Петте дела, които ЕК следи

OFFNews 17 юли 2012 в 16:34 5613 2

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: Архив, БГНЕС

5 знакови дела следи Европейската комисия с особено внимание и ще продължи да ги наблюдава до края на мониторинговия период за България. Както се разбра от черновата на доклада от проверката по Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК надзорът върху нас няма да приключи преди края на 2013 година.

Делата от особена важност за Европа са: „Софийски имоти“, Братя Галеви, източването на евросредства по програма САПАРД от Марио Николов, делото срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев за източване на евросредства и сагата срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините.

Европейската комисия (ЕК) готви нова система за контрол спрямо България. В страната ни ще пристигнат представители на петте страни, които са най-активните поддръжници на Механизма, за да направят справка по петте знакови  дела.

Еврокомисията ще анализира причините за провала на делата, някои от които вече са решени окончателно на последна инстанция.

Делата са избрани измежду по-голяма поредица от други знакови процеси: делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, където е намесено и името на бившия главен прокурор Никола Филчев; едно от делата срещу бившия директор на столичното дружество "Топлофикация" Валентин Димитров, отговарящ за длъжностно присвояване, по което той поиска споразумение с прокуратурата; делото срещу Златомир Иванов-Баретата и още 19 души за престъпна група за разпространение на наркотици, по което той беше оневинен на първа инстанция; делото срещу бившия директор на Пътния фонд Веселин Георгиев, което тръгна за трети път от начало; двете дела срещу бивши министри - социалния Емилия Масларова и военния министър Николай Цонев, който отговаря по обвинения за даване на подкуп на следовател; станалият популярен като лобист в съдебната система Красимир Георгиев-Красьо Черния и делото „Октопод“.

„Софийски имоти“ - сагата продължава

Освен, че върви от няколко години, делото „Софийски имоти“ беше повод за скандали в съдебната система през последните години. Най-пресният случай е с отстранената от ВСС съдия Мирослава Тодорова, която председателства съдебния състав по едно от делата за злоупотреби в дружеството. С отстраняването ѝ все още не е ясно как това дело ще бъде продължено. Ако Върховният административен съд се произнесе в полза на отстраняването на Тодорова, то ще трябва да стартира от начало.

Отстраняването на Тодорова от делото би довело до неговото сериозно буксуване. То е свързано освен с разпита на свидетели, но и изчитането и приемането на множество сложни съдебно-счетоводни експертизи, свързани с оценката на заменяните от дружеството имоти, от което се твърди, че са настъпили сериозни щети за общината.

Друго от делата „Софийски имоти“ доведе и до скандал с председателя на СГС Владимира Янева. Сочената за близка семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов председателстваше съдебния състав по едно от делата при положение, че семейството ѝ е участвало пряко в сделки с дружеството. Според публикаци в медиите баща ѝ купува от общинското дружество през 2002 г. магазин от 74 кв. м. в столичния квартал "Зона Б5". Цената на сделката е 52 726 лв, а три години по-късно Янев успява да ипотекира същия магазин за 50 хил. евро. Същата година Янев купува друг имот от "Софийски имоти": този път това е бившият билетен център на ул. "Искър", зад Министерски съвет.

Съдия Янева прекратява делото срещу бившия шеф на „Софийски имоти“ Тошко Добрев. Софийският апелативен съд отменя нейното решение като ѝ връща делото. Тя го бави близо 3 месеца, след което си прави отвод, заради тиражирания в медиите скандал.

Изгубени

Изчезналите братя Галеви, които се оказаха основен крайгълен камък в евродоклада, в началото на юни се сдобиха с нови обвиненя - за пране на пари в размер на 35,5 млн. лв. Според прокуратурата двамата са ръководили престъпна група, която била създадена с цел превеждане на суми в чужбина чрез използване на фалшиви документи и пране на пари в особено големи размери. Организираната и ръководена от дупнишките бизнесмени група, е действала от януари 2003 г. до края на 2010 г. на територията на страната. Извършени са парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай на обща стойност 35 515 628,40 лв.

Обвиненията срещу Пламен Галев и Ангел Христов са повдигнати задочно, тъй като до момента те са в неизвестност. 

Двамата бяха признати за виновни на последна инстанция по обвиненията за ръководене на престъпна група за рекет и изнудвания. Те все още се издирват от властите, за да могат присъдите им да бъдат приведени в действие.

Наред с тях в неизвестност остава и Николай Маринов-Малкия Маргин. Маринов е издирван от Интерпол и българските власти, заради подозрения за поръчката за убийството на радиоводещия Боби Цанков, както и за участието му, заедно с неговия брат – Красимир Маринов, в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Двамата братя бяха оправдани окончателно по обвиненията за подготовката на три убийства - на Иван Тодоров-Доктора, финансиста Никола Дамянов и о.р. ген. Любен Гоцев.

Съвсем закономерно еврокомисията се интересува и от изгубените евросредства и злоупотребите с тях. Под пряко наблюдение остава делото срещу Марио Николов, което стигна втора инстанция. Прокуратурата поиска от Апелативния съд да потвърди наложеното на бизнесмена наказание от 12 години затвор за това, че чрез документни измами източил 7,5 млн. евро. по европрокрамата САПАРД. Под зоркия поглед на Брюксел остава и делото срещу бившия шеф на ДФ „Земеделие“ Асен Друмев, който бе оправдан окончателно от родните магистрати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!