Цацаров поиска оставката на прокурорката, покрила Миро Найденов

11 април 2013 в 14:25 1518 0

Прокурор Малена Филипова. Снимка: Правен свят
Прокурор Малена Филипова. Снимка: Правен свят

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал дисциплинарно уволнение за бившата шефка на отдел "Инспекторат" към Върховната касационна прокуратура (ИВКП) Малена Филипова. Това обяви самият Цацаров на пресконференция днес, съобщава "Правен свят".

Предложението идва след проверка на работата на Инспектората при ВКП, чийто ръководител беше Филипова. Името й изплува от скандала с проверка на прокуратурата срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, която стартирала през 2009 година. Именно Филипова е покровителствала Найденов, като е покрила разследването срещу него. 

По време на мандата на Борис Велчев Филипова ръководеше Инспектората във ВКП. След като Сотир Цацаров пое държавното обвинение, Филипова бе свалена от този пост, а в ръководената от нея структура започна масова проверка на всички водени преписки.

Според Цацаров прокурорката е извършвала тежки нарушения. 

"Отделът в един момент си е присвоил цялата територия на юридическата професия. Слава Богу, не е обхванал само адвокатската професия", каза главният прокурор.

Едно от най-фрапиращите нарушения е, че на ДАНС и ГДБОП са възлагани преписки за проверка, без това да е от компетентността на двете служби. Поводът са жалби срещу постановления и определения на прокурори и съдии - общо 14 преписки.

По други 17 преписки пък са извършвани проверки, независимо че Инспекторатът не е бил компетентен да ги разглежда. Сред тях има такива срещу частни съдебни изпълнители и нотариуси.

И при още други 25 преписки също са извършвани проверки, образувани по жалби и сигнали, които по същество подлежат на инстанционен контрол.

Възлагани са проверки по повод твърдени нарушения на 11 съдии, което изобщо не е в компетентността на ИВКП. Тези проверки е трябвало да бъдат извършени от съвсем друг отдел на ВКП.

По 8 преписки са били изисквани висящи граждански и наказателни дела с мотив, че по тях ще се извършват проверки. По една от преписките е установено изискано и невърнато дело на окръжна прокуратура – става дума за готов обвинителен акт за убийство. Този акт е стоял в ИВКП близо година. Какво може да направи в този случай окръжната прокуратурата освен да го иска и да се моли, каза още Сотир Цацаров.

Други 21 преписки, образувани по анонимни сигнали и жалби, също са били пращани на ГДБОП и ДАНС за проверка, макар по тях да липсват данни за извършени тежки престъпления.

И тук не е спазван принципът на случайното разпределение на преписки. 38 от висящите преписки са били разпределени пряко с резолюция на Малена Филипова. Принципът не е спазен при всички решени през 2012 г. преписки, които са общо 586 на брой. Към онази част от преписките, които са разпределени чрез системата, пък липсва протокол от разбъркването.

Някои проверки са продължавали с години. "Така се създава несигурност у магистратите, те се поставят в особено положение. Ако в продължение на 2 години някой се проверява, ясно ви е каква ще е съдбата му при опит за кадрово развитие", каза Цацаров.

В касата на Малена Филипова са намерени четири преписки, които не са на отдел "Инспекторат". Други осем приключени преписки също са открити в касата, макар мястото им да не е било там. Открити са още копия от експертизи, електронни носители със снимки и видеофайлове за личния живот на магистрати.

Резултатите от проверките са били вкарвани като данни в електронен регистър, който е извън информационната система на прокуратурата. Извлечение от този регистър се е пращал на ВСС, когато се взимат решения за кадрово развитие. Регистърът и видеозаписите ще бъдат унищожени.

Главният прокурор обясни, че през следващата седмица ще бъдат обявени резултатите от проверката на делата срещу магистрати, по част от които са използвани и специални разузнавателни средства. Цацаров даде и пример с едно дело. Прокурор образува дело срещу магистрат за корупция с твърдения за даване на подкуп. В деня, в който е издадено постановлението за образуване, въпросният прокурор разпитва свидетел, а после три години нищо не се прави. Как работиш, ако знаеш, че срещу теб има сигнал и проверката продължава дълго, попита главният прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!