Борисов сдаде властта

Нели Чолашка 13 март 2013 в 12:50 3672 12

Бойко Борисов предава властта на Марин Райков.  Снимка: Сергей Антонов
Бойко Борисов предава властта на Марин Райков. Снимка: Сергей Антонов

Бойко Борисов предаде властта на служебния премиер Марин Райков в гранитната зала на Министерския съвет.

"Искам да благодаря на старото правителство за това, което правеха. Много неща направихме, много можеше по-добре да направим, много сгрешихме. Затова Господ праща изпитанията, за да могат хората да се поучат от грешките си", каза в началото на речта си бившият премиер.

Борисов и за финал не спести магистралите

Бойко не успя да се въздържи да отчете колко много магистрали е построило неговото правителство:

"Убеден съм, че това, което остави правителството в културата, в археологията, в образованието, хората го оценяват. Но тук има един парадокс - то е толкова нормално, че те бързо свикват с него."

"Какво по-нормално има в една столица да има многофункционална спортна зала (визира зала "Арена Армеец", която беше построена на много неподходящо място), какво лошо има метро с подземни паркинги (които стоят празни), какво по-нормално да се строят детски градини, паркинги, да се ремонтират училища. Хората бързо свикват и няма смисъл да им го натяквам  и да го повтарям, те го виждат всеки ден - и Южната дъга и естакадите", обяви още Борисов.

Дори и в признанието за какво не са му стигнали силите той обвини предишните правителства, че не са строили магистрали, музеи и т. н.: "ние се хванахме да правим всичко едновременно - дъги, магистрали, пречиствателни станции, музеи", обясни експремиерът.

По думите му неговата партия е управлявала сама в "най-тежкото време за света".

"Най-тежкото време, в което цели държави се разпадат. И въобще не си мислете, че това време е отминало. Испания, Италия и Гърция, и много други влизат в такава тежка рецесия, че аз истински се радвам следващите правителства да усвоят договорения от нас най-висок бюджет за страната от Европейския съюз", похвали се отново Борисов.

Обясни отново, че е заварил слабо усвояване на европейските пари.

"Аз оставям на  новото правителство абсолютно всички фондове да работят. Инфраструктурните проекта са или договорени с гарантирано финансиране от Брюксел, както магистрала "Струма",  или са вече на асфалт, или на довършителни работи, каквито са "Дунав мост 2", "Тракия", лотовете на "Струма", на "Хемус" и много други", каза още Борисов на сбогуване.

На новото правителство той пожела успех и ги посъветва да не обръщат внимание какво ще говорят политическите партии, включително и ГЕРБ.

Марин Райков поласка Борисов

В началото на изказването си служебният премиер Марин Райков се изказа доста ласкаво за бившия премиер Бойко Борисов.

"Много бих желал да дам личното си мнение за нашето досегашно управление, но това за съжаление е невъзможно, защото аз съм призван да оглавя един надпартиен кабинет. Мога обаче да си позволя оценка, лична, за начина, по който вие върнахте властта - вие доказахте, че сте силен, а не силов политик, като създадохте условия народът да бъде чут", обяви в началото на изявлението си Райков.

Той обясни, че министрите не са били представени вчера от президента Росен Плевнелиев, защото той лично го помолил сам да ги представи днес.

При представянето той започна с трите жени вицепремиери - Екатерина Захариева, министър на регионалното развитие, Деяна Костадинова, социален министър и Илияна Цанова, която ще отговаря за управлението на европейските средства.

След това представи и четвъртата жена в служебния кабинет - вътрешния министър Петя Първанова (първата жена вътрешен министър в България).  За нея Райков обяви, че е дама, но не трябва да бъде подценявана.

Когато стигна до новия министър на образованието - Николай Милошев, новият премиер обяви, че има две сфери, в които трябва да се направи революция и тя е да не се правят революции - в образованието и в министерството на външните работи.

Той обеща, че новият кабинет няма да се впуска в авантюри, за да не пострадат най-уязвимите групи, но ще се търси по-социален подход.

Предупреди също, че въпреки избора на министър, който да отговаря само за електронното правителство - Роман Василев, то няма да е готово "в понеделник".

В края на церемонията Борисов се здрависа с всички нови министри и попита актьора Владимир Пенев (министър на културата) дали сега ще се наложи да убият героя му в сериала "Под прикритие".

Бойко накара министрите си също да минат и да се ръкуват с новия кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!