Прокурорка бдяла над Найденов, защото обгрижвал домашния й любимец

27 март 2013 в 23:28 3052 6

Изхвърленият от листите на ГЕРБ Мирослав Найденов се е радвал на „чадър” върху разследването срещу него в продължение на години.

Бившият земеделски министър се е ползвал със закрила от много високо ниво в държавното обвинение, стана ясно от интервю на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов пред bTV.

Висшият прокурор, чиито услуги е ползвал Найденов, е Малена Филипова. Бившият земеделски министър, който по професия е ветеринар, бил личен лекар на домашния й любимец.

По време на мандата на Борис Велчев Филипова ръководеше Инспектората във ВКП. След като Сотир Цацаров пое държавното обвинение, Филипова бе свалена от този пост, а в ръководената от нея структура започна масова проверка на всички водени преписки.

От интервюто на Борислав Сарафов става ясно, че през 2010 г. Найденов се е обърнал към Малена Филипова с молба тя да възпрепятства разследването срещу него, като окаже натиск върху наблюдаващия прокурор.

В съобщението на прокуратурата за привличането на Найденов като обвиняем пише, че той е принудил бившия шеф на фонд „Земеделие” Светослав Симеонов да извърши нещо противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на Калина Илиева и от прокурора от градска прокуратура Красимир Тренчев.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че Светослав Симеонов и Калина Илиева са променили показанията си и по този начин делото е спряно за известно време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови