Бойко драпал да стане министър на отбраната

17 юли 2012 в 16:28 7525 7

Бойко Борисов. Снимка:БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка:БГНЕС

Когато Тройната коалиция излъчваше министри, Бойко Борисов искаше да стане министър на отбраната. Царят обаче му каза, че политическата кариера не е подходяща за него и Бойко му се разсърди.

Това заяви пред журналисти председателят на Експертния съвет по правосъдие и вътрешен ред на НДСВ Минчо Спасов.

Пред OFFNews той разказа как преди години самият той предложил Бойко Борисов да поеме юздите на НДСВ.

"Когато през 2005 г. царят реши да се оттегли от политиката, той ме повика при него в двореца в Евксиноград. Тогава ми предложи аз да поема партията, но аз отказах. Вместо това му предложих Бойко Борисов за този пост", разказа Спасов.

По думите на Спасов тогава царят не се съгласил и заявил, че "това момче не става".

Според него НДСВ има сериозен принос в това, че не е позволило на Бойко Борисов да стане министър в тройната коалиция. 

Минчо Спасов информира също, че днес е подал сигнала си до главния прокурор Борис Велчев срещу Бойко Борисов и Георги Първанов и очаква развитие по въпроса.

Той сезира прокуратурата да започне разследване, за това дали премиерът е оказвал натиск да спре проверка в пивоварната на Михаил Михов - Мишо Бирата.

На пресконференцията на жълтите стана въпрос и за очаквания критичен доклад на ЕС за България.

"Докладът на ЕК, с острите си критики към управляващите, поставя България в изолация и вещае тежка правителствена криза и предсрочни избори", заяви председателят на НДСВ Христина Христова.

„Организираната престъпност в България е уникална и оказва влияние върху обществените процеси и държавните институции”, цитира черновата на доклада тя.

Според Христова е разрушен най-големият мит за ГЕРБ, това че управляват по-добре от правителството на тройната коалиция.

По думите ú с настоящия доклад ЕС снема доверието си от управлението на Борисов, като критиката в документа е не само към ГЕРБ, но и към всички българи.

Христова определи като "нескопосан" опита на управляващите да прехвърлят отговорността за критиките върху съда. Според нея е било грешка премахването на фигурата на министъра по европейските въпроси, каквато съществуваше при тройната коалиция.

"Пет години след влизането ни в ЕС, при почти цялостно изградена институционална система, ни казват: внимавайте пътят ви да не стане обратим", заяви евродепутатът и зам.-председател на НДСВ Станимир Илчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови