Цитати и снимки от доклада на ЕС за България

Лъчезар Вълев 17 юли 2012 в 15:44 3547 0

Евродокладът Снимка: OFFNews
Евродокладът Снимка: OFFNews

Европол определя българската организирана престъпност като уникална в ЕС, поради това, че тя упражнява значително влияние върху икономиката на страната, чрез което въздейства на политическия интерес и на държавните институции.

Това пише в черновата на доклада на Европейската комисия за България.

Дългоочакваният документ на ЕК трябва да излезе официално в сряда 18 юли.

Репортер на OFFNews успя да хвърли поглед върху всички 23 страници от черновата му. За съжаление успяхме да заснемем с мобилен телефон само няколко от страниците на документа.

Още в първите страници на доклада е засегнат случаят с уволнения съдия Мирослава Тодорова.

"Като следствие на обвиненията за влияние и пристрастност в полза на организираната престъпност, случаят със съдия Тодорова бе вменен от човек от правителството" - пише в доклада.

Последвалият след уволнението на Тодорова протест на съдиите е определен от ЕК като безпрецедентен в цялата история на Европа. 

"На уличен протест излизат хора от  няколко съдилища, в това число съдии от Върховния касационен съд", пише още в документа.

Докладът описва случая още от февруари до развръзката през юли.

"Съдии от Софийския градски съд апелираха още през февруари за защита на съдебната независимост и за установяване фактите по случая. Тогава съдия Тодорова се обърна към главния прокурор Борис Велчев и заяви, че ако Цветанов не е прав, тя ще го съди. Обвиненият съдия предяви иск за обида."

В документа е отбелязано и рязкото нарастване броя на разследващите полицаи - от 2000 през 2007 г. до 8000 през 2012 г.

В доклада е упоменато и че "след приемането на Закона за конфискация на имуществото е трябвало чужди посланици да се намесят публично в политиката на правителството."

Един от основните моменти в документа е критиката за организираната престъпност в България:

"След произнасяне присъдата на последна инстанция българските власти се провалиха в задържането на някои от най-големите престъпници в страната."

"Няма информация за имуществата, които са под попечителство или конфискувани във връзка с казуса, повдигнат от новата специализирана прокурорска единица във връзка с организираната престъпност."

"Системни провали в прилагането на закона бяха наскоро демонстрирани, след като двама известни осъдени избягаха от влизане в сила на техните ефективни присъди."

Според доклада само една Сметна палата не стига, няма активно проследяване на имотното състояние.

"68% от българите смятат, че корупцията и незаконното забогатяване нещата са непроменени или по-лоши, отколкото през 2007 г.", гласи документа.

Цитират се и два емблематични случая във връзка с измами с еврофондове от март и октомври 2010 г. По единия има издадена 12-годишна присъда.

В документа се отбелязва, че за пет години в българската съдебна система са постигнати резултати в прилагането на нова правна и институционална рамка, че вече се извършват независими проверки в съда и прокуратурата, както и че съдебната практика е започнала да се подобрява. Въпреки това тези усилия все още не са довели до значителни подобрения на отчетността и ефективността на съдебната система.

ТЕЦ "Марица-Изток" се посочва като пример за лош договор, отклонение от клаузи на договора и пълна пасивност на правителството вече трета година. От ЕК апелират да се предприеме разследване, тъй като било тежко нарушение на закона за обществените поръчки и до момента имало много сигнали.

Сред препоръките в доклада са:

  • "Да се избере нов главен прокурор, който да реформира прокуратурата като структура, като процедиране и като организация на работата, на основата на независим функционален преглед в кооперация с други експерти и да направи нова реформа в прокуратурата";

  • "Да се гарантира изборът на главен прокурор като пример за прозрачност, състезателност, основана на критерии за почтеност и ефективност";

  • "В Наказателно-процесуалния кодекс да има текст, който да дава възможност при второ отсъствие на някой от защитниците да бъде назначавана веднага съдебна защита"; 

  • "Да се изгради една отделна институция да поеме борбата с корупцията";

Глътката оптимизъм сред морето от критики в евродоклада идва тук:

"Последните пет години показаха, че България може да постига съществени неща, когато политическото ръководство е ясно".  

Заради негативната оценка на доклада мониторингът на ЕС  ще продължи.

До края на 2013 година да няма нови доклади за България, като междинните, които се публикуваха през февруари, ще отпаднат въобще. Наблюдението обаче ще продължи с редовни експертни мисии у нас, както и с постоянен диалог с българските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!