Дянков спрял парите за частните училища

Александра Маркарян 31 март 2012 в 18:26 2161 1

Министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов   Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът Симеон Дянков е в основата на спирането на държавното финансиране за частните детски градини и училища, първоначално заложено в законопроекта за предучилищното и училищното образование. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на правителството. Първоначалният текст предвиждаше държавата да плаща годишна издръжка за обучение на децата до 16-годишна възраст в частните градини и училища, наравно с общинските и държавните. Сега държавно финансиране за тях няма. То трябваше да бъде заложено от учебната 2013/2014 година. Мотивът на МОМН беше, че така се осигурява равнопоставеност между децата и държавата изпълнява конституционното си задължение да осигури задължителното и безплатно образование на децата до 16 години. Обсъждането на закона е било точка 35 в дневния ред на заседанието на МС. Още при представянето на проектозакона просветният министър Сергей Игнатов дава да се разбере, че в него е направена промяна, но не по желание на екипа на министерството, чрез която финансирането на частните училища се отлага за 2016 година - доста след края на мандата на управляващите в момента от ГЕРБ.
"От гледна точка на финансирането това, което предизвиква спорове – предлагаме във връзка със становищата на други министерства, подчертавам, че това не е становище на нашето министерство, отделянето на средства за деца от частни детски градини и частни училища да се отложи за 2016/2017 г. Има коментари в съгласувателната процедура, че това е било държавна помощ. Аз задавам въпроса защо не е държавна помощ в другите страни членки на Европейския съюз. Ние казваме, че не финансираме частното училище, но това е принципът парите следват ученика и наше конституционно задължение е да осигурим до 16-годишна възраст достъпа до училище.
Естествено е, че това ще повиши достъпа до образование и ще повиши цялата конкурентна среда", заявява Игнатов.
След репликата за другите министерства премиерът веднага дава думата на Владислав Горанов - зам.-министър на финансите, който за това заседание замества вицепремиера Дянков. Той ясно потвърждава, че именно МФ е противник на финансирането на децата в частните училища. Признава, че държавата има задължение да осигури обучението до 16 години, но е против това да се случва и в частните училища. Причината: държавата първо трябвало да осигури такава издръжка в държавните и общинските училища, че да покрива 100% разходите в тях. Коментарът ядосва образователния министър и той пита Горанов как така при първоначалните обсъждания на проектозакона експерти от МФ са били напълно съгласни с финансирането, даже са искали то да стане още от учебната 2012/2013 година, а сега изведнъж намират солидни според тях аргументи за отлагане след мандата на правителството. Отговор не получава, но продължава да пита:
"Какво става с едно дете, ако то ходи в държавна, в общинска детска градина, а в първи клас постъпва в частно училище, изведнъж къде изчезват парите за него?"
Министърът е категоричен, че необходимите за обезпечаване обучението на децата в частните училища 10 милиона лева на година са налични.
"Всъщност това са едни налични пари, те съществуват и тук в момента става дума за 10 милиона лева и след като родители, баби, дядовци плащат данък, част от тези пари би трябвало да отидат и да осигурят достъпа", заявява Игнатов.
Той е категоричен, че държавното финансиране би подобрило качеството на обучението на 8000-9000 деца в частните училища и детски градине.

Думите му отново също срещат мълчанието на Горанов. В крайна сметка министрите приемат текста с текста, отлагащ финансирането на частните детски градини и училища за 2016 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!