИВИ И КРЕАТИВНИ ХОРА ТЕ СА НИ КРАЙНО НЕОБХОДИМИ СЕГА,ХОРА КОИТО НЕ ГОВОРЯТ САМО ЗАПОВЕДНИЧЕСКИ,А УМЕЯТ ДА ИЗСЛУШВАТ И УВАЖАВАТ ПОДЧИНЕНИТЕ СИ И ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА,ДАВАЩИ СИ СМЕТКА ЧЕ МОЖЕ ДА СА РАБОТОДАТЕЛИ ,НО НЕ И "РОБОВЛАДЕЛЦИ".

15.03 2013 в 21:47

Духът на предишното е преселен в новото правителство. Свободата му на движение ще е като махало на часовник.
 
X

Парламентът на живо