Мирослав Найденов обръща хода на делото срещу него

Юлиан Христов 22 април 2013 в 17:34 2649 1

Мирослав Найденов пие една студена вода. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов пие една студена вода. Снимка: БГНЕС

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е дал нови обяснения в прокуратурата, които биха обърнали хода на разследването срещу него.

Твърдението беше направено от ексминистъра пред Агенция "Фокус". 

Срещу Найденов има образувано досъдебно производство още през 2009 година, но за него се разбра едва преди месец. Според твърденията на прокуратурата сигналът срещу Найденов е прикриван от прокурорката Малена Филипова.  

Пред "Фокус" бившият министър от кабинета "Борисов" твърди, че по воденото срещу него производство, той е дал обяснения пред бившия главен прокурор Борис Велчев и ексшефа на ДАНС Цветлин Йовчев, които обаче, по необясними за него причини, не били приложени към делото. 

"Дадох обяснения по повод досъдебното производство, образувано от Софийска градска прокуратура, по което съм привлечен като обвиняем. Аз поисках да дам тези обяснения и те са във връзка с констатация, че материали, които в миналото съм представял на бившия главен прокурор Борис Велчев и бившия председател на ДАНС Цветлин Йовчев, не са били прикрепени към досъдебното производство по неясни за мен причини. Подкрепих тези мои обяснения с аудиофайл. Надявам се на бърза реакция от страна на прокуратурата и, разбира се, надявам се това да помогне за изясняване на обективната истина в това досъдебно производство. Смятам, че тези материали имат отношение към това дело. За моя изненада се оказа, че те не са били прикрепени към него, а мисля, че биха могли да му дадат друга насока”, каза Мирослав Найденов.

Той отказа да обясни какви са предоставените от него материали в прокуратурата. 

Това е втори министър от кабинета на ГЕРБ, който ще се изправи пред съда. Първи беше здравният министър Божидар Нанев, който отговаряше за неизгодни сделки за купуване на противогрипни ваксини. По-късно той беше оправдан.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна общо три обвинения срещу Найденов.

Едното е за това, че през октомври 2010 г. в гр. София Найденов е обещал подкуп от 200 000 лв. на Светослав Симеонов – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, за да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 304а НК.

Той е обвинен и за това, че на 2 ноември 2010 г. в гр. София е принудил Симеонов да извърши нещо противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

Според прокуратурата през март 2010 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице – министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 283 НК. („ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД спечели и миналата година поръчката за някои продукти от пакета за бедни, кандидатства и тази година).

Мирослав Найденов няма да участва в листите за депутати на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори. "Никога досега не сме си позволявали да разпъваме политически чадър над никого, без значение от неговата политическа принадлежност", обявиха от ГЕРБ след повдигнатите срещу Найденов обвинения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови