Господ ни пусна от небето - контрапротестът в звук

Владимир Йончев 16 август 2013 в 14:12 15959 34

Депутатът от БСП Борис Цветков сред контрапротеста
Депутатът от БСП Борис Цветков сред контрапротеста

"Господ ни пусна от небето" - това бе най-екзотичният отговор на въпроса към контрапротестиращите.

"Журналистите можете да попитате какво ни е мнението, защо сме тука - защото проддържаме правителството. Но с какво сме дошли, как сме дошли, кой ни е платил автобуса - това не ви интересува!" - продължи поддържничката на Орешарски.

Записът, който горещо препоръчваме, за да добиете представа за настроението на контрапротеста, можете да чуете тук:50-годишната  контрапротестърка даде мнението си, минута след като сред поддържниците на кабинета се появи депутатът от БСП Борис Цветков.

Следвайки призива на Мая Манолова от сутринта, OFFNews попита депутата от кои фирми са хората, дошли в работно време в центъра на София.

Ето разговора ни с него:

Г-н Цветков, Мая Манолова призова да питаме хората от кои фирми са, дали не са докарани от някакви общински фирми. Вие това ли ги питате сега?

Не. Аз които си ги познавам, си им благодаря за подкрепата.

А нямате ли съмнения, че това са хора, които днес трябва да са на работа и са докарани от местни и общински фирми?

Вижте сега...

(В това време жена до него се провиква: "А защо не питате за това протестиращите")

Аз мисля, че за пръв път ги задавате вече от 60 дни протести тези въпроси. Такъв въпрос вчера защо не зададохте и оня ден на някой от протестиращите?

Аз доколкото знам протестите от 60 дни са вечер след работно време...

Вижте - днес има официално обявен митинг, разрешен от общината в подкрепа на правителството.

Митингът е разрешен за площада пред президентството.

Има и за тука разрешение.

Може ли да го видим? Току-що г-жа Фандъкова каза, че няма разрешение за тук.

Аз мисля, че има. Този въпрос може да го зададете от другата страна - те дали имат.

Зададохме го вече. Нямат.

Значи - има обявен митинг в подкрепа на правителството. Официално всички граждани и партии, които подкрепят правителствените мерки в социалната сфера, естествено са тук, за да си защитят мерките. Защото днес се решава дали ще има актуализация за майките или няма да я има.

А БСП плати ли автобусите, за да дойдат хората тук?

Аз лично нищо не съм плащал. Аз съм депутат от район "Искър". Хората, които познавам тук от "Дружба" са дошли с градски транспорт.

В това време в разговора се включва стояща до Цветков възрастна жена:

- А на Бузлуджа как ходим?

- Да, да - на Бузлуджа как ходим? - подкрепят я гласове до нея.

В това време депутатът Борис Цветков продължава напред сред привържениците си, а в разговора се включват стоящите наоколо хора. Мъжкият глас е на Тодор Левашки - възрастен човек, който се представя като журналист с 23 г. опит:

- Защо треперите така? Защото съвестта не Ви е чиста. А защо сме тук ли? За да защитим нашите интереси.

А как дойдохте тук?

Как дойдохме? Дойдохме със съзнанието, че трябва да защитим нашите интереси. 

С какви финанси, кой плати автобусите?

Финанси! 10 хиляди лева ми дадоха! Сега доволен ли сте!

Предполагам, че сте си платили билета за автобуса...

Тодор Левашки

Аз съм от София и съм журналист 23 г. И съм по-достоен журналист от Вас! Вие сте високоплатени агенти - вътрешни и чужди! (чуват се възгласи "Браво!"). Ясно ли Ви е на Вас! Вашето позорно поведение ясно се вижда. Вие сте провокатор - политически и идеологически! Стоите тук, за да провокирате и усмивката Ви е мерзост! Вашата усмивка изразява мерзост и угризения на съвестта!

А на кого сме агенти?

Вие си знаете на кого! Няма ние да ви казваме!

(В това време жените наоколо му подсказват: "На капитала!", а г-н Левашки продължава:

На българската буржоазия. На мафиотите, които... на Плевнелиев даже, ако искате, на офшорките, на богаташите! На тия, които експлоатират - на тях сте агент Вие! Разбрахте ли позорното си поведение!

Включва се жената, която цитирахме в началото:

Преди малко питахте хората не са ли на работа. Защо не попитахте има ли работа? Къде са работните места? Къде са заводите, къде са предприятията! Аз съм на 50 г. и съм дошла от 500 км да гледам стари хора тука, а съм оставила моят баща сам на 70. Аз дойдох гратис с градския транспорт! Без да перфорирам билет! Ваше право е да попитате защо сме тука. Но как сме дошли, с какви пари - това не е ваше право на журналисти! Вие провокирате народа! Защо не сме на работа, защо сме тука, с какво сме дошли - Господ ни пусна от небето. Нямате това право журналистите! Можете да попитате какво ни е мнението, защо сме тука, защо поддържаме правителството. Но с какво сме дошли, кой ни е платил автобусите - това не ви интересува!

В следващите 4 минути в разговора се включват още хора. Между тях е и Иван Бонев, който бе участник в протестите през февруари, после кандидат за депутат от ВМРО. Бонев стана известен в деня, в който Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС. Тогава той се срещна с премиера Орешарски и двамата избухнаха в смях на въпроса как гледат на насрочените за същата вечер протести.

Най-дългото изказване, което започва на 6:30 мин. в записа е на Нина Гергова, която се представи за участник във февруарските протести.

Целия запис можете да чуете тук, а редакцията ни горещо ви го препоръчва:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!