ЕК: Идваме в България, за да инспектираме съдебната ви система (снимки)

Елица Мартинова 17 юли 2012 в 08:54 4376 2

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, Снимка: БГНЕС, Архив
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, Снимка: БГНЕС, Архив

Европейската комисия готви нова система за контрол спрямо България. В страната ни ще пристигнат представители на петте страни, които са най-активните поддръжници на Механизма за сътрудничество и оценка, за да направят справка по пет знакови "висящи" дела. Това е записано в евродоклада за България, пише евродепутатът Ивайло Калфин.

Официалният вариант на доклада ще бъде оповестен в сряда. Той ще направи петгодишна оценка за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Работният вариант на критичния за страната ни документ обаче вече е известен сред медиите.

Оценката за работата на ВСС никак не звучи обнадеждаващо, според запознатите в. "Труд" и БНТ. ЕК отчита, че са били направени законови промени, които да отредят на Висшия съдебен съвет ключова роля в съдебната реформа. На практика обаче намеренията са останали без реализация, според доклада.

„Висшият съдебен съвет получи широки правомощия да управлява и ръководи съдебната власт. Но те не бяха използвани за ефективно управление на системата, основано на заслугите и честността, което да доведе до последователно и независимо правосъдие“, пише ЕК.

Докладът посочва, че назначаването на членове на ВСС от парламента често се случва непрозрачно, без ясни критерии. ЕК се опасява, че това може да доведе до оказване на политически натиск върху съдиите от висшия съвет. Според доклада тази практика е в разрез с основните принципи за върховенство на закона и разделение на властите.

Работният вариант на доклада, съвсем очаквано, не подминава случая с уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

Според ЕК фактически аргументи за отстраняването на съдийката не липсват. Докладът посочва обаче, че казусът е „пример за непоследователност в дисциплинарната юриспруденция“.

Анализът обръща внимание на честата все още практика да се проточват прекомерно много присъдите по различни дела.

„Въпреки че след 2010 г. България инвестира много в подобряването на институционалната и законовата рамка за борба с организираната престъпност, резултатите са ограничени – само няколко важни случая са завършили с присъди, в няколко случая обвиняемите са били оневинени, когато е имало доказателства за издаването на присъди“, сочи докладът.

Европейската комисия напомня и гафа с укриването на братя Галеви.

Едно от най-сериозните предупреждения в доклада е за ширещата се организирана престъпност, с която страната все още не е успяла да се справи.

Групировките в България са уникални. Те упражняват значително влияние върху българската икономика – годишният оборот на 12-те най-влиятелни криминални структури е 1,8 млрд. евро. Това ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните структури“, сочи черновата.

ЕК изказва одобрение за полицейските акции в последните години, но посочва, че многото арести не са довели до много съдебни дела.

В цялостно заключение документът отново посочва, че страната има нужда от реформи „из основи“.

„Цялостната оценка на ЕК показва важен напредък по основната законодателна рамка, предизвикателството сега е да се запълнят ключови стратегически празноти и да се осигури ефективно приложение“, сочи черновата на доклада на ЕК.

Докладът сочи, че все още липсва ясна посока и самоинициатива в реформите.

По тази причина ЕК настоява Механизмът за сътрудничество и оценка да остане в сила. Следващият доклад се очаква в края на 2013 г.

Реакция

Въпреки крайно критичните изводи към правосъдието и вътрешния ред вътрешният министър Цветан Цветанов видя и положителни моменти. Те били "политическа воля за борба с организираната престъпност".

"В доклада има и положителни моменти. 20 години никой нямаше политическа воля за борба с организираната престъпност. Да се пребори в рамките на един мандат е мисията невъзможна.

За първи път сегашното правителство има ясна воля за борба с организираната престъпност. Надявам се това да бъде отчетено от Европейската комисия. Поели сме като ангажимент и след 2009 - 2010 г. имаме за първи път ефективна борба срещу организираната престъпност. В ЕС влязохме с огромен дефицит на борбата с организираната престъпност, иначе нямаше да влизаме с подобен механизъм.

Изпълнихме сто процента препоръките и с тази тенденция знаковите дела, които, надявам се, ще приключат до една година, ще дадат ясен знак за ефективността и на съдебната система. В момента колегите работят по всичко, което се е случило през последните 15 години. Много по-трудно е да ги разкриваш старите убийства, отколкото сегашните."

Освен това Цветан Цветанов изрази съмнение, че в доклада е включена темата за политически натиск в съдебната система. По повод разразилия се скандал след уволнението на съдия Мирослава Тодорова, който намира отражение в доклада, Цветанов не отрече, че сериозен политически натиск е оказан върху съдебната система през последните години. Той поясни, че срещите му с жертви на организираната престъпност не го правят враг на съдебната система. Българският съд, по думите му, е независим, но трябва да се дава трибуна на жертвите на престъпността.

Единствените слабости в работата на МВР, за които министърът призна, са поръчковите убийства. Според него обаче по три от всички пет поръчкови убийства за тази година има задържани заподозрени.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews