"Протестиращи" се смеят на новината за протестите пред МС (видео)

19 юни 2013 в 14:14 22053 12

Методи Митев, Снимка: Facebook
Методи Митев, Снимка: Facebook

Осемминутен видеоклип, разпространен в интернет, показва как "защитници" на интересите на протестиращите граждани се смеят в Министерския съвет на новината, че предстоят протести срещу назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Клипът е заснет в петък (14 юни), малко след премиерът Пламен Орешарски внесе кандидатурата на Пеевски в Народното събрание. Следващата точка в програмата на министър-председателя същия ден бе среща с неправителствени организации (НПО), представляващи протестиралите през февруари българи. На срещата трябваше да се обсъдят "мерки за подобряване благосъстоянието на хората".

След като още с произнасянето на думите "Делян Пеевски" и "председател на ДАНС" в едно изречение от парламентарната трибуна, в социалните мрежи гръмна недоволство и се заговори за протести още същата вечер в 18:30 пред Министерския съвет. Част от автентичните протестиращи от зимните бунтове дори отказаха да влязат на срещата с Орешарски заради скандалното назначение обявявайки, че "не преговарят с терористи". Други обаче, както се вижда във видеото, седнаха на масата за преговори в МС.

При думите на репортер от Нова телевизия „От тук излязоха хора, които бяха поканени на разговор с вас. Обявиха, че започват протести в 18 и 30“ част от събралите се „протестиращи“ избухват в смях.

OFFNews успя да разпознае трима от тях - Методи Митев, Иван Бонев и Светозар Филипов. Всички те бяха лица на протестите през февруари, но очевидно заканата за нови такива им се е сторила изключително забавна.

Кои са те?

Иван Бонев е лице от протестите от началото на тази година. Той беше двигател и на протестите против цените на горивата от миналата година. Бонев по настоящем е зам.-председател на „Федерацията на свободните граждани", чиито основни цели са „възстановяване конституционния държавен строй на демокрация, чрез преодоляване на олигархичната система, по пътя на Референдум – Велико народно събрание и президентска република, с мисия на Президента“.

Методи Митев също претендира да е представител на "гласа на народа". Той е един от учредителите на Движение "Орлов мост - за промяна" - едно от многото, които се опитаха да сложат ръка върху мястото - символ на гражданските протести, с които преди няколко години бе спасен парк "Странджа" (държавата се готвеше да ликвидира защитената територия, за да може да се застрои крайбрежието й - по устройствен план, чийто автор бе несъстоялият се министър Калин Тихолов) и бяха спрени промените в Закона за горите, поискани от фирма "Витоша ски". В момента Митев участва в обществените съвети към министерствата на икономиката и на околната среда, както и в обществения съвет към енергийния регулатор (ДКЕВР).

Светозар Филипов също придоби известност покрай участието си в протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Той беше част и от първия протест срещу правителството на Орешарски от 28 май тази година, на който се събраха около 200 души. През март той също бе сред учредителите на Движение "Орлов мост - за промяна". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!